Ο σύγχρονος τρόπος ζωής—γεμάτος με επεξεργασμένα τρόφιμα, χρόνιο στρες και ανήσυχες νύχτες—δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει η Candida, ένας ευκαιριακός μύκητας. Στην καρδιά του ζητήματος βρίσκεται ένα διαταραγμένο μικροβίωμα του εντέρου, όπου η ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών έχει ανατραπεί υπέρ της υπερανάπτυξης.
Προσδιορίζοντας τους παράγοντες που τροφοδοτούν τη διαταραχή του μικροβιώματος και εφαρμόζοντας στρατηγικές για την αποκατάσταση της ισορροπίας, μπορείτε να μειώσετε το μυκητιακό φορτίο και να βιώσετε την ανακούφιση που χρειάζεται τόσο πολύ.
«Εάν το έντερο είναι ανθυγιεινό, η Candida μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να συμβάλει σε μια εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση», δήλωσε στην Epoch Times ο Μφο Τσουκούντου, λειτουργικός διατροφολόγος.
Χαμένη ισορροπία στο έντερο
Η Candida είναι ένας τύπος μύκητα που υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα στην πεπτική οδό και στην περιοχή του κόλπου, όπου συνήθως υπάρχει ακίνδυνα. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες ευνοούν την υπερανάπτυξή του, μπορεί να γίνει προβληματικός, προκαλώντας μυκητιασικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από επιφανειακές και εντοπισμένες —όπως στοματική άφθα και μολύνσεις μύκητα— έως συστηματικές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως σήψη, λοίμωξη του αίματος.
Ένα διαταραγμένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βλάψει την προστατευτική επένδυση του εντέρου και να βλάψει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η Candida μπορεί να εξαπλωθεί από το έντερο σε ζωτικά όργανα και συστήματα, όπως το δέρμα, τα νεφρά και το στόμα. Αυτό καθιστά την υγεία του εντέρου σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida.
Φταίει η δίαιτα;
«Πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ανθυγιεινό έντερο», είπε η ¨Ειμυ Μπραγκανίνι, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, στγν Epoch Times.
Μια δυτική διατροφή που είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε επεξεργασμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς προκαλεί φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου και μειώνει τα υγιή βακτήρια του εντέρου, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της Candida, είπε.
Η επεξεργασία των δυτικών τροφίμων συχνά περιλαμβάνει την προσθήκη συντηρητικών, τη θέρμανση και το ξεφλούδισμα — την αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος των κόκκων ή των σπόρων — όλα αυτά επηρεάζουν τα μικρόβια στα τρόφιμα. Ενώ αυτές οι διαδικασίες συμβάλλουν στη μείωση της αλλοίωσης και των επιβλαβών βακτηρίων, απομακρύνουν επίσης τα ωφέλιμα βακτήρια που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων Candida.
Εκτός από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, καθώς και οι μύκητες, τα αντιβιοτικά, η μούχλα, ακόμη και το χρόνιο στρες μπορούν να συμβάλουν στην υπερανάπτυξη των μυκήτων, είπε ο Τσουκούντου.
Ομοίως, συνήθειες του τρόπου ζωής όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και ο κακός ύπνος διαταράσσουν περαιτέρω την υγεία του εντέρου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την υπερανάπτυξη των μυκήτων.
Στρατηγικές για τη μείωση του μυκητιακού φορτίου
Για να μειώσετε αποτελεσματικά το μυκητιακό φορτίο, είναι σημαντικό να αποφύγετε τις παγίδες που διαταράσσουν την υγεία του εντέρου και να εφαρμόσετε στοχευμένες στρατηγικές για τη μείωση της υπερανάπτυξης των μυκήτων.
Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής πλούσιας σε μικροθρεπτικά συστατικά, πρεβιοτικά, προβιοτικά, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μυκητιακών ειδών στο έντερο.
«Η ισορροπία είναι το κλειδί για ένα υγιές μικροβίωμα, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο υπερανάπτυξης όπως η Candida», είπε η Μπραγκανίνι.
Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, ορισμένες τροφές έχουν επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την υπερανάπτυξη μυκήτων. Για παράδειγμα, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα — όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, οι σπόροι chia και λιναριού — είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του μύκητα Candida.
Το φρεσκοτριμμένο σκόρδο έχει επίσης αντιμυκητιακές ιδιότητες και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των μυκήτων αναστέλλοντας ένα σημαντικό ένζυμο και δημιουργώντας μικρά κοιλώματα στην εξωτερική επιφάνεια του Candida. Το σκόρδο επίσης εμποδίζει την Candida να μετατραπεί στην πιο επιβλαβή μορφή της και μειώνει την έκφραση του γονιδίου SIR2 που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία.
Η κανέλα και άλλα αιθέρια έλαια έχουν επίσης δείξει αποτελεσματικότητα κατά της Candida.
Δίαιτα κατά της Candida
Εκτός από τις φυσικές θεραπείες, μια δίαιτα κατά της Candida θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της υπερανάπτυξης των μυκήτων. Αυτή η δίαιτα επικεντρώνεται στη μείωση της ανάπτυξης της Candida, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως μύκητας όταν υπεραναπτύσσεται.
Η δίαιτα κατά της Candida περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων και πρόσθετης ζάχαρης, καθώς η ζάχαρη τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Candida. Περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή τροφών που περιέχουν μαγιά, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα ψωμιά με μαγιά, το αλκοόλ και το ξύδι — εκτός από το ωμό μηλόξυδο. Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν τη σάλτσα σόγιας, το tempeh, το miso, τη βύνη, τη διατροφική μαγιά και εκείνα με υψηλή πιθανότητα μόλυνσης από μούχλα, όπως τα φιστίκια, τα κάσιους και τα παλαιωμένα ή μουχλιασμένα τυριά, συμβουλεύει ο Τσουκούντου.
Είναι επίσης σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι και να συμπεριλάβετε σταυρανθή λαχανικά —όπως κέιλ, λάχανο και κουνουπίδι— και μαύρες και μπλε τροφές, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων και της μελιτζάνας, που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση, είπε ο Τσουκούντου.
Όταν αντιμετωπίζεται η υπερανάπτυξη Candida με μια αντιμυκητιασική δίαιτα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μια αντίδραση νεκρώσεως καθώς τα κύτταρα ζυμομύκητα απελευθερώνουν τοξικά υποπροϊόντα κατά τη διαδικασία θανάτωσης. Αυτή η αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως αυξημένα αέρια, φούσκωμα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, ζαλάδα, πονοκεφάλους και πόνο και δυσκαμψία στους μυς ή στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα καθώς το σώμα προσαρμόζεται, είπε ο Τσουκούντου.
Δείγμα αντιμυκητιασικού σχεδίου γεύματος
Ο Τσουκούντου μοιράστηκε ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια τυπική μέρα με αντιμυκητιακή δίαιτα.
Κατά το ξύπνημα
Ξεκινήστε τη μέρα σας με τσάι από βότανα ή νερό. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν τσάι με μέντα, τζίντζερ, κανέλα ή γαρύφαλλο.
Πρωινό
Φάτε 2 με 3 αυγά ομελέτα ή ποσέ μαζί με 1 φλιτζάνι σοταρισμένο σπανάκι μαγειρεμένο με σκόρδο σε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Προσθέστε 1 φέτα κράκερ ή ψωμί με σπόρους. Απολαύστε ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, όπως τζίντζερ και κουρκουμά ή μέντα/δυόσμο.
Μεσημεριανό Σνακ
Φάτε μια μικρή μερίδα σπόρους granola με 1/2 φλιτζάνι απλό γιαούρτι. Πιείτε ένα τσάι από βότανα όπως το rooibos αρωματισμένο με κανέλα.
Μεσημεριανό
Για μεσημεριανό, φάτε ψητό ή στη σχάρα κοτόπουλο με ψητό μπρόκολο και κουνουπίδι. Περιχύστε τα λαχανικά με μηλόξυδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και dressing με σκόρδο. Πίνετε νερό εμποτισμένο με φρέσκο δυόσμο και αγγούρι.
Απογευματινό Σνακ
Απολαύστε πουτίγκα chia φτιαγμένη με γάλα καρύδας ή κρέμα. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος, μαζί με σκόνη κακάο ή nibs, κανέλα, γλυκάνισο και βανίλια.
Δείπνο
Για δείπνο, σερβίρετε μπριζόλα με σοταρισμένο μεδούλι, πιπεριές και κρεμμύδια.
Τελειώστε τη μέρα με ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού.