Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς—από την άκρη ενός νευρικού σωλήνα 3 χιλιοστών σε περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες που ζυγίζουν 1,3 κιλά.
Η προγεννητική περίοδος και η πρώιμη παιδική ηλικία χαρακτηρίζονται από μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου που αποτελούν σημαντικά θεμέλια. Ενώ αυτή είναι μια εποχή πνευματικής ευκαιρίας, είναι επίσης μια εποχή πνευματικής ευαλωτότητας.
Μια διαχρονική μελέτη στη Νέα Ζηλανδία υποδηλώνει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τη σύλληψη έως τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για τη γνωστική λειτουργία, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.
Δεδομένων αυτών των επιπτώσεων στην υγεία, βοηθά να γνωρίζουμε πώς να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μέσω διατροφικών και μη διατροφικών μέτρων.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και ψυχική υγεία των παιδιών
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research αναγνώρισε την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μία από τις βασικές περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία. Ενώ αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης και των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία στους ενήλικες, λίγα είναι γνωστά για το πώς η έκθεση στην πρώιμη ζωή επηρεάζει τα παιδιά.
Για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της ρύπανσης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.265 παιδιά από τη Νέα Ζηλανδία, τα οποία συλλέχθηκαν από τη σύλληψη έως την ηλικία των 10 ετών. Χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις των παιδιών, εκτίμησαν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για να μετρήσουν την έκθεση και τα συνέκριναν με τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν αρκετές συσχετίσεις:
Η επίμονα υψηλή προγεννητική και μεταγεννητική έκθεση συσχετίστηκε με προβλήματα προσοχής.
Η υψηλότερη προγεννητική έκθεση συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης ουσιών.
Η αυξημένη έκθεση στην προσχολική ηλικία προέβλεπε χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, προβλήματα συμπεριφοράς και κατάχρηση ουσιών.
Η επίμονα αυξημένη έκθεση στην παιδική ηλικία συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών.
Υποκείμενοι παράγοντες
Κατά την υποβολή υποθέσεων για παράγοντες που μπορεί να αποτελούν τη βάση των συνδέσεων, οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τις ευαίσθητες περιόδους της προγεννητικής και πρώιμης παιδικής ανάπτυξης μπορεί να διαταράξει τις νευροαναπτυξιακές οδούς. Άλλες εικασίες περιλαμβάνουν μια υπόθεση συσσώρευσης, που περιλαμβάνει επίμονα υψηλή έκθεση, και μια υπόθεση κρίσιμου παραθύρου, που περιλαμβάνει έκθεση κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα σημαντικών χρονικών περιόδων.
Οι συγγραφείς δήλωσαν επίσης ότι οι δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Μια παράλληλη συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science βρήκε στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση. Μετά την εξέταση 26 ερευνητικών εργασιών, τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι οι νευροτοξίνες από την έκθεση σε προγεννητική ρύπανση μπορεί να συνδέονται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο σε διαφορετικές περιοχές κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Επειδή το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς, η μειωμένη ροή μπορεί να οδηγήσει σε μη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι νευροτοξίνες από τη ρύπανση μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση του όγκου ορισμένων δομών του εγκεφάλου.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Μια σειρά από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δήλωσε η Αντερέτ Ντάνα Χοχ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Dining with Nature.
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν το σώμα έχει ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που περιέχουν οξυγόνο με άνισο αριθμό ηλεκτρονίων, γεγονός που τις κάνει να αντιδρούν εύκολα με άλλα μόρια και να προκαλούν βλάβη στο σώμα.
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να δωρίσουν ένα ηλεκτρόνιο σε μια ελεύθερη ρίζα, καθιστώντας την πιο σταθερή και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει βλάβη.
«Για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δώστε προτεραιότητα σε τροφές πλούσιες σε βασικά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, βήτα-καροτίνη, ψευδάργυρο και φλαβονοειδή», δήλωσε η Χοχ. Παρείχε τα ακόλουθα παραδείγματα:
Τα μούρα, όπως τα μύρτιλλα, οι φράουλες και τα σμέουρα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή.
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, η ρόκα και το σέσκουλο, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, σεληνίου και ψευδαργύρου.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδες διατροφικό πλάνο που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας και στη μείωση του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, δήλωσε η Σέλλεϋ Μπολς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Flawless Bloom.
Τα συστατικά της περιλαμβάνουν αφθονία άπαχης πρωτεΐνης από ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, δήλωσε στην Epoch Times. «Ειλικρινά, προτείνω αυτή τη δίαιτα σε όλους, όχι μόνο σε έγκυες μητέρες, προκειμένου να ενισχυθεί η υγεία και να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών».
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Circulation παρέχει στοιχεία για την ικανότητα της μεσογειακής διατροφής να μειώνει τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μία από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης είναι ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD), επομένως οι συγγραφείς διερεύνησαν εάν η δίαιτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα. Αφού αξιολόγησαν δεδομένα σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και τους παρακολούθησαν για διάστημα 17 ετών, διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία από τον θάνατο από CVD που προέρχεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Toxicology and Environmental Health περιγράφει πώς οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, οι ελλείψεις σε βιταμίνη Α, σίδηρο ή ιώδιο μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία σε τοξικές ενώσεις και η ανεπάρκεια σε βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και μικροθρεπτικών συστατικών.
Τρόφιμα που υποστηρίζουν τις διαδρομές αποτοξίνωσης
«Όταν εξετάζουμε πώς να μειώσουμε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε τρόφιμα με φυσικές αποτοξινωτικές ιδιότητες», δήλωσε η Χοχ. «Αυτό περιλαμβάνει ιδιαίτερα εκείνα που υποστηρίζουν το αντιοξειδωτικό ένζυμο, γλουταθειόνη, το οποίο παίζει ρόλο στη λειτουργία αποτοξίνωσης του ήπατος».
Είπε ότι τρόφιμα σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν λαχανικά όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Άλλα αποτοξινωτικά λαχανικά περιλαμβάνουν εκείνα της οικογένειας των σταυρανθών, τα οποία περιέχουν μια πλούσια σε θείο ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη — συμπεριλαμβανομένων του μπρόκολου, του κουνουπιδιού, των λαχάνων Βρυξελλών, του λάχανου, του κέιλ και της λαχανίδας.
Μια κλινική δοκιμή από την Κίνα, που δημοσιεύτηκε στο Cancer Prevention Research, εξέτασε τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης ενός ροφήματος από φύτρα μπρόκολου σε άτομα που ζουν σε περιοχές με σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση. Μετά από 12 εβδομάδες, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το πλούσιο σε σουλφοραφάνη ρόφημα βοήθησε το σώμα να αποβάλει αυξημένες ποσότητες των ρύπων βενζόλιο και ακρολεΐνη. Επίσης, προκάλεσε τον παράγοντα NRF2 (NRF2) που σχετίζεται με τον πυρηνικό παράγοντα ερυθροειδών 2 στην άνω αναπνευστική οδό των συμμετεχόντων. Ο NRF2 ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση από τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
«Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φρέσκων προϊόντων και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες», δήλωσε η Χοχ.
Μη διαιτητικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συσχετιστεί με φλεγμονή που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά, το έντερο, το ανοσοποιητικό σύστημα και το νευρικό σύστημα, δήλωσε ο Ιντέρπαλ Ραντχάγουα, πιστοποιημένος παθολόγος και παιδιατρικός πνευμονολόγος, σε ένα email προς την Epoch Times. Συμβούλεψε τον έλεγχο της ποιότητας του εξωτερικού αέρα και τον περιορισμό του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά — ειδικά για τις έγκυες γυναίκες κατά την προγεννητική περίοδο και για τα μικρά παιδιά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.
Συνέστησε επίσης τη χρήση μάσκας σε συνθήκες υψηλής ρύπανσης και σημείωσε ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από επιλογές υψηλότερης ποιότητας, όπως οι μάσκες N95, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία.
Μια μάσκα N95 είναι ένα φίλτρο χωρίς λάδι που παρέχει 95% αποτελεσματικότητα στην προστασία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ρυθμίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.
Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να εισέλθει στα σπίτια μέσω ανοιχτών παραθύρων και ακατάλληλα φιλτραρισμένων συστημάτων κλιματισμού. Επίσης, ο εσωτερικός αέρας περιέχει πολλούς ρύπους, όπως παθητικό κάπνισμα, οικιακές χημικές ουσίες, αρώματα και διοξείδιο του αζώτου από σόμπες αερίου. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της εσωτερικής ρύπανσης είναι η απομάκρυνση της πηγής των χημικών ουσιών, αλλά ο αερισμός με εξωτερικό αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα για 15 λεπτά την ημέρα και χρησιμοποιώντας μια συσκευή που φιλτράρει τους εσωτερικούς ρύπους μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Ενώ μεγάλο μέρος της δημόσιας υγείας εστιάζει στη ρύπανση και περιλαμβάνει εξωτερικές τοξίνες, η εσωτερική ρύπανση μπορεί να είναι εξίσου προβληματική. Οι εσωτερικοί ρύποι μπορούν να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών σε οικιακά αντικείμενα, όπως έπιπλα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και πλακάκια βινυλίου. Η λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσης σε εσωτερικές χημικές ουσίες μπορεί να ωφελήσει τη γνωστική υγεία.
Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά τη χρήση ενός κατάλληλου συστήματος φίλτρου σωματιδιακού αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) στο σπίτι, σημειώνοντας ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξωτερική ρύπανση, τα εσωτερικά αλλεργιογόνα και τη σκόνη.
«Η αποτελεσματικότητα ενός φίλτρου HEPA εξαρτάται από την ποιότητα της συσκευής και από τη συχνότητα καθαρισμού και αντικατάστασης του φίλτρου», δήλωσε ο Ραντχάγουα. «Συνολικά, τα περισσότερα φίλτρα HEPA είναι καλής ποιότητας και αποτελεσματικά.»