Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει ακόμη και τις πιο παράξενες θεραπείες για να διατηρήσουν πλούσια κόμη. Το αρχαίο αιγυπτιακό κείμενο, «Πάπυρος Έμπερς» — που ανακαλύφθηκε σε έναν βασιλικό τάφο — καταγράφει μια θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε από τη Βασίλισσα Σες πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια: ένα μείγμα από «δάχτυλα σκύλου, πυρήνες χουρμάδων, και οπλή γαϊδουριού».
Ενώ η αποτελεσματικότητα τέτοιων αρχαίων θεραπειών είναι δύσκολο να επαληθευτεί σήμερα, ένα πράγμα έχει αποδειχθεί: Οι διατροφικές επιλογές μπορούν να μειώσουν την τριχόπτωση.
Σκεφτείτε τα υγιή μαλλιά ως έναν καταπράσινο, ακμάζοντα κήπο. Τα φάρμακα και οι ενέσεις που συζητούνται στο μέρος 2 αυτής της σειράς είναι σαν συνθετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα φυτά που αγωνίζονται να αναπτυχθούν. Ωστόσο, για μακροπρόθεσμη ανάρρωση και ανάπτυξη, το έδαφος πρέπει επίσης να εμπλουτιστεί. Ομοίως, η θρέψη του σώματος μέσω της σωστής διατροφής είναι ένας από τους πιο φυσικούς — και θεμελιώδεις — τρόπους για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.
«Αν θέλετε περισσότερα μαλλιά, πρέπει να επενδύσετε στη δημιουργία νέων μαλλιών», δήλωσε στην Epoch Times ο Ρατζές Ράτζπουτ, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών και κάτοχος MCh στην πλαστική χειρουργική.
Τόνισε ότι τα κύτταρα των τριχοθυλακίων είναι από τα ταχύτερα ανανεούμενα κύτταρα στο σώμα και «απαιτούν [απεριόριστη] ποσότητα θρεπτικών συστατικών». Χωρίς επαρκή θρεπτική υποστήριξη, η ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να σταματήσει.
Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για την ανάπτυξη των μαλλιών;
Βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μαλλιών
Η ανάπτυξη των μαλλιών απαιτεί βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 για να παρέχει θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη λειτουργία των τριχοθυλακίων. Υποστηρίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην παραγωγή κερατίνης, της κύριας πρωτεΐνης στα μαλλιά.
Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για τον πολλαπλασιασμό και τον μεταβολισμό των κυττάρων των τριχοθυλακίων — η βιταμίνη Β7, επίσης γνωστή ως βιταμίνη H ή βιοτίνη, είναι αξιοσημείωτη.
Η τριχόπτωση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της ανεπάρκειας βιοτίνης. Ωστόσο, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιοτίνης, καθώς αυτή παράγεται φυσικά από τα βακτήρια του εντέρου και είναι άμεσα διαθέσιμη σε μια τυπική καθημερινή διατροφή. Καλές διαιτητικές πηγές βιοτίνης περιλαμβάνουν τα αυγά, τον σολομό και το χοιρινό κρέας.

Ωστόσο, γενετικές παθήσεις — όπως οι ελλείψεις ενζύμων — και επίκτητοι παράγοντες όπως η δυσαπορρόφηση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η εγκυμοσύνη, η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, ορισμένα φάρμακα, ακόμη και η κατανάλωση ωμού ασπραδιού αυγού μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να απορροφά βιοτίνη. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου οι μισές έγκυες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαμηλά επίπεδα βιοτίνης. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι μεταξύ 541 γυναικών με τριχόπτωση, το 38% είχε χαμηλά επίπεδα βιοτίνης.
Η βιοτίνη συχνά διατίθεται στην αγορά ως βασικό συστατικό σε συμπληρώματα υγείας των μαλλιών. Μια ανασκόπηση του 2018 σημείωσε ότι ενώ ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις — κυρίως σε παιδιά — έχουν δείξει τριχοφυΐα με τη χρήση συμπληρωμάτων βιοτίνης, μελέτες μεγάλης κλίμακας δεν έχουν βρει ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συμπλήρωση βιοτίνης.
Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η πρόσληψη βιοτίνης έως και 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα είναι τοξική για τον άνθρωπο, η υπερβολική συμπλήρωση ενέχει ορισμένους κινδύνους. Η υπερβολική βιοτίνη μπορεί να «επηρεάσει τα επίπεδα άλλων στοιχείων στο αίμα και να προκαλέσει αναξιόπιστα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων», δήλωσε η Σίντυ Τσαν Φίλιπς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, στην εφημερίδα Epoch Times. Τέτοια αποτελέσματα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός γιατρού να διαγνώσει με ακρίβεια άλλες παθήσεις, γι’ αυτό και πολλοί δερματολόγοι συμβουλεύουν να μην λαμβάνετε συμπληρώματα βιοτίνης χωρίς ιατρική επίβλεψη.
Η υπερβολική πρόσληψη βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα δεικτών αιματολογικών εξετάσεων. Για παράδειγμα, οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ψευδώς χαμηλά επίπεδα τροπονίνης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χαμένη διάγνωση καρδιακών παθήσεων. Μια κλινική δοκιμή του 2018 διαπίστωσε ότι η βιοτίνη μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια των τεστ εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των κιτ δοκιμών χωρίς ιατρική συνταγή. Εκτός από τη βιοτίνη, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) και η βιταμίνη Β12 είναι επίσης απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
Το φυλλικό οξύ βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά, ειδικά στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Από το 1998, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαιτεί από τους κατασκευαστές να εμπλουτίζουν τα τυποποιημένα εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών με φυλλικό οξύ. Κάθε αλεύρι που φέρει την ένδειξη «εμπλουτισμένο» πρέπει να περιέχει φυλλικό οξύ και άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φυλλικό οξύ μόνο μέσω της διατροφής, αν και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης.
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Β12 από τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτιμάται ότι είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι από το κρέας. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν φυσικά Β12, οι χορτοφάγοι και οι vegans πρέπει να την λαμβάνουν μέσω εμπλουτισμένων τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιή μαλλιά. Ρυθμίζει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των θυλάκων της τρίχας από βλάβες που προκαλούνται από τη διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια βασική ορμόνη που σχετίζεται με την πιο συχνή τριχόπτωση που συζητείται στο Μέρος 1.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στη συνολική αραίωση των μαλλιών. Ως ορμόνη, η βιταμίνη D επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται στα ανδρογόνα. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η γυροειδής αλωπεκία και η ψωρίαση.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε στην Epoch Times ο Μάνις Μίτταλ, χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στο Λονδίνο και ιδρυτής της κλινικής μαλλιών Mittal. Κατά τους ψυχρότερους μήνες, συνιστά στους ασθενείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D ανεξάρτητα από την τριχόπτωση.
Βιταμίνες A και C
Η βιταμίνη A είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των θυλακικών κυττάρων. Ρυθμίζει επίσης την παραγωγή σμήγματος, η οποία βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του τριχωτού της κεφαλής ενυδατωμένου και της φυσικής λαμπρότητας των μαλλιών. Η βιταμίνη C παίζει κρίσιμο ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης — της δομικής πρωτεΐνης από την οποία φτιάχνεται η τρίχα.
Ψευδάργυρος, σελήνιο και σίδηρος
Η ταχεία διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων των τριχοθυλακίων βασίζεται σε συγκεκριμένα ένζυμα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, απαραίτητα για την παραγωγή και τη δράση των ενζύμων. Αυτά τα μέταλλα συνδέονται επίσης στενά με την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.\
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τελογενή τριχόπτωση, μια μη ουλώδη μορφή διάχυτης τριχόπτωσης, και σε πιο λεπτά, ανοιχτόχρωμα και πιο εύθραυστα μαλλιά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου είναι χαμηλότερα σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία και τελογενή τριχόπτωση από ό,τι σε υγιή άτομα. Σε άτομα με ανδρικής προέλευσης τριχόπτωση, τα υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα σε θεραπείες συντήρησης, όπως η τοπική μινοξιδίλη 5% και η διόρθωση των ελλείψεων βιταμινών και μετάλλων, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Οι χορτοφάγοι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια ψευδαργύρου, καθώς ο ψευδάργυρος από φυτικές πηγές είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμος από ό,τι από το κρέας. Επιπλέον, οι χορτοφαγικές δίαιτες συχνά περιλαμβάνουν περισσότερα όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν φυτικά άλατα — ενώσεις που αναστέλλουν την απορρόφηση ψευδαργύρου.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας σεληνίου και της τριχόπτωσης. Σε βρέφη με χαμηλά επίπεδα σεληνίου, η συμπλήρωση έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει τα συμπτώματα της τριχόπτωσης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου για ενήλικες είναι 55 μικρογραμμάρια — μια ποσότητα που εύκολα καλύπτεται με μόνο ένα καρύδι Βραζιλίας. Τα θαλασσινά είναι μια άλλη εξαιρετική και ευρέως διαθέσιμη πηγή σεληνίου.
Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Αυξημένα επίπεδα σεληνίου έχουν αναφερθεί στο αίμα ορισμένων ασθενών με τριχόπτωση ανθεκτική στη θεραπεία.
Ο σίδηρος είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία των μαλλιών. Αρκετά γονίδια που εμπλέκονται στη δραστηριότητα των θυλάκων της τρίχας ρυθμίζονται από τον σίδηρο και παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης — της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα. Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από σιδηροπενική αναιμία και την ευρύτερη επίδραση του σιδήρου στη δραστηριότητα των ενζύμων.
Μια αναδρομική μελέτη που περιελάμβανε 155 ασθενείς με τριχόπτωση γυναικείου τύπου στην Ταϊβάν διαπίστωσε ότι όταν η ανεπάρκεια σιδήρου ορίστηκε ως επίπεδα φερριτίνης ορού κάτω από 60 ng/mL, έως και 70% των ασθενών είχαν έλλειψη σιδήρου. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα φερριτίνης σε εκείνες που ανέφεραν βελτιωμένη αναγέννηση των μαλλιών μετά τη λήψη συμπληρωμάτων. Μια συστηματική ανασκόπηση 36 ερευνών του 2021 έδειξε ότι το 21% των γυναικών είχαν έλλειψη σιδήρου. Τα επίπεδα φερριτίνης ήταν επίσης χαμηλότερα σε γυναίκες με μη ουλώδη τριχόπτωση σε σύγκριση με υγιείς.
Η απορρόφηση σιδήρου απαιτεί όξινο περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι άτομα με παθήσεις δυσαπορρόφησης όπως κοιλιοκάκη, χαμηλό οξύ στομάχου ή άτομα που λαμβάνουν αντιόξινα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας. Οι χορτοφάγοι είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καθώς οι φυτικές δίαιτες παρέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος απορροφάται λιγότερο αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Το κόκκινο κρέας είναι η πιο βιοδιαθέσιμη πηγή αιμικού σιδήρου. Η Φίλιπς σημείωσε ότι ενώσεις όπως τα οξαλικά στο τσάι μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από φυτικές τροφές. Ως αποτέλεσμα, οι χορτοφάγοι συμβουλεύονται να αποφεύγουν το τσάι ή τον καφέ κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. «Ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού με τη σαλάτα σπανάκι είναι ένας καλός συνδυασμός», είπε.
Πρωτεΐνη και Ωμέγα-3
Όπως τα τούβλα είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση μιας κατοικίας, η διαιτητική πρωτεΐνη παρέχει τις πρώτες ύλες που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τις κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαλλιών. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών και αυξημένη τριχόπτωση.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα — που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και οι λιναρόσποροι — παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη υγιών θυλάκων της τρίχας. Αυτά τα απαραίτητα λίπη βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, βελτιώνοντας την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Το πρόβλημα με τα συμπληρώματα
Η πληκτρολόγηση «συμπληρώματα τριχόπτωσης» στο Amazon εμφανίζει περισσότερες από 5.000 καταχωρίσεις προϊόντων.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων είναι δύσκολο να αποδειχθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους. Σε αντίθεση με τις μελέτες σε ζώα, οι δοκιμές σε ανθρώπους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στον έλεγχο μεταβλητών όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες κλινικές μελέτες έχουν οδηγήσει σε ασαφή ή ασυνεπή ευρήματα. Επιπλέον, πολλές δοκιμές χρηματοδοτούνται από κατασκευαστές ή προγραμματιστές προϊόντων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προκατάληψη.
«Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προϊόντα συμπληρωμάτων μαλλιών στην αγορά, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία για την επίδρασή τους», δήλωσε η Φίλιπς. Πρόσθεσε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν ελέγχονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Για όσους επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα, συνιστά την επιλογή προϊόντων από αξιόπιστες πηγές — συγκεκριμένα, μάρκες που έχουν δοκιμαστεί ανεξάρτητα από οργανισμούς όπως η Φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών, η το NSF International ή η ConsumerLab. Ωστόσο, είπε ότι οι πιστοποιήσεις επικεντρώνονται στην ακρίβεια των συστατικών και την ασφάλεια των προϊόντων, όχι στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Η φράση «περισσότερα είναι καλύτερα» δεν ισχύει πάντα όταν πρόκειται για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, σημείωσε η Φίλιπς. Η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την κατανόηση των αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ — και σε ορισμένες περιπτώσεις, να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Για παράδειγμα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D χωρίς ανεπάρκεια μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πέρα από το ασφαλές ανώτατο όριο, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα και επιδείνωση της τριχόπτωσης, είπε.
Πέρα από τη βιταμίνη D, έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική συμπλήρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών — συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου και των βιταμινών Α και Ε — μπορεί επίσης να συμβάλει στην τριχόπτωση.
Σε μια έκθεση του 2011 σχετικά με την οξεία τοξικότητα σεληνίου, ένα υγρό συμπλήρωμα διατροφής βρέθηκε να περιέχει 200 φορές την επισημασμένη συγκέντρωση σεληνίου. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα δηλητηρίαση από σελήνιο σε 201 άτομα σε 10 πολιτείες — το 70% των οποίων παρουσίασε τριχόπτωση.
Μια ολοκληρωμένη διατροφή είναι γενικά επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 55 έως 85 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 έως 2 φλιτζάνια λαχανικά ή φρούτα ανά γεύμα μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των μαλλιών και της συνολικής ευεξίας, είπε.
Ο Μίτταλ συμφώνησε: «Όλα αυτά προέρχονται από μια καλή, ισορροπημένη θρεπτική διατροφή».
Ο ρόλος της διατροφής
Η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο τριχόπτωσης ανδρικού τύπου—ένα όφελος που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αφθονία φρέσκων βοτάνων και λαχανικών. Η διατροφή περιλαμβάνει επίσης φρούτα πλούσια σε πολυφαινόλες, ενώσεις γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
«Η μεσογειακή διατροφή … είναι μια αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική δίαιτα… ευεργετική για την ανάπτυξη των μαλλιών», σημείωσε η Φίλιπς.

Μια μελέτη σε 9.647 συμμετέχοντες — συμπεριλαμβανομένων 7.348 με ανδρογενετική αλωπεκία — διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, ενώ οι δίαιτες που ενισχύουν την φλεγμονή φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα έντονος σε γυναίκες με γενετική προδιάθεση για ανδρογενετική αλωπεκία, πιθανώς λόγω της συσχέτισης μεταξύ φλεγμονωδών διαιτών και μεταβολικού συνδρόμου.
Υπερεπεξεργασμένες και ζαχαρούχες τροφές
Οι δίαιτες πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή στην κυκλοφορία του αίματος και στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτές οι τροφές έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και περιέχουν πρόσθετα που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία — έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για την τριχόπτωση.
Οι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν ζάχαρη είναι ένας άλλος έμμεσος παράγοντας που συμβάλλει στην τριχόπτωση. Η ζάχαρη διεγείρει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, δημιουργώντας ένα λιπαρό περιβάλλον στο τριχωτό της κεφαλής που προάγει την μικροβιακή υπερανάπτυξη, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει ορισμένες βιοχημικές οδούς που μπορεί να επιταχύνουν την τριχόπτωση.
Μια έρευνα του 2023 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και του υψηλότερου κινδύνου ανδρικής τριχόπτωσης σε νεαρούς άνδρες.
Οι δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες έχουν επίσης συσχετιστεί με αυξημένη τριχόπτωση.
Ακόμη και υγιείς άνθρωποι που δεν είναι υπέρβαροι μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος μέσω δίαιτας, δήλωσε ο Ράτζπουτ. Σημείωσε ότι οι εξαιρετικά χαμηλές σε λιπαρά, χωρίς υδατάνθρακες, και κετογονικές δίαιτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μαλλιών.
Σημαντικό για την ανάπτυξη των μαλλιών
Τα μαλλιά είναι μεταβολικά ενεργός ιστός, γι’ αυτό και τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την αναγέννηση, τον μεταβολισμό και την κυτταρική ανανέωση — όπως η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη D και τα μέταλλα — είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.
Μια ισορροπημένη διατροφή παραμένει ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Η Φίλιπς σημείωσε ότι η εστίαση σε πλήρη, μη επεξεργασμένα τρόφιμα αντί για συσκευασμένα ή υψηλής επεξεργασίας προϊόντα παρέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας και μειώνει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αυτών των θρεπτικών συστατικών. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο παράδειγμα ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν φλεγμονή που προκαλείται από χρόνιο στρες — συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν — μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα όπως η τριχόπτωση ή η αύξηση βάρους. «Είναι τόσο συνηθισμένο τώρα», είπε η Φίλιπς.
Η διατήρηση μιας υγιεινής, ολοκληρωμένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του στρες — ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τακτική σωματική δραστηριότητα και επαρκή ύπνο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανάρρωση.
Ένα ισορροπημένο γεύμα συνήθως περιλαμβάνει 55 έως 85 γραμμάρια πρωτεΐνης, τουλάχιστον ένα φλιτζάνι λαχανικά και μισό φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, σημείωσε η Φίλιπς. Συνιστά να τρώτε πολύχρωμα λαχανικά καθημερινά, ιδανικά ενσωματώνοντας πολλά είδη σε κάθε γεύμα. Η εναλλαγή μεταξύ τουλάχιστον τριών διαφορετικών τύπων πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι επίσης ωφέλιμη — για παράδειγμα, ψάρι τη Δευτέρα, κοτόπουλο την Τρίτη και μοσχάρι την Παρασκευή.
Τα συμπληρώματα μπορούν να είναι χρήσιμα για άτομα που δεν μπορούν να λάβουν επαρκή θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους ή έχουν ορισμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, ο Ράτζπουτ προτείνει να μην λαμβάνετε όλα τα συμπληρώματα καθημερινά. Η λήψη όλων ταυτόχρονα είναι σαν να φέρνετε κάθε είδους εργάτη οικοδομών σε ένα εργοτάξιο ταυτόχρονα — μπορεί να οδηγήσει σε χάος και αναποτελεσματικότητα. Αντ’ αυτού, συνιστά την ομαδοποίηση συμπληρωμάτων που λειτουργούν συνεργιστικά, όπως ο συνδυασμός φυλλικού οξέος με σίδηρο ή βιταμινών Β με πρωτεΐνη. Η κατανομή τους σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την απορρόφησή τους.
Επόμενο άρθρο: Τώρα που συζητήσαμε ισχυρές θεραπευτικές επιλογές όπως φάρμακα και πιο ήπιες αλλά αποτελεσματικές μεθόδους όπως δίαιτες, θα εξερευνήσουμε φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση — ή ακόμα και στην αντιστροφή — της τριχόπτωσης.
της Φλόρα Τζάο