Πολύχρωμα είτε απλά, αποδημητικά είτε μόνιμα, τα πουλιά χαρίζουν απλόχερα την ομορφιά και το τραγούδι τους. Λέγεται ότι η παρατήρηση πουλιών έχει χαλαρωτικές ιδιότητες: καθίστε λοιπόν στην αυλή σας και αφεθείτε στην παρέα τους, ξεχνώντας τις έγνοιές σας για λίγο.
Εκτός από ευχάριστη συντροφιά, τα πουλιά προσφέρουν και προστασία στα φυτά, αφού τρέφονται με βλαβερά έντομα: πολλά μικρά πουλιά είναι γνωστά για την αδηφάγο όρεξή τους για κάμπιες, αφίδες και σκαθάρια. Και ενώ οι μέλισσες και οι πεταλούδες παίρνουν όλη τη δόξα, τα πουλιά είναι και επικονιαστές, ιδιαίτερα τα κολιμπρί. Επιπλέον, όσο κι αν δεν σας αρέσει να τρώνε τα φρούτα σας, σκεφτείτε ότι στη συνέχεια διασκορπίζουν τους σπόρους σε όλο τον κήπο και τη γειτονιά.
Στην πραγματικότητα, η παρουσία των πουλιών είναι ένας από τους κορυφαίους δείκτες ενός υγιούς και ακμάζοντος οικοσυστήματος.

Το κατάλληλο περιβάλλον
Ο ιδανικός κήπος – αν και τα πουλιά τα καταφέρνουν και με λιγότερα – θα ήταν ένας πολυεπίπεδος κήπος, ξεκινώντας με δέντρα διαφορετικού ύψους που να παρέχουν σημεία για κούρνιασμα. Αν τα δέντρα έχουν και καρπούς που μπορούν να φάνε τα πουλιά, τόσο το καλύτερο.
Κάτω από τα δέντρα, οι θάμνοι μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως «πολυκατοικία» για τις φωλιές των πουλιών και ως πιθανή πηγή τροφής. Σκεφτείτε επίσης να φυτέψετε πολυετή λουλούδια, αναρριχητικά, διακοσμητικά χόρτα και φυτά που καλύπτουν το έδαφος. Φυτέψτε αμπέλια σε φράχτες και κληματαριές για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο του κήπου. Περισσότερα από 50 είδη πουλιών απολαμβάνουν τους καρπούς του άγριου σταφυλιού, ενώ τα κολιμπρί προτιμούν το αγιόκλημα, τα κόκκινα φασόλια και το καρδινάλιο.
Αν και τα αυτοφυή φυτά είναι τα καλύτερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μερικά μη επιθετικά μη αυτοφυή φυτά. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε μέρος του γκαζόν με νησίδες φυτών που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα. Είναι ταυτόχρονα ελκυστικές και πρακτικές, τόσο για εσάς όσο και για τα πουλιά και για τους γείτονες.
Κάτι άλλο που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι η δημιουργία ενός σωρού από κλαδιά ή φύλλα σε μια διακριτική γωνία για τα πουλιά που ζουν στο έδαφος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εναλλακτικά, αφήστε ένα νεκρό δέντρο στη θέση του (εφ’ όσον δεν αποτελεί κίνδυνο) – θα ευχαριστήσετε τους δρυοκολάπτες, θα προσφέρετε καταφύγιο σε πουλιά που φωλιάζουν σε κουφάλες και θα προσελκύσετε έντομα που αποτελούν νόστιμο γεύμα για τα πουλιά. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως το να αφήσετε μια άκρη ή μια γωνία του γκαζόν χωρίς να την κουρέψετε, θα προσελκύσει έντομα που θα τροφοδοτήσουν τα πουλιά.
Σίτιση
Η φύτευση ιθαγενών φυτών θα προσελκύσει επίσης πεταλούδες και άλλους επικονιαστές. Μπορείτε να ερευνήσετε στο διαδίκτυο ή να απευθυνθείτε σε οντότητες που εστιάζουν σε και προάγουν τη διατήρηση γηγενών και ελεύθερων, παραδοσιακών σπόρων όπως η κοινότητα του Πελίτι και το Δίκτυο Διατήρησης Σπόρων Σιτώ.
Μπορείτε να περιλάβετε στον σχεδιασμό του κήπου σας και μια ταΐστρα πουλιών, η οποία είναι ιδανική για συμπληρωματική σίτιση. Εξάλλου, αν την τοποθετήσετε σε στρατηγικό σημείο, θα σας προσφέρει και πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση των φτερωτών σας φίλων.
Τοποθετώντας πολλές ταΐστρες με διαφορετικές τροφές θα προσελκύσετε μεγαλύτερη ποικιλία πουλιών. Ή δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές φέτες μήλου ή μπανάνας, για να δείτε τι θα σας φέρουν.
Καλό είναι να προμηθευτείτε μια ταΐστρα εξοπλισμένη με προστασία από μέλισσες και σφήκες ή προσθέστε εσείς ένα προστατευτικό για να αποφύγετε τον ανταγωνισμό για το νέκταρ.

Ενυδάτωση
Μία επιπλέον φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε είναι και η ποτίστρα/μπανιέρα, η οποία επίσης θα σας προσφέρει πολλές απολαυστικές στιγμές.
Εκτός από ευχάριστο αρχιτεκτονικό στοιχείο στον κήπο, η ποτίστρα είναι απαραίτητη ιδίως τις ζεστές μέρες ή κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας. Πρέπει να γεμίζει καθημερινά και το νερό να ανανεώνεται τακτικά. Αυτό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αποτρέπει τα κουνούπια.
Εκτός από την ενυδάτωση και τη δροσιά που τους παρέχει τις ζεστές μέρες μια γρήγορη βουτιά, η ποτίστρα χρειάζεται στα πουλιά και για τον καθημερινό καλλωπισμό τους, δηλαδή τον καθαρισμό των φτερών. Αυτή η διαδικασία είναι μια ρουτίνα περιποίησης με την οποία τα πουλιά απομακρύνουν τη βρωμιά και τα παράσιτα που υποβαθμίζουν την πτήση και την υγείας από το φτέρωμά τους. Επίσης, τα καθαρά φτερά τα βοηθούν να ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία τους, είτε τα φουσκώνουν για να απελευθερώσουν τη θερμότητα που έχει παγιδευτεί το καλοκαίρι είτε λειτουργούν ως ένα χνουδωτό, θερμομονωτικό στρώμα το χειμώνα.
Εάν ο προϋπολογισμός σας δεν επαρκεί για να αγοράσετε μία ειδική ποτίστρα/μπανιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιατάκι ή μια ρηχή λεκάνη – οποιοδήποτε χαμηλό δοχείο κάνει. Το σημαντικό είναι να το τοποθετήσετε σε ύψος και στη μέση ενός ανοιχτού χώρου, για να προστατεύσετε τα πουλιά από αιφνιδιαστικές επιθέσεις από γάτες και άλλα αρπακτικά ζώα.
Το ιδανικό βάθος του δοχείου είναι 5-7,5 εκατοστά. Προσθέστε μερικές πέτρες για να κάθονται τα πουλιά, ειδικά αν το δοχείο είναι από λείο πλαστικό. Αυτό θα κάνει και τις πεταλούδες ευτυχισμένες.
Οι ποτίστρες/μπανιέρες απαιτούν καθημερινή συντήρηση για να είναι ασφαλείς και ευχάριστες. Αυτό σημαίνει φρέσκο νερό και καθαρισμό.

Τοποθετήστε την ποτίστρα/μπανιέρα σε σημείο ορατό από το παράθυρό σας, για να απολαμβάνετε το θέαμα και από το εσωτερικό του σπιτιού. Ή τοποθετήστε την κοντά σε ένα αγαπημένο σημείο χαλάρωσης στον εξωτερικό χώρο, για να έχετε συχνότερα την ευχάριστη συντροφιά των πουλιών. Προτιμήστε ένα ήσυχο σημείο προστατευμένο από δυνατούς θορύβους και ισχυρούς ανέμους.
Εάν η ποτίστρα είναι φορητή, είναι καλή σκέψη να τη μετακινείτε σε ένα σκιερό ή ημισκιερό σημείο τους πιο ζεστούς μήνες και να την τοποθετείτε στη λιακάδα όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Σπίτι μου, σπιτάκι μου
Τα σπουργίτια, οι μωβ μαρτίνες, οι τσίχλες, τα γαλαζοπούλια, οι κοκκινολαίμηδες και οι κουκουβάγιες λατρεύουν τα καλά κουτιά φωλιάσματος. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να τα παρακολουθείτε να μεγαλώνουν τα μικρά τους από κοντά.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά σχέδια και οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας ένα, χρησιμοποιώντας ξύλα που έχετε φυλάξει από άλλες εργασίες.
Αν, πάλι, θέλετε να προσφέρετε στα πουλιά την ευκαιρία να φτιάξουν τα ίδια τη φωλιά τους, καλλιεργήστε βρύα ή τοποθετήστε μικρούς σωρούς από φυσικά υλικά για φωλιές: φτερά, νεκρά κλαδιά και φύλλα, χνούδι από λεύκα ή γάτα, ή ξερά χόρτα, άχυρο ή πευκοβελόνες που δεν έχουν έρθει σε επαφή με φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα.
Της Sandy Lindsey