Το 2007, σε ηλικία 36 ετών και μόλις έξι μήνες μετά τον γάμο της, η Γιανγκ Για-τσουάν υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο καθώς αυτή και ο σύζυγός της προσπαθούσαν να συλλάβουν ένα παιδί. Έλαβαν μια απροσδόκητη διάγνωση – καρκίνος στην ωοθήκη της.
Παρά την άμεση χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της προσβεβλημένης ωοθήκης, ένα χρόνο αργότερα, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί. Σε μια δεύτερη επέμβαση, οι χειρουργοί αφαίρεσαν με τη σειρά όλα τα προσβεβλημένα όργανα.
Όταν ξύπνησε, η Γιανγκ έμαθε ότι είχε χάσει την εναπομείνασα ωοθήκη, τη μήτρα και μέρος των εντέρων της. Μια σακούλα ήταν δίπλα στον αφαλό της, με ένα κομμάτι εντέρου να προεξέχει.
«Ένιωσα σαν να είχε καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος μου», δήλωσε η Γιανγκ στην εφημερίδα Epoch Times.
«Δεν ξέρω τι έκανα για να το αξίζω αυτό. Δεν ξέρω πόσος χρόνος μου απέμενε. Ούτε οι γιατροί μπορούν να μου πουν πόσο θα ζήσω.»
Στο πιο καταστροφικό σημείο της ζωής της, ξεκίνησε μια άσκηση τσιγκόνγκ, η οποία άλλαξε την πορεία της ζωής της.
Μια τυχαία συνάντηση
Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας νοσηλείας της μετά την επέμβαση, τα βάσανά της συνεχίστηκαν.
Εκείνη την εποχή, πάλευε με συσσώρευση κοιλιακού υγρού και έντονο πόνο από τη χειρουργική τομή της, κάτι που δυσκόλευε τον ύπνο. Δυσκολευόταν επίσης ψυχικά, νιώθοντας σαν να έμοιαζε με τέρας του Φρανκενστάιν, με σωλήνες και ράμματα. Έκλαιγε σε σημείο που δεν μπορούσε να μιλήσει, κατηγορώντας τη μοίρα ως άδικη.
Η Γιανγκ προσέλαβε μια γυναίκα για να τη φροντίζει. Βλέποντας την Γιανγκ σε τέτοιο πόνο, η φροντίστρια της πρότεινε να δοκιμάσει να κάνει μια άσκηση τσιγκόνγκ που ονομάζεται Φάλουν Γκονγκ με την ελπίδα να ανακουφίσει την ψυχική και ίσως τη σωματική δυσφορία. Η φροντίστρια είπε στην Γιανγκ ότι είχε βελτιώσει σημαντικά την υγεία της.
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική άσκηση που συνδυάζει τον διαλογισμό με απαλές, αργές ασκήσεις — παρόμοιες με γιόγκα ή τάι τσι. Συνοδεύεται επίσης από διδασκαλίες που ακολουθούν τις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης, και ανεκτικότητας. Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ηθικού χαρακτήρα και στην προσωπική καλλιέργεια.
Αρχικά, η Γιανγκ ήταν σκεπτική. Παρόλα αυτά, συμφώνησε να ακούσει ηχογραφημένες διδασκαλίες.
«Μετά από περίπου 20 λεπτά ακρόασης, άρχισα να νιώθω πιο άνετα και μπορούσα ακόμη και να κοιμηθώ λίγο», είπε.
Το 2010, η Γιανγκ υποβλήθηκε στον πρώτο γύρο χημειοθεραπείας. Η θεραπεία την άφησε σωματικά εξασθενημένη και έχασε περίπου 22 κιλά.
Συνέχισε τη θεραπεία της διατηρώντας παράλληλα την άσκησή της. Μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αφιέρωσε χρόνο για να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο 9 ημερών για το Φάλουν Γκονγκ.
Μετά τον έκτο γύρο χημειοθεραπείας, τόσο ο διαιτολόγος όσο και ο γιατρός της παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο – αν και η Γιανγκ είχε χάσει βάρος, η μυϊκή της μάζα είχε διατηρηθεί πλήρως.
Συνήθως, η χημειοθεραπεία προκαλεί απότομη μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και ενδεχομένως θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Γιανγκ έδειξαν σταθερά ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων της παρέμεινε εντός υγιούς εύρους καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας – ένα σπάνιο αποτέλεσμα για ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία.
Σημειώνοντας πόσο γρήγορα ανέκαμψε το σώμα της Γιανγκ μετά από κάθε γύρο χημειοθεραπείας, ο γιατρός της συνέστησε να υποβληθεί σε έξι επιπλέον συνεδρίες ως προληπτικό μέτρο.
Η Γιανγκ είπε στον γιατρό ότι αποφάσισε να μην συνεχίσει τις προληπτικές συνεδρίες λόγω του πιθανού σωματικού αντίκτυπου. Μοιράστηκε επίσης ότι είχε βιώσει σημαντικές βελτιώσεις από τότε που ξεκίνησε την άσκησή της στο Φάλουν Γκονγκ.
Προς έκπληξή της, ο διάσημος ειδικός γυναικολογικής ογκολογίας από την Ταϊβάν, Χούα-Σι Γου, συμφώνησε με την απόφασή της. «Τότε συνέχισε να ασκείς Φάλουν Γκονγκ», είπε.
Ανάρρωση
Από τότε, η Γιανγκ έχει αφιερωθεί πλήρως στην άσκηση του νου και του σώματος.
Λίγο μετά την άσκηση του Φάλουν Γκονγκ σε εξωτερικούς χώρους, ένιωσε μια μοναδική αίσθηση στροβιλισμού στην πλάτη της — στην περιοχή όπου είχε υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του λιπώματός της. Η ισχυρή ροή ενέργειας διήρκεσε για περισσότερο από έξι μήνες, είπε.
«Κάθε φορά που εξασκούμουν, ακόμα και σε κρύο καιρό, ίδρωνα. Η μυρωδιά του ιδρώτα μου μού θύμιζε τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα ενδοφλέβια υγρά και τα απολυμαντικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής μου νοσηλείας. Αυτό συνεχίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο».
Ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας της, το σώμα της επέστρεψε στην κατάσταση που βρισκόταν πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, είπε η Γιανγκ.
Η εξάσκηση του Φάλουν Γκονγκ βοήθησε επίσης τη Γιανγκ να καλλιεργήσει μια πιο θετική και ειρηνική άποψη για τη ζωή.
«Αντί να αγανακτώ με την ασθένειά μου, έμαθα να την αντιμετωπίζω με ήρεμη αποδοχή. Αφού διάβασα το Τζούαν Φάλουν [το βασικό κείμενο του Φάλουν Γκονγκ], κατάλαβα ότι η αληθινή υγεία ξεκινά με το να είσαι ένα ευγενικό και διακριτικό άτομο», είπε.
Η οικογένεια και οι φίλοι της εξεπλάγησαν που την είδαν να αφήνει την ανυπόμονη και ευέξαπτη φύση της – ακόμη και ο τρόπος που οδηγούσε είχε αλλάξει.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, έζησε μια υγιή και ενεργητική ζωή.
Τον περασμένο Αύγουστο, το Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι εξέδωσε πιστοποιητικό υγείας που έδειξε ότι η Γιανγκ δεν είχε συμπτώματα τη στιγμή της εξέτασης.
Η δύναμη της πίστης
Σχολιάζοντας την αξιοσημείωτη ανάρρωση της Γιανγκ μετά την άσκηση του Φάλουν Γκονγκ, ο Γκλυν Γουέλντον Γκίλκριζ, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι η ογκολογία συνήθως βασίζεται σε στατιστικά μέτρα — όπως η διάμεση επιβίωση — για την αξιολόγηση της πρόγνωσης.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ασυνήθιστα θετικές αντιδράσεις στη θεραπεία που είναι δύσκολο να εξηγηθούν ιατρικά — και συχνά, ακόμη και οι ίδιοι οι ασθενείς δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο λόγο.
«Πιστεύω ότι το να έχεις ελπίδα και μια αίσθηση νοήματος στη ζωή είναι ζωτικής σημασίας. Όταν έχεις έναν σκοπό – όταν καταλαβαίνεις γιατί βρίσκεσαι εδώ – αυτό κάνει σημαντική διαφορά», είπε.
Ο Λιάο Τσι-γινγκ, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στο Νοσοκομείο Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας στην Ταϊβάν, τόνισε τη σημασία της πίστης στην ανάρρωση από τον καρκίνο.
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα αξιοσημείωτο όργανο – μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε στην Epoch Times.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διάγνωση καρκίνου συχνά προκαλεί ένα σοβαρό ψυχολογικό πλήγμα, με τους ασθενείς να βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε ποσοστά δύο έως τρεις φορές υψηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού. Κλινικά, το παρατεταμένο άγχος, η ανησυχία και οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές μεταξύ των ασθενών με καρκίνο.
«Ασκήσεις όπως το τσιγκόνγκ και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση τόσο του σώματος όσο και του νου», είπε ο Λιάο. «Από πνευματική ή θρησκευτική άποψη, υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις ότι αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να βελτιώσουν τον ύπνο και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονωδών ορμονών. Αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανάρρωσης από τον καρκίνο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα».
Οι ασθενείς με μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα είναι επίσης πιο πιθανό να φροντίζουν για τη σωματική τους υγεία – διατηρώντας πιο υγιεινές δίαιτες, ασκούμενοι τακτικά και τελικά επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας, είπε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αντιστροφή του καρκίνου.
Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της ολοκληρωμένης ογκολογίας έχει τραβήξει αυξανόμενη προσοχή στην ιατρική κοινότητα.
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology διαπίστωσε ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαλογισμού έξι εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην κόπωση, την αϋπνία και τα αγγειοκινητικά συμπτώματα – όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις – σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Μια παρατηρητική μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας του 2016 έδειξε ότι η εξάσκηση του Φάλουν Γκονγκ θα μπορούσε να παρατείνει την επιβίωση ασθενών με τελικό στάδιο καρκίνου και να ανακουφίσει τα συμπτώματά τους. Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 152 Κινέζους ασθενείς με τελικό στάδιο καρκίνου, οι οποίοι όλοι ασκούσαν Φάλουν Γκονγκ.
Μέχρι την ημερομηνία της έκθεσης, 149 ασθενείς ήταν ακόμα ζωντανοί και σε καλή υγεία. Σε σύγκριση με τους προβλεπόμενους 5,1 μήνες, η περίοδος επιβίωσής τους παρατάθηκε σε 56 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώθηκε επίσης σημαντικά.

Επιβίωση και ευημερία
Τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας, η Γιανγκ επέστρεψε στην αγορά εργασίας.
Έγινε ασφαλιστική πράκτορας ζωής στην Nan Shan Life, έναν από τους τρεις κορυφαίους ασφαλιστικούς παρόχους της Ταϊβάν. Έχει κερδίσει επτά φορές την αναγνώριση Million Dollar Round Table – μια τιμή που την καθιστά μία από τις κορυφαίες επαγγελματίες στον κλάδο.
Είναι επίσης καλά στην υγεία της. Κάποτε επισκεπτόμενη συχνά κλινικές, η Γιανγκ κρυολογούσε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, υπέφερε από άυπνες νύχτες από επίμονο βήχα και πάλευε με πεπτικά προβλήματα. Τώρα, αυτά έχουν φύγει.
«Είμαι ακόμη πιο υγιής από ό,τι ήμουν πριν από τον καρκίνο.»