Το κυβερνών κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας επιδιώκει να επεκταθεί στην περιοχή της Αρκτικής για να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους, να εξασφαλίσει εμπορικές οδούς και να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και ο ηγέτης του, Σι Τζινπίνγκ, θέτουν την Κίνα σε πορεία σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκοντας στρατηγικούς στόχους στην περιοχή, δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Hudson, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης, όπου ο Πομπέο είναι διακεκριμένος συνεργάτης.
«Ο Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι θέλει να κυβερνά για πάντα και ότι η κυριαρχία του θα πρέπει να είναι πάνω στα πάντα», δήλωσε ο Πομπέο. «Νομίζω ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό».
«Μην γελιέστε, το ΚΚΚ έχει σοβαρές, στρατηγικές στρατιωτικές προθέσεις στην Αρκτική».
Ο Πομπέο δήλωσε ότι το ΚΚΚ εισβάλλει στην περιοχή της Αρκτικής ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική ασφάλεια έναντι της Δύσης. Η προσπάθεια αυτή χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα το 2017, όταν το ΚΚΚ προσπάθησε να αγοράσει μια παροπλισμένη ναυτική βάση στη Γροιλανδία.
Η περιοχή της Αρκτικής είναι κρίσιμη για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε ο Πομπέο, όχι μόνο λόγω των πόρων που βρίσκονται εκεί, αλλά και επειδή βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από την Κίνα ή τη Ρωσία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να περάσουν πάνω από την περιοχή.
«Η εθνική ασφάλεια της Αμερικής εξαρτάται από αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Πομπέο. «Κάθε κινεζικός χερσαίος ICBM πρέπει να περάσει από την περιοχή της Αρκτικής για να πλήξει τους στόχους του εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά».
«Η αντιπυραυλική μας άμυνα εναντίον τέτοιων ICBM, είτε προέρχονται από τη Ρωσία είτε από την Κίνα, αναπτύσσεται κυρίως στην Αρκτική, στη Γροιλανδία και στην Αλάσκα».
Ο Πομπέο δήλωσε ότι τα οκτώ έθνη του Αρκτικού Συμβουλίου θα πρέπει να απαγορεύσουν τη στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική από χώρες που δεν ανήκουν στην Αρκτική.
Τα οκτώ έθνη που ασκούν κυριαρχία σε εδάφη εντός της περιοχής της Αρκτικής είναι ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ΚΚΚ έχει ονομάσει την Κίνα «κράτος κοντά στην Αρκτική» για να νομιμοποιήσει την κίνησή του στην περιοχή, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει νομική ισχύ και δεν αναγνωρίζεται εκτός Κίνας.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας δεν έχει καμία νόμιμη διεκδίκηση κυριαρχίας [στην περιοχή], παρόλο που έχει κάνει … αυτή την ιδέα ότι είναι ένα «σχεδόν αρκτικό κράτος»», δήλωσε ο Πομπέο.
«Το ΚΚΚ δεν θα πρέπει ποτέ να επιτραπεί να συμμετέχει σε οποιονδήποτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Συμβουλίου, που προσπαθεί να αποφέρει αποτελέσματα για αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο».
Για το σκοπό αυτό, ωστόσο, ο Πομπέο προειδοποίησε ότι το ΚΚΚ και το Κρεμλίνο είναι στενά ευθυγραμμισμένα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν εύλογα να περιμένουν να δουν σινορωσική συνεργασία στην περιοχή, καθώς οι δύο δυνάμεις εργάζονται για να υπονομεύσουν τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση η Κίνα να κάνει πολλά μόνη της», δήλωσε ο Πομπέο για τον Σι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Νομίζω ότι αυτοί οι δύο έχουν πλέον κλειδώσει».
«Η Αρκτική θα είναι άλλο ένα μέρος όπου θα βρούμε τους δύο τους να συνεργάζονται».
Ο Πομπέο δήλωσε ότι η πρόσφατη απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ένα «καλό αποτέλεσμα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η είσοδος των δύο χωρών στην αμυντική συμμαχία θα αυξήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στην Αρκτική.