Παρασκευή, 18 Ιούλ, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει το χέρι του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον στις 13 Φεβρουαρίου 2025. Jim Watson/AFP via Getty Images

Πιθανές νέες εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με Ινδία και Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, δήλωσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι το ίδιο ενδεχομένως να ισχύει και για μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ρωτήθηκε ποιες εμπορικές συμφωνίες βρίσκονται στον ορίζοντα, ο Τραμπ ανέφερε στο δίκτυο «Real America’s Voice» (RAV): «Είμαστε πολύ κοντά με την Ινδία, ενδέχεται να κάνουμε συμφωνία και με την Ε.Ε.» Ωστόσο, πρόσθεσε πως «είναι ακόμη νωρίς» για να σχολιάσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά.

Η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύεται με σειρά χωρών εν όψει της διορίας της 1ης Αυγούστου, οπότε και προβλέπεται αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Oil-painting-ntdtv

Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, η Ινδία θα βρεθεί αντιμέτωπη με αμοιβαίους δασμούς 27% αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το Γραφείο του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας ανήλθε πέρυσι σε 129,2 δισ. δολάρια, ενώ το εμπορικό έλλειμμα φέτος διαμορφώθηκε στα 45,7 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 5,4% σε σχέση με το 2023.

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πιγιούς Γκογιάλ, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ διεξάγονται με ταχύτατους ρυθμούς και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας, προκειμένου «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επωφελή και για τις δύο πλευρές».

Σενάριο συμφωνίας με την Ε.Ε.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προθεσμία έως την 1η Αυγούστου για την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Το συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών ΗΠΑ–Ε.Ε. εκτιμάται στα 975,9 δισ. δολάρια για το 2024, σύμφωνα με το αμερικανικό Γραφείο Αντιπροσώπου Εμπορίου, με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ να φθάνει τα 235,6 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 12,9% από το 2023. Σε περίπτωση μη συμφωνίας ως τον Αύγουστο, τα ευρωπαϊκά προϊόντα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εισαγωγικό δασμό 30%.

Μιλώντας στον συμπαρουσιαστή του RAV, Τζον Σόλομον, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Ε.Ε. «σκληρή» διαπραγματευτικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τώρα είναι πολύ φιλικοί». «Θέλουν να κλείσουν συμφωνία και θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε εδώ και χρόνια. Μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ευρώπη», τόνισε.

Γερμανία, Ιταλία και Ιρλανδία είναι μεταξύ των κρατών-μελών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο αν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν καταλήξουν, καθώς διατηρούν τα μεγαλύτερα πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, Μάρο Σεφτσεβιτς, να μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον στις 16 Ιουλίου για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Σεφτσεβιτς είχε χαρακτηρίσει τον δασμό του 30% ως «παντελώς απαράδεκτο και απαγορευτικό για οποιοδήποτε εμπόριο». Πρόσθεσε επίσης πως, αν και η Ε.Ε. επιθυμεί συμφωνία με τις ΗΠΑ, σε περίπτωση ναυαγίου εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων μέτρων.

Πρόωρο να γίνει εκτίμηση για Καναδά

Για τον Καναδά, ο Τραμπ επανέλαβε ότι «είναι νωρίς» να μιλήσει για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως ο Καναδάς έχει «μας έχει εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό», ιδίως ως προς τους δασμούς στα αμερικανικά γαλακτοκομικά.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά δασμών στον Καναδά, μεταξύ άλλων 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο και 25% σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. Πρόσθετοι δασμοί ενδέχεται να ακολουθήσουν, βάσει της υπόσχεσης Τραμπ να επιβληθούν δασμοί έως 200% στα φάρμακα και 50% στον χαλκό από τρίτες χώρες.

Την Τρίτη, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε πως μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ενδέχεται να περιλαμβάνει και πάλι δασμούς για τον Καναδά: «Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι οποιοσδήποτε εταίρος μπορεί να συνάψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιους δασμούς», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει ανακοινώσει εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ και πρόσφατα με την Ινδονησία. Στο πιο πρόσφατο συμφωνηθέν πλαίσιο, τα προϊόντα εισαγωγής από την Ινδονησία θα υπόκεινται σε δασμό 19%, ενώ τα αμερικανικά αγαθά θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Ινδονησίας χωρίς δασμολογικές επιβαρύνσεις.

Με την συμβολή του Μάθιου Χόργουοντ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε