Από το αρχικό lockdown της Γουχάν στις αρχές του 2020, το κινεζικό καθεστώς διέταξε τους αξιωματούχους να εξαλείψουν κάθε μόλυνση από COVID μεταξύ των κοινοτήτων μέσω επανειλημμένων εξετάσεων, γρήγορων lockdown και ψηφιακής παρακολούθησης, παρά το αυξανόμενο οικονομικό και ανθρώπινο τίμημα.
Αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από μια πανεθνική αναταραχή, το καθεστώς υποχώρησε απότομα από την πολιτική σήμα κατατεθέν της πανδημίας, γνωστή ως «μηδενικός COVID», επιτρέποντας στον ιό να πολλαπλασιαστεί μέσω του απροετοίμαστου πληθυσμού, ο οποίος δεν διέθετε φυσική ανοσία μετά από σχεδόν τρία χρόνια σποραδικών lockdown.
Η χρονική στιγμή της μεταστροφής είναι ύποπτη, σύμφωνα με την Γιαν Λιμένγκ, μια Κινέζα ιολόγο που έχει κατηγορήσει το κινεζικό καθεστώς ότι συγκάλυψε την πανδημία.
«Βλέπουμε ότι η διεθνής πίεση έρχεται στην κυβέρνηση της Κίνας επειδή η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, [η οποία] επεσήμανε τη σύνδεση μεταξύ του ιού COVID-19 και επίσης [της] μελέτης βιολογικών όπλων της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε η πληροφοριοδότης του COVID-19, η οποία τώρα διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πρόσφατη συνέντευξη στο πρόγραμμα «Capitol Report» στο NTD, αδελφό μέσο ενημέρωσης της Epoch Times.
Η Κινέζα αντιφρονούσα επιστήμονας αναφερόταν σε μια έκθεση της 15ης Δεκεμβρίου από Ρεπουμπλικάνα μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το έγγραφο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η COVID-19 «μπορεί να συνδέεται με το ερευνητικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Κίνας και να διαχύθηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό κατά τη διάρκεια ενός εργαστηριακού περιστατικού στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (Wuhan Institute of Virology-WIV)».
Η έκθεση υπογράμμισε τις προσπάθειες των Αμερικανών νομοθέτων να διερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας COVID, σημείωσε η Γιαν.
«Είπαν επίσης ότι θα θέσουν [το] Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προ των ευθυνών του», είπε.
«Πρόκειται για πολύ μεγάλη διεθνή πίεση για το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ και γι’ αυτό είναι πολύ ύποπτη η χρονική στιγμή».
Αυτή η διεθνής πίεση ήρθε καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και ο κορυφαίος ηγέτης του Σι Τζινπίνγκ αντιμετώπιζαν πρωτοφανείς προκλήσεις στο εσωτερικό.
Τολμηρές διαδηλώσεις στους δρόμους, ευρέως γνωστές ως «επανάσταση του λευκού χαρτιού», επειδή οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν λευκό χαρτί για να εκφραστούν ενάντια στους ασφυκτικούς ελέγχους της πανδημίας, ξέσπασαν σε μεγάλες πόλεις και εξέχουσες πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα από τις 26 Νοεμβρίου. Κάποιοι νεαροί διαδηλωτές στη Σαγκάη προχώρησαν ακόμη περισσότερο, καλώντας τον Σι και το ΚΚΚ να παραιτηθούν.
Η μεγαλύτερη εκδήλωση δημόσιας δυσαρέσκειας εδώ και δεκαετίες αντανακλά τις «πολύ ισχυρές» αστάθειες για το ΚΚΚ και τον έλεγχο του Σι στο εσωτερικό, δήλωσε η Γιαν.
Στη συνέχεια, οι αρχές υποχώρησαν ξαφνικά από την πολιτική μηδενικού COVID που υπερασπίστηκε επί μακρόν το ΚΚΚ. Με τον ιό να εξαπλώνεται πλέον σαν πυρκαγιά σε όλη τη χώρα, κατακλύζοντας νοσοκομεία και κρεματόρια, ο δημόσιος θυμός για τον έλεγχο της πανδημίας από το καθεστώς έδωσε τη θέση του στην αγωνία για την αντιμετώπιση της μόλυνσης.
«Έτσι, δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία τώρα», δήλωσε η Γιαν.
Επιπλέον, καθώς το ΚΚΚ συγκάλυπτε τις πραγματικές πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας, παγκόσμιοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες αισθάνθηκαν αναγκασμένοι να στρέψουν την προσοχή τους και να αναζητήσουν στοιχεία για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της τελευταίας κρίσης δημόσιας υγείας στην Κίνα.
Ως εκ τούτου, «η Κίνα κέρδισε περισσότερο χρόνο για να κάνει άλλα πράγματα, να διεξάγει άλλες τακτικές ή επιχειρήσεις».
«Έτσι, σε ορισμένα επίπεδα, αυτού του είδους η επιδημία βοήθησε τον Σι Τζινπίνγκ να κερδίσει περισσότερο χρόνο ή ευκαιρία για τους δικούς τους σκοπούς».
Τσουνάμι μολύνσεων
Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί αμείωτα στον πληθυσμό των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Κίνας με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από τρία χρόνια σκληρών lockdown.
Τα επίσημα στοιχεία για τις λοιμώξεις και τους θανάτους έχουν προκαλέσει αυξανόμενη κριτική για την έλλειψη αξιοπιστίας τους. Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή υγείας της Κίνας σταμάτησε να δημοσιεύει τις καθημερινές μολύνσεις και αναγνώρισε μόνο ελάχιστους θανάτους από τις αρχές Δεκεμβρίου – ένας αριθμός που έρχεται σε αντίθεση με τους λογαριασμούς των εργαζομένων στα κρεματόρια σε όλη την Κίνα από τον περασμένο μήνα.
Αλλά έως και 248 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 18% του πληθυσμού της χώρας, εκτιμάται ότι κόλλησαν τον ιό μεταξύ 1ης και 20ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με υπόμνημα από εσωτερική συνεδρίαση του κορυφαίου υγειονομικού φορέα της Κίνας που διέρρευσε στο διαδίκτυο και επιβεβαιώθηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Τοπικοί αξιωματούχοι και εγχώριοι εμπειρογνώμονες εκτίμησαν ότι το ποσοστό μόλυνσης πιθανότατα ξεπερνούσε το 50 τοις εκατό σε πολλές επαρχίες. Ο αριθμός αυτός έφθασε σχεδόν το 90 τοις εκατό στην Χενάν, την τρίτη πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας.
H Γιαν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια με ειδίκευση στην ιολογία και την ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ πριν διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δυσκολεύτηκε να εξηγήσει την επιδείνωση της κατάστασης του COVID στην Κίνα.
«Βλέπουμε την κατάσταση να γίνεται όλο και χειρότερη και δεν μπορεί [να] εξηγηθεί μόνο με τη διαφορά της ανοσολογικής απόκρισης ή την κάλυψη του εμβολιασμού ή τη φύση προέλευσης της επιδημίας».
«Πολλά ύποπτα πράγματα συνέβησαν, για τα οποία χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες».
«Δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς παραλλαγές κυκλοφορούν στην Κίνα, αν και η κυβέρνηση είπε στον κόσμο ότι πρόκειται για την Όμικρον. Αλλά το σύμπτωμα είναι πολύ πιο σοβαρό κατά μέσο όρο στον πληθυσμό και η μετάδοση είναι πολύ υψηλή. Και επίσης βλέπουμε τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται σαν τρελός, με πολύ περισσότερους ανθρώπους να παθαίνουν πνευμονία, [παρόλο που] είναι υγιείς ενήλικες».
Η ιολόγος περιέγραψε την κατάσταση στην Κίνα ως «πολύ ανησυχητική», αλλά σημείωσε ότι παρά ταύτα η Κίνα αποφάσισε να ανοίξει ξανά τα σύνορά της.
Η Κίνα έχει άρει τους υποχρεωτικούς κανόνες καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες και επέτρεψε στους πολίτες της να κατευθυνθούν στο εξωτερικό. Τη Δευτέρα, την πρώτη εργάσιμη ημέρα αφότου οι αρχές άρχισαν να επεξεργάζονται τις αιτήσεις διαβατηρίων για τουρισμό εκτός Κίνας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι περίμεναν έξω από το γραφείο μετανάστευσης του Πεκίνου για να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.
Με μια ροή Κινέζων που αναμένεται να κατευθυνθούν στο εξωτερικό εν μέσω της εκρηκτικής επιδημίας στο εσωτερικό, η Γιαν ανησυχεί για το αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος. Περιέγραψε ως «μεγάλη ανησυχία» το τι θα συμβεί αφού το κύμα COVID της Κίνας εξαπολυθεί παγκοσμίως.
Προετοιμασία
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, με πιο πρόσφατες την Ολλανδία και την Πορτογαλία, έχουν επιβάλει απαιτήσεις ελέγχου COVID για τους επισκέπτες που ταξιδεύουν από την Κίνα, με πολλούς να επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου, πιο θανατηφόρου στελέχους του ιού από τη χώρα.
Ενώ ορισμένοι ειδικοί σε θέματα υγείας παραμένουν επιφυλακτικοί για ένα τέτοιο σενάριο, ο Ντονγκ Γιουχόνγκ, ιατρός που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι άνθρωποι εκτός Κίνας να είναι σε εγρήγορση λόγω της έλλειψης ακρίβειας στα δεδομένα σχετικά με την επιδημία της Κίνας.
«Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθηθεί μια πολύ αυστηρή πολιτική για τους Κινέζους που ταξιδεύουν εκτός Κίνας», δήλωσε ο Ντονγκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NTD.
Εκτός από τις δράσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως η απαγόρευση των ταξιδιών, υπάρχουν περισσότερα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει το κοινό για την προετοιμασία, σύμφωνα με τον Ντονγκ, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης της Epoch Times. Για παράδειγμα, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα λαμβάνοντας βιταμίνες, λαμβάνοντας περισσότερη ηλιοφάνεια και πολύ ξεκούραση.
«Επίσης, να παραμένουν ήρεμοι, να διατηρούν θετική στάση [και] να σκέφτονται τους άλλους», συνέχισε. «[Μια] λιγότερο αγχωτική ψυχική κατάσταση σας βοηθά να καταπολεμήσετε κάθε είδους ιό, ανεξάρτητα [από το] πόσο παθογόνος, πόσο θανατηφόρος είναι».