Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Φοιτητές κρατούν τη σημαία των ΗΠΑ και τραγουδούν το Star-Spangled Banner στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στο Χονγκ Κονγκ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, καθώς διαδηλώνουν για την ψήφιση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ. (Anthony Wallace/ μέσω AFP Getty Images)

Pew Research: Η Κίνα αντιμετωπίζεται δυσμενώς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της

Τις δυσμενείς απόψεις για την Κίνα συμμερίζεται η πλειονότητα των 19 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του Pew Research Center. Τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο κυριότερος λόγος για την αρνητική άποψη για το κομμουνιστικό καθεστώς.

Στην παγκόσμια έρευνα του Pew Research Center για το 2022 που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου, οι αρνητικές απόψεις για την Κίνα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή κοντά σε αυτά σε πολλές από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σε όλες τις 19 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα μέσο ποσοστό 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει δυσμενή άποψη για την Κίνα.

Κριτήρια ανησυχίας

Οι ερωτηθέντες εντόπισαν ανησυχίες για τέσσερα ζητήματα που αφορούν την Κίνα: Η πολιτική της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η στρατιωτική ισχύς της Κίνας, ο οικονομικός ανταγωνισμός με την Κίνα και η ανάμειξη της Κίνας στην πολιτική της χώρας τους.

Μεταξύ 19 εθνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Σουηδία έχουν τις χειρότερες απόψεις για την Κίνα, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα έχει πολύ δυσμενή άποψη για την Κίνα.

Οι πολιτικές της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών του κοινού και συνδέονται με τη δυσμενή άποψη για τη χώρα. Ένα μέσο 79% των ερωτηθέντων σε όλα τα έθνη δηλώνει ότι οι πολιτικές αυτές αποτελούν «σοβαρό» πρόβλημα και το 47% δηλώνει ότι αποτελούν «πολύ σοβαρό» πρόβλημα.

Θιβετιανοί, Ουιγούροι, Καζάκοι, Χονγκονέζοι, Νότιοι Μογγόλοι, Ταϊβανέζοι και Κινέζοι δημοκρατικοί ακτιβιστές ενώνουν τη φωνή τους στο κάλεσμα των κυβερνήσεων για να αντισταθούν στην καταστολή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την 1η Οκτωβρίου 2020. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

 

Η στρατιωτική ισχύς της Κίνας θεωρείται «σοβαρό» πρόβλημα από ένα μέσο όρο 72% των ερωτηθέντων. Θεωρείται σχετικά πιο σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ειδικά στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ για τον στρατό της Κίνας.

Οι χώρες στις οποίες οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται τείνουν να υποπτεύονται την ανάμειξη της Κίνας στην εσωτερική τους πολιτική. Η άποψη αυτή συμμερίζεται ιδιαίτερα σε μέρη όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.

Ανθρώπινα δικαιώματα έναντι οικονομίας

Σε όλα σχεδόν τα μέρη που συμμετείχαν στην έρευνα, για όσους θεωρούν την πολιτική της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολύ σοβαρό πρόβλημα, το κοινό τάσσεται υπέρ της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνέπειες.

Μια έρευνα της Pew τον Φεβρουάριο έδειξε παρόμοια αποτελέσματα μεταξύ των Αμερικανών ερωτηθέντων: Το 70%, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, δηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσπαθήσουν να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, ακόμη και αν αυτό βλάψει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν ρωτήθηκαν τα πρώτα πράγματα που τους έρχονται στο μυαλό σχετικά με την Κίνα, «ένας στους πέντε Αμερικανούς ανέφερε τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του 3% που ανέφερε συγκεκριμένα την περιοχή Σιντζιάνγκ και τους Ουιγούρους που ζουν εκεί, τη γενοκτονία ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», ανέφερε η έρευνα του Pew.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε