Δευτέρα, 28 Ιούλ, 2025
(The Epoch Times, Shutterstock)

Ποια είναι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και σωματικής ασθένειας;

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία παρακολούθησε περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια άτομα, από το 1995 έως το 2022, αναδεικνύοντας τη συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και παραγόντων που επηρεάζουν τη φυσική μας υγεία

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ιατρικές παθήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ειδικά τους κρίσιμους μήνες μετά τη διάγνωση.

«Μια διάγνωση μπορεί να αναστατώσει τα πάντα: την αίσθηση της ταυτότητας, την αίσθηση της ασφάλειας, ακόμη και το ποιος νόμιζες ότι θα γίνεις στο μέλλον. Μπορεί να μοιάζει με θλίψη, σαν να πενθείς για τον παλιό σου εαυτό», δήλωσε η Δρ Σουλάγκνα Μίσρα, γιατρός ολοκληρωτικής ιατρικής, στην Epoch Times.

Ωστόσο, γιατί είναι τόσο υψηλός ο κίνδυνος κατάθλιψης, τι τον προκαλεί και τι είδους υποστήριξη – ιατρική και προσωπική – χρειάζεται στα αρχικά στάδια;

Oil-painting-ntdtv

Η ασθένεια επηρεάζει την ψυχική υγεία

Μια μεγάλης κλίμακας και χρονικής διάρκειας πληθυσμιακή μελέτη στη Δανία, η οποία παρακολούθησε περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια άτομα από το 1995 έως το 2022, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ σωματικών ασθενειών και κατάθλιψης. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε διάφορες ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και μυοσκελετικές διαταραχές, και παρακολούθησαν τα άτομα που έπασχαν από αυτές για να διαπιστώσουν εάν θα ανέπτυσσαν αργότερα σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή.

Φάνηκε ότι τα άτομα με ιατρική πάθηση είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ιατρική πάθηση. Οι μυοσκελετικές παθήσεις παρουσίασαν την ισχυρότερη σύνδεση με την κατάθλιψη, ενώ τα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως τα προβλήματα του θυρεοειδούς, παρουσίασαν την ασθενέστερη.

ZoomInImage
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό της Δανίας διαπίστωσε ότι οι κοινές ιατρικές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και ότι ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω με κάθε επιπλέον πρόβλημα. (The Epoch Times)

 

«Στην κλινική μας, οι ασθενείς με σύνδρομο μετά τον COVID-19 και ME/CFS (μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Δρ Καρολάιν Γκίμπσον, γιατρός που ειδικεύεται στην ιατρική του τρόπου ζωής, στην Epoch Times.

Το ME/CFS, επίσης γνωστό ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συχνά περιλαμβάνει μυοσκελετικά συμπτώματα όπως μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και δυσκαμψία.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που εξηγούν τη σχέση μεταξύ των ιατρικών παθήσεων και της κατάθλιψης.

Από βιολογική άποψη, πολλές ιατρικές παθήσεις – ιδιαίτερα εκείνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, την ορμονική ισορροπία, το μικροβίωμα του εντέρου ή έχουν φλεγμονώδη συνιστώσα – επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, σημείωσε η Γκίμπσον.

Η ψυχολογική επίδραση της διάγνωσης, ειδικά όταν αυτή γίνεται αντιληπτή ως συντριπτική ή απειλητική για την ταυτότητα ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανικανότητας, απώλειας ελέγχου ή απομόνωσης. Η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο φόβος για τη θεραπεία ή την επιδείνωση της υγείας συμβάλλουν συνήθως στην εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, πρόσθεσε.

Όταν μία σωματική ασθένεια επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια εργασίας, μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και αυξημένη εξάρτηση από άλλους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ή να επιδεινώσει μία προϋπάρχουσα κατάθλιψη.

«Δεν πειράζει να μην είμαστε απολύτως υγιείς»

Κατανοώντας τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά από μια ιατρική διάγνωση, τα συστήματα υγείας έχουν μια κρίσιμη ευκαιρία να υποστηρίξουν καλύτερα τους ασθενείς, ειδικά τους πρώτους μήνες.

«Το κλειδί είναι η επικοινωνία», τονίζει η Δρ Miσρα, παρατηρώντας ότι η παρακολούθηση πρέπει να υπερβαίνει τις εργαστηριακές εξετάσεις και να περιλαμβάνει συναισθηματική υποστήριξη, όπως υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τακτικές επισκέψεις και εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία και ομάδες υποστήριξης.

«Δεν χρειάζεται να καταρρεύσει το σύστημα για να αντιδράσετε», είπε.

Η Δρ Γκίμπσον προτείνει τη χρήση ολιστικής φροντίδας – τη συνεργασία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων και θεραπευτών – για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων. Αυτό επιτρέπει μια «ολοκληρωμένη» προσέγγιση, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς.

Δίνει επίσης προτεραιότητα στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου, όπου οι ασθενείς αισθάνονται ότι τους ακούν και τους καταλαβαίνουν, και διαβεβαιώνει ότι συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός και η θλίψη είναι φυσιολογικά, αναφέροντας ότι πολλοί ασθενείς αισθάνονται ένοχοι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πιστεύουν ότι θα έπρεπε να μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι είναι φυσιολογικό να μην είναι καλά», παρατηρεί, επισημαίνοντας ότι η αποδοχή των συναισθημάτων του ασθενούς προσφέρει πολύ ισχυρή υποστήριξη, καθώς τον βοηθά να νιώσει ότι αναγνωρίζεται.

Η Δρ Μίσρα επίσης τόνισε τη σημασία της τακτικής επικοινωνίας με τους ασθενείς, ειδικά με εκείνους που δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι.

«Μερικές φορές, απλά χρειάζονται να τους υπενθυμίσουμε ότι παραμένουν σημαντικοί.»

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να δώσουν στους ασθενείς μια αίσθηση αυτονομίας και ανακούφισης.

Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα αλλά και πιο αποτελεσματικά εργαλεία είναι ο ύπνος. Ο διαταραγμένος ύπνος είναι τόσο σύμπτωμα όσο και αιτία της κατάθλιψης.

«Ακόμη και μια απλή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα χαοτικό μυαλό», αναφέρει η Δρ Μίσρα.

Ο επαρκής ύπνος είναι κρίσιμος. Όπως έχει δείξει μελέτη, τόσο ο παραπανίσιος όσο και ο ελλιπής ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ξεκούραση, όμως, δεν είναι μόνο ο ύπνος. Το δημιουργικό παιχνίδι, τα διαλείμματα, ο χρόνος στη φύση και καθημερινές μικρές τελετουργίες όπως το πρωινό τσάι ή το βραδινό ημερολόγιο όλα αποτελούν μια σημαντική παύση, εξηγεί περαιτέρω.

Η δημιουργία ή διατήρηση ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης, είτε μέσω της οικογένειας, των φίλων ή των ομάδων συνομηλίκων, μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ασθενείς. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη, αλλά οι σχέσεις αλλάζουν τα πάντα, δηλώνει η Δρ Γκίμπσον από την πλευρά της.

Η Δρ Μίσρα ενθαρρύνει τους ασθενείς να παρατηρήσουν ποιοι τους κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια και σταθερότητα.

«Δεν συμπεριφέρονται όλοι το ίδιο όταν είστε άρρωστοι. Μείνετε κοντά σε αυτούς που σας ηρεμούν.»

Η διατροφή αποτελεί ένα ακόμη θεραπευτικό εργαλείο. Δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και δημητριακά ολικής αλέσεως συμβάλλουν στη διαχείριση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, στοιχεία που συνδέονται με την κατάθλιψη. Οι διατροφικές συνήθειες μεσογειακού τύπου, ειδικότερα, έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης, σημειώνει η Δρ Γκίμπσον.

Πρακτικές βασισμένες στην ενσυνειδητότητα, όπως ο διαλογισμός, οι αναπνευστικές ασκήσεις ή η σωματική σάρωση, βοηθούν συνήθως τους ασθενείς να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και τη συναισθηματική δυσφορία.

«Η ενσυνειδητότητα μας ενθαρρύνει να αποδεχθούμε πιο εύκολα μια νέα πραγματικότητα», δηλώνει η Δρ Γκίμπσον.

Αυτή η νοοτροπία, σε συνδυασμό με τις αρχές της ιατρικής του τρόπου ζωής, μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη τόσο του σώματος όσο και του νου μετά από μια διάγνωση, είπε.

«Και να θυμάστε, οι γιατροί το νιώθουν αυτό επίσης. Η ανακοίνωση μιας δύσκολης διάγνωσης δεν είναι μόνο μία επαγγελματική πράξη, είναι και κάτι προσωπικό. Χαιρόμαστε όταν θεραπεύεστε και πονάμε όταν πονάτε», λέει η Δρ Μίσρα. Σημείωσε ότι οι γιατροί φέρουν επίσης το συναισθηματικό βάρος, μερικές φορές ιδιωτικά και μερικές φορές μετά την αποχώρηση του ασθενούς, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η δύσκολη στιγμή δεν θα διαρκέσει για πάντα.

«Η θεραπεία δεν είναι γραμμική ούτε το πένθος. Πάρτε μια ανάσα, μια ώρα, μια μέρα τη φορά.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε