Τετάρτη, 06 Αυγ, 2025
(stock_colors/Getty Images)

Πώς να διαλέξετε το τέλειο καρπούζι

Τα καρπούζια έχουν συγκεκριμένα σημάδια που δηλώνουν πόσο ώριμα είναι – απλά πρέπει να τα γνωρίζουμε

Τακ. Τακ. Τακ-τακ-τακ.

Είναι ένας από τους ήχους του καλοκαιριού. Μπορείτε να το ακούσετε σε κάθε οπωροπωλείο, σούπερ μάρκετ, λαϊκή αγορά. Άνθρωποι χτυπούν καρπούζια προσπαθώντας να βρουν ποιο είναι ώριμο και γλυκό.

Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος για να διαλέξετε καρπούζι, σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Oil-painting-ntdtv

Ο Τζέσσε Τζέημς Ουίγκινς εργάζεται στη φάρμα καρπουζιών των γονιών του στο Τέξας από μικρό παιδί. Εκτός από καρπούζια, το αγρόκτημά τους παράγει κρεμμύδια, κόλιανδρο, μαϊντανό, άνηθο, καλαμπόκι, βαμβάκι και παντζάρια, τα οποία πωλούν στις γειτονικές πόλεις Εδιμβούργο και Γκίλλεϋ. Η μέθοδος του Ουίγκινς για την επιλογή του καλύτερου καρπουζιού μπορεί να συνοψιστεί σε μια διαδικασία τριών βημάτων: «Κοίτα, σήκωσε, γύρισε». Χωρίς χτύπημα.

Ούτε ο Ρομπ Γκίμπσον, αγρότης και πρόεδρος της Ένωσης Καρπουζιού της Φλόριντα, χτυπάει τα καρπούζια. Οι δύο άντρες μοιράζονται τώρα τις γνώσεις τους με τους αναγνώστες της Epoch Times.

ZoomInImage
Kαλοκαίρι χωρίς ώριμα, χυμώδη και γλυκά φρούτα δεν γίνεται! (vesi_127/Getty Images)

 

Κηλίδες και ρίγες

Κατ’ αρχάς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι φαίνεται καλό εξωτερικά. Ελέγξτε ότι η επιφάνεια είναι λεία, χωρίς ορατά βαθουλώματα, κοψίματα ή χτυπήματα, συμβουλεύει ο Ουίγκινς.

Στη συνέχεια, γυρίστε το καρπούζι. Θα πρέπει να έχει μια κίτρινη κηλίδα ή «κοιλιά». Αυτό είναι το σημείο όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος καθώς μεγάλωνε. Το χρυσό χρώμα «δείχνει ότι δεν διαταράχθηκε στο σημείο που μεγάλωσε και μπόρεσε να φτάσει σε ωριμότητα», επισημαίνει ο Γκίμπσον, κάτι που σημαίνει ότι το καρπούζι είναι πιο ώριμο, και πιο γλυκό. Μια χλωμή κοιλιά μπορεί να υποδηλώνει ότι συγκομίστηκε πρόωρα.

Αλλά ο καλύτερος τρόπος, κατά τον Γκίμπσον, για να διαλέξετε καρπούζι βασίζεται σε ένα διαφορετικό οπτικό σημάδι: τις ρίγες. Ελέγξτε το πλάτος των εναλλασσόμενων ανοιχτόχρωμων και σκουρόχρωμων γραμμών που εκτείνονται κατά μήκος του καρπουζιού.

«Όσο πιο φαρδιές και γεμάτες είναι οι ανοιχτόχρωμες γραμμές, τόσο πιο ώριμο είναι», τονίζει.

ZoomInImage
Αναζητήστε μια κίτρινη κηλίδα στο εξωτερικό του καρπουζιού, σημάδι ότι αφέθηκε να ωριμάσει πλήρως πριν από τη συγκομιδή. (Joe_Potato/Getty Images)

 

Ζυγίστε τις επιλογές σας

Το επόμενο βήμα είναι να σηκώσετε το καρπούζι – αλλά όχι μόνο ένα.

Σύμφωνα με τον Ουίγκινς, ένα καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα γεμάτο, ζουμερό καρπούζι χωρίς κενό χώρο μέσα του.

Ο Γκίμπσον προτείνει να συγκρίνετε με γνώμονα το βάρος, σηκώνοντας περισσότερα από ένα.

«Εάν ένα καρπούζι είναι ελαφρύ σε σύγκριση με ένα άλλο ανάλογου μεγέθους, τότε είναι πιθανότατα υπερώριμο ή κούφιο», σημειώνει.

Αλλά μην ανησυχείτε για το μέγεθος καθαυτό. Ενώ κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το μέγεθος ενός καρπουζιού επηρεάζει τη γλυκύτητά του, ο Γκίμπσον λέει ότι τα μικρότερα καρπούζια είναι ίδια με τα μεγάλα όσον αφορά τη γεύση.

«Απλώς ορισμένες ποικιλίες παράγουν μεγαλύτερους καρπούς», εξηγεί.

Ακούστε το

Αν εξακολουθείτε να θέλετε να χτυπάτε, ο Γκίμπσον σας δίνει μια συμβουλή.

«Δεν τα χτυπάω ποτέ. Είναι περισσότερο σαν χάδι. Μπορείτε να χαϊδέψετε με λίγο περισσότερη δύναμη και να ακούσετε καλύτερα το καρπούζι», είπε. «Πρέπει να ακούγεται συμπαγές και όχι υπόκωφο. Αν ακούγεται υπόκωφο, μπορεί να είναι κούφιο, χτυπημένο ή υπερώριμο».

Ενώ η γεωργία είναι ένας συνδυασμός επιστήμης, ευφυΐας και μυών, ο Ουίγκινς γνωρίζει ότι η Μητέρα Φύση εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο.

ZoomInImage
(Pantaree Jumpadeang/Shutterstock)

 

«Ο καταναλωτής δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για το τι παίρνει – αυτή είναι η δική μας δουλειά. Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος», φιλοσοφεί.

Για τον Ουίγκινς η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να γνωρίζει ότι ο καρπός που καλλιέργησε κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους αυτή την εποχή του χρόνου. Ακόμα και οι σπόροι φέρνουν χαρά.

«Οι Ουίγκινς είναι πρωταθλητές στους διαγωνισμούς φτυσίματος σπόρων στα συνέδρια καρπουζιού. Κάποιοι λένε ότι έχουμε ταλέντο, αλλά στην πραγματικότητα κάνουμε πολύ εξάσκηση και έχουμε πολύ ζεστό αέρα να απελευθερώσουμε!»

Του Randy Tatano

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε