Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο Bitcoin 2022 στο Μαϊάμι, ο επιχειρηματίας Πίτερ Θιλ δήλωσε ότι η ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) είναι «ίσως ο πραγματικός εχθρός» των κρυπτονομισμάτων, παρομοιάζοντας το κίνημα με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ).
«Νομίζω ότι η ESG είναι απλώς ένα εργοστάσιο μίσους. Είναι ένα εργοστάσιο για την ανάδειξη εχθρών και δεν θα έπρεπε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Θιλ, συνιδρυτής τόσο της PayPal όσο και της Palantir, υπό τις επευφημίες του ακροατηρίου.
Το Bitcoin έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Sierra Club και του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC), μεταξύ άλλων ομάδων.
Συνήθως επικαλούνται το ενεργειακό του αποτύπωμα, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός απόδειξης εργασίας (PoW) για την επικύρωση των συναλλαγών είναι χειρότερος για το περιβάλλον από τον μηχανισμό απόδειξης συμμετοχής (PoS) που χρησιμοποιείται από ορισμένα άλλα κρυπτονομίσματα.
Στο «Crypto Has a Climate Problem» ( Τα κρυπτονομίσματα έχουν ένα κλιματικό πρόβλημα), ένα πρόσφατο επεξηγηματικό κείμενο της οργάνωσης, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του NRDC Αλφόνσο Πάτινγκ ρωτά για το Bitcoin: «Είναι πραγματικά απαραίτητο;».
Το εκτελεστικό διάταγμα (EO) του Προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο σχετικά με τα κρυπτονομίσματα άγγιξε παρόμοια θέματα.
Σε αυτό το EO, είπε στο Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου να συντονίσει μια διυπηρεσιακή έκθεση σχετικά με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων.
Η ίδια EO έθεσε επί τάπητος τη συζήτηση για ένα πιθανό μελλοντικό ψηφιακό δολάριο ή ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDB).
«Η διοίκηση θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης των πιθανών επιλογών σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός CBDC των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει ο EO.
Στις παρατηρήσεις του στο συνέδριο για το Bitcoin, ο Θιλ υποστήριξε ότι η ESG έχει πολλούς παραλληλισμούς με το ΚΚΚ.
«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ESG και του ΚΚΚ -του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας; Ασχολούνται με την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Το περιβαλλοντικό είναι κατά κάποιο τρόπο ψεύτικο – πιθανώς είναι επίσης ψεύτικο σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις», είπε. «Όταν σκέφτεστε το ESG, θα πρέπει να σκέφτεστε το ΚΚΚ».
«Απ’ όσο μπορώ να πω, τα μόνα πράγματα που δεν αρέσουν [στο ESG] είναι κάποιες από τις βιομηχανίες άνθρακα και το Bitcoin», πρόσθεσε αργότερα, υποθέτοντας ότι οι εταιρείες σε άλλους κλάδους υπόκεινται σε μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο όταν γίνονται εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Ολοένα και περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως δεσμεύονται για κριτήρια ESG. Μια πηγή πίεσης για την ESG είναι η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
«Ο καπιταλισμός των επενδυτών αφορά την επίτευξη μακροπρόθεσμων, βιώσιμων αποδόσεων για τους μετόχους. Και η διαφάνεια γύρω από τον σχεδιασμό της εταιρείας σας για έναν κόσμο με μηδενικό καθαρό ισοζύγιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο αυτού. Αλλά είναι μόνο μία από τις πολλές γνωστοποιήσεις που ζητάμε εμείς και άλλοι επενδυτές από τις εταιρείες. Ως διαχειριστές των κεφαλαίων των πελατών μας, ζητάμε από τις επιχειρήσεις να καταδείξουν πώς θα εκπληρώσουν την ευθύνη τους απέναντι στους μετόχους, μεταξύ άλλων μέσω υγιών περιβαλλοντικών, κοινωνικών πρακτικών και πολιτικών διακυβέρνησης», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ στην επιστολή του 2021 προς τους διευθύνοντες συμβούλους.
Ο Φινκ δέχτηκε κριτική από τον Θιλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μαϊάμι, όταν τόνισε ένα απόσπασμα του Φινκ: «Βλέπω τεράστιες ευκαιρίες σε ένα ψηφιοποιημένο νόμισμα που σχετίζεται με την κρυπτογράφηση και το blockchain και εκεί νομίζω ότι πηγαίνει».
«Το απόσπασμα του Λάρι Φινκ είναι κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπευτικό μιας ολόκληρης σωρείας πραγμάτων κατά του Bitcoin», δήλωσε ο Θιλ.
«Το Pro-blockchain είναι ένας όρος κατά του Bitcoin, πολύ τυπικά. Είναι κάτι σαν, “Αγαπώ το Bitcoin, αλλά, ξέρετε, δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό το Bitcoin”», πρόσθεσε.
Ο Θιλ επέκρινε τα σχόλια σχετικά με το Bitcoin από τον επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον σε παρόμοιες γραμμές.
Ο ίδιος ομαδοποίησε τον Μπάφετ και τον Ντίμον μαζί με τον Φινκ ως «τη χρηματοοικονομική γεροντοκρατία που κυβερνά τη χώρα μέσω οποιουδήποτε ανόητου όρου εργοστασιακής σήμανσης αρετής παύλας μίσους όπως ο όρος ESG που έχουν».
Πέρυσι, ο Θιλ περιέγραψε τον εαυτό του ως «υπο-επενδυμένο» στο Bitcoin.
Η Epoch Times απευθύνθηκε στην Thiel Capital για λεπτομέρειες σχετικά με την τρέχουσα συμμετοχή του Θιλ στο Bitcoin και σε οποιαδήποτε από τις υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του Bitcoin.
Ο Θιλ έχει γίνει πρωτοσέλιδο τους τελευταίους μήνες για την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Meta και την αυξανόμενη εμπλοκή του στην αμερικανική πολιτική, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής υποστήριξης υποψηφίων όπως ο Τζ. Ντ. Βανς, και συγκεντρώσεων όπως το Εθνικό Συνέδριο Συντηρητικών το 2021.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Θιλ επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως δογματισμό στην επιστήμη, μεταξύ άλλων και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
«Όταν πρέπει να αποκαλείς τα πράγματα επιστήμη, ξέρεις ότι δεν είναι -όπως η κλιματική επιστήμη ή η πολιτική επιστήμη», είπε.
Άλλοι αξιοσημείωτοι ομιλητές στην εκδήλωση στο Μαϊάμι, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, ήταν ο ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον, η γερουσιαστής Σίνθια Λάμμις (R-Wyo.), η τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς, ο παίκτης του NFL Οντέλ Μπέκαμ, ο πασαδόρος του NFL Άαρον Ρότζερς, ο κρυπτογράφος Νικ Σάμπο, ο podcaster Έρικ Γουάινστιν και ο αποστάτης της Βόρειας Κορέας Γιονμί Παρκ.