Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna κερδίζουν χιλιάδες δολάρια σε συνδυασμένα κέρδη κάθε λεπτό από τα εμβόλια COVID-19, ενώ λιγότερο από το 1 τοις εκατό των δόσεων κάθε εταιρείας έχει πάει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Λαϊκής Συμμαχίας Εμβολίων (PVA).
Η PVA, ένας συνασπισμός οργανώσεων που αγωνίζονται για ευρύτερη πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19, βάσισε τους υπολογισμούς της στις τελευταίες εκθέσεις των εταιρειών.
Η Συμμαχία εκτιμά ότι το τρίο θα αποπληρώνει κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος μεταξύ τους, τα οποία ξεπερνούν τα 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, τα 65.000 δολάρια το λεπτό, ή τα 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Σε συνδυασμό, οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες των τριών εταιρειών κατέχουν καθαρό πλούτο 35,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η PVA αναφέρει ότι οι εταιρείες έχουν πουλήσει την πλειονότητα των δόσεων εμβολίων σε πλουσιότερες χώρες, αφήνοντας τις χώρες χαμηλού εισοδήματος υπο-εμβολιασμένες.
Η Pfizer και η BioNTech έχουν παραδώσει λιγότερο από το 1 τοις εκατό των συνολικών προμηθειών εμβολίων τους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ανέφερε η PVA, ενώ η Moderna έχει παραδώσει μόλις το 0,2 τοις εκατό. Εν τω μεταξύ, το 98 τοις εκατό των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
«Είναι άσεμνο το γεγονός ότι μόνο λίγες εταιρείες κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια κάθε μία ώρα, ενώ μόλις το 2 τοις εκατό των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Μάζα Σεγιούμ της Αφρικανικής Συμμαχίας και της Λαϊκής Συμμαχίας Εμβολίων Αφρικής. «Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna έχουν χρησιμοποιήσει τα μονοπώλια τους για να δώσουν προτεραιότητα στις πιο κερδοφόρες συμβάσεις με τις πλουσιότερες κυβερνήσεις, αφήνοντας τις χώρες χαμηλού εισοδήματος απ΄ έξω».
Η PVA δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι έλαβε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια χρηματοδότηση, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna «αρνήθηκαν εκκλήσεις για επείγουσα μεταφορά τεχνολογίας εμβολίων και τεχνογνωσίας με ικανούς παραγωγούς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», μια κίνηση που λέει ότι «θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».
Η Epoch Times επικοινώνησε με την Pfizer, την BioNTech και τη Moderna για σχόλια.
Τον Σεπτέμβριο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους προέτρεψε τις χώρες να καθυστερήσουν να δώσουν αναμνηστικές δόσεις COVID-19 μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε τα φτωχότερα έθνη να μπορούν να παρέχουν στους πολίτες την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Αφρική, έχουν εμβολιάσει πλήρως λιγότερο από το 2 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού τους. Αντίθετα, ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν ποσοστά εμβολιασμού ενηλίκων 50 τοις εκατό.
Η PVA κάλεσε συγκεκριμένα τη Moderna, η οποία ανέφερε ότι έχει δεχθεί πιέσεις τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από τον ΠΟΥ να συνεργαστούν και να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του σχεδίου της να μοιραστεί την τεχνολογία της για να αναπαράγει το εμβόλιο Moderna για ευρύτερη παραγωγή στη Νότια Αφρική.
Τον Οκτώβριο, η Moderna δήλωσε ότι θα διαθέσει έως και 110 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της COVID-19 που διατίθενται σε αφρικανικές χώρες.
Τον περασμένο Μάιο, ο διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά χαρακτήρισε την ιδέα της ανταλλαγής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συνταγών εμβολίων ως «ανοησία» και ακόμη και «επικίνδυνη», αλλά η PVA δήλωσε ότι η έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ του ινδικού εμβολίου Covaxin νωρίτερα αυτό το μήνα αποτελεί «σαφή απόδειξη ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν την ικανότητα και την εμπειρογνωμοσύνη».
Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις εταιρείες πρόκειται να αποκομίσουν δισεκατομμύρια σε συνδυασμένα κέρδη φέτος, οι κατασκευαστές εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν παράσχει τα εμβόλιά τους σε μη κερδοσκοπική βάση, αν και και οι δύο ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι σκοπεύουν να τερματίσουν αυτή τη συμφωνία στο μέλλον.
Η Τζένιφερ Τάουμπερτ, επικεφαλής του τμήματος φαρμακευτικών της Johnson & Johnson, δήλωσε σε δημοσιογράφους τον Οκτώβριο ότι η εταιρεία θα εισέλθει στην εμπορική αγορά στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.
Εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδια για έναρξη πώλησης των λήψεων σε «μέτρια κερδοφορία».
Τη Δευτέρα, η Pfizer και ένας όμιλος που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η φαρμακοβιομηχανία θα αφήσει εξωτερικές εταιρείες να κάνουν το χάπι COVID-19.
«Η Pfizer παραμένει προσηλωμένη στο να φέρει στο προσκήνιο επιστημονικές ανακαλύψεις για να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της πανδημίας για όλους τους ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι οι από του στόματος αντιιικές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μείωση της σοβαρότητας των λοιμώξεων COVID-19, μειώνοντας την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και σώζοντας ζωές», ανέφερε ο Μπουρλά σε δήλωσή του.
Το χάπι δεν έχει ακόμη λάβει άδεια σε καμία χώρα, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ σύντομα, αφού μια μελέτη έδειξε ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου όταν χορηγείται εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων COVID-19.