Πέμπτη, 22 Μαΐ, 2025
(Εικονογράφηση από την Epoch Times, στιγμιότυπα οθόνης μέσω της Epoch Times/Youtube, Shutterstock)

Πώς το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί το YouTube για να επηρεάσει τους Αμερικανούς

Το Πεκίνο έχει αυξήσει τις προπαγανδιστικές του προσπάθειες στο YouTube

Τα σημάδια της επιρροής του κινεζικού καθεστώτος γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στο YouTube, ειδικά σε περιεχόμενο αγγλικής γλώσσας για την Κίνα.

Οι αμειβόμενοι υποκινητές κατακλύζουν τις ενότητες σχολίων, τα προπαγανδιστικά βίντεο καμουφλάρονται ως σύνηθες περιεχόμενο και προσφέρονται σε influencers μετρητά ή κρυπτονομίσματα για να προωθήσουν το μήνυμα του καθεστώτος.

Εκτός από το περιεχόμενο που ενισχύει τεχνητά την εικόνα του καθεστώτος, μεγάλο μέρος της προπαγάνδας στοχεύει στην δυσφήμιση των επικριτών του Πεκίνου, ιδίως των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων που διώκονται στην Κίνα, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες γενικότερα.

Oil-painting-ntdtv

Το προπαγανδιστικό περιεχόμενο στο YouTube σε μεγάλο βαθμό δεν αποκαλύπτει ότι η πηγή του είναι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). Πολλές φορές, παράγεται από Αμερικανούς ή Ευρωπαίους YouTubers χωρίς εμφανή σύνδεση με το καθεστώς.

«[Το ΚΚΚ] έχει χειραγωγήσει τον χώρο της κοινής γνώμης, ειδικά στο YouTube, τα τελευταία δύο, τρία χρόνια, για να επικεντρωθεί πραγματικά στη χρήση ξένων προσώπων και όχι ανθρώπων από την Κίνα… για να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει τους ισχυρισμούς του», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζανγκ. Διαχειρίζεται το κανάλι «China Insider with David Τζανγκ» με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές και στο παρελθόν φιλοξένησε ένα ειδησεογραφικό πρόγραμμα στο NTD, ένα αδελφό μέσο ενημέρωσης της Epoch Times.

Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί επιχειρήσεις επιρροής ως μέρος του δόγματος του απεριόριστου πολέμου με στόχο την εκθρόνιση και την αντικατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγετικής υπερδύναμης στον κόσμο. Σε αντίθεση με την τακτική προπαγάνδα, αυτές οι επιχειρήσεις επιρροής συνήθως δεν αποκαλύπτουν τη σύνδεσή τους με το καθεστώς.

Ο Γουέν Τζου-γιου, ένας Ταϊβανός YouTuber που πρόσφατα συμπαρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ για τη διείσδυση του ΚΚΚ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι «η προπαγάνδα είναι ζωτικής σημασίας για την εξουσία του ΚΚΚ».

«Το ΚΚΚ έχτισε τον εαυτό του με προπαγάνδα πριν πάρει τα όπλα», δήλωσε στην Epoch Times.

Το ΚΚΚ δραστηριοποιείται στο YouTube εδώ και πολλά χρόνια, αλλά για πολύ καιρό η δραστηριότητά του διεξαγόταν από τον λεγόμενο «στρατό των 50 σεντς» ή Wumaos, που αποτελείται από πληρωμένους ταραξίες που δημοσιεύουν σχόλια υπέρ του ΚΚΚ κάτω από βίντεο.

«Ποτέ δεν με ενόχλησαν τόσο πολύ οι Wumaos, όπως ονομάζονται», δήλωσε ο Κρις Τσάπελ, ο οποίος διαχειρίζεται το κανάλι «China Uncensored» με περισσότερους από 2 εκατομμύρια συνδρομητές, το μεγαλύτερο κανάλι YouTube με επίκεντρο την Κίνα που επικρίνει το ΚΚΚ. Προηγουμένως εργάστηκε για το NTD, ένα αδελφό μέσο ενημέρωσης της Epoch Times.

«Γενικά, θα υπήρχε ένα προφανές τρολ του ΚΚΚ που θα έλεγε κάτι γελοίο και όλοι οι άλλοι σχολιαστές θα έπεφταν πάνω του», δήλωσε στην Epoch Times.

«Όσον αφορά την αλλαγή του παραθύρου Overton για τον τρόπο που σκέφτονται οι Αμερικανοί για την Κίνα, αυτό ήταν αρκετά άστοχο».

Οι πρόσφατες προσπάθειες προπαγάνδας, ωστόσο, φαίνεται να είναι «πολύ πιο εξελιγμένες και επικίνδυνες» στην ικανότητά τους να επηρεάσουν τους Αμερικανούς, είπε ο Τσάπελ.

(από αριστερά) Ντέιβιντ Τζανγκ, Σον Λιν, Κρις Τσάπελ και Κέι Ρούμπατσεκ στο σεμινάριο Wake Up to CCP Threat στο Γουόργουικ της Νέας Υόρκης, στις 22 Μαρτίου 2023. Σημάδια της επιρροής του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος είναι όλο και πιο ορατά στο YouTube, ιδιαίτερα στα αγγλικά. (Cara Ding/The Epoch Times)

 

Δυσφήμιση των επικριτών

Στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το καθεστώς επικεντρώνεται στη δυσφήμιση των αντιπάλων που σχετίζονται με αυτό που αποκαλεί «πέντε δηλητήρια», τα οποία περιλαμβάνουν το κίνημα για τη δημοκρατία, τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τους Θιβετιανούς ακτιβιστές, τους Ουιγούρους ακτιβιστές και τους ασκούμενους της διωκόμενης πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ. Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως η Epoch Times, ο επικεφαλής του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από την αυξανόμενη επίδραση του Φάλουν Γκονγκ στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μέσων ενημέρωσης που ξεκίνησαν από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, όπως η Epoch Times και ο σταθμός NTD. Το 2022, διέταξε μια νέα εκστρατεία για την εξάλειψη της θρησκευτικής ομάδας όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως.

Η νέα στρατηγική περιελάμβανε τη χρήση αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και κοινωνικών μέσων για την αμαύρωση της εικόνας μεγάλων εταιρειών που ξεκίνησαν από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, όπως το Shen Yun Performing Arts, δήλωσαν πέρυσι αρκετοί καταγγέλοντες του ΚΚΚ.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται σε ισχυρισμούς με τη μεγαλύτερη δυνατότητα να πυροδοτήσουν έρευνες από τις αρχές των ΗΠΑ με στόχο τη χρήση αμερικανικών θεσμών για την εξάλειψη του Φάλουν Γκονγκ, δήλωσαν. Εν τω μεταξύ, πράκτορες του ΚΚΚ που έχουν διεισδύσει στη διασπορά του Φάλουν Γκονγκ επρόκειτο να ενεργοποιηθούν για να προκαλέσουν εσωτερικές συγκρούσεις εντός της κοινότητας.

Αρκετοί πληροφοριοδότες αποκάλυψαν πέρυσι εσωτερικές επικοινωνίες του ΚΚΚ που έδειχναν ένα σχέδιο για την τροφοδοσία δυσφημιστικών πληροφοριών σχετικά με το Φάλουν Γκονγκ στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο διαδίκτυο που σχετίζονται με την θρησκευτική ομάδα.

Επιπλέον, αξιωματούχοι του κινεζικού Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας έδωσαν εντολή στους υφισταμένους τους να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στους YouTubers που παράγουν περιεχόμενο που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του ΚΚΚ, δήλωσαν δύο από τους καταγγέλοντες. Η εντολή ανέφερε συγκεκριμένα δύο YouTubers που είναι έντονα κατά του Φάλουν Γκονγκ.

Εν τω μεταξύ, τα κανάλια YouTube που είναι αφιερωμένα στη διάδοση προπαγάνδας του ΚΚΚ έχουν ενισχύσει την παραγωγή βίντεο κατά του Φάλουν Γκονγκ στην αγγλική γλώσσα από το 2022. Αρκετοί μη Κινέζοι YouTubers έχουν επίσης δημιουργήσει βίντεο κατά του Φάλουν Γκονγκ τα τελευταία χρόνια.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ συμμετέχουν σε παρέλαση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φάλουν Ντάφα, ζητώντας τον τερματισμό των διώξεων στην Κίνα. Νέα Υόρκη, 9 Μαΐου 2025. Το κινεζικό καθεστώς έχει στοχεύσει το Φάλουν Γκονγκ στο διαδίκτυο, μαζί με το κίνημα για τη δημοκρατία, τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τους Θιβετιανούς ακτιβιστές και τους Ουιγούρους ακτιβιστές. (Larry Dye/The Epoch Times)

 

Ενώ ορισμένα από τα βίντεο που παράγονται από μη Κινέζους YouTubers πιθανότατα έχουν προκύψει με φυσικό τρόπο, πολλά παρουσιάζουν εμφανή σημάδια προπαγανδιστικής επιρροής του ΚΚΚ. Πιο συγκεκριμένα, συχνά κάνουν ισχυρισμούς κατά του Φάλουν Γκονγκ που αντικατοπτρίζουν την προπαγάνδα του ΚΚΚ, αλλά ποτέ δεν αναφέρουν το πώς η ίδια η κοινότητα του Φάλουν Γκονγκ έχει αντιδράσει σε τέτοιους ισχυρισμούς.

Μερικά από τα πιο προφανή κανάλια προπαγάνδας συχνά δημοσιεύουν πανομοιότυπα βίντεο. Το YouTube φαίνεται να έχει καταπολεμήσει αυτή τη δραστηριότητα, καθώς πολλά τέτοια κανάλια που εντόπισε η Epoch Times φαίνεται να έχουν διαγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Το YouTube δήλωσε στην Epoch Times ότι συντονίζεται με την Google Threat Intelligence Group για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση επιχειρήσεων επιρροής που υποστηρίζονται από κυβέρνηση. Το ενημερωτικό δελτίο της ομάδας τον Δεκέμβριο του 2024 αναφέρει ότι περισσότερα από 20.000 κανάλια YouTube είχαν αφαιρεθεί τους προηγούμενους τρεις μήνες στο πλαίσιο έρευνας για τις συντονισμένες επιχειρήσεις επιρροής του κινεζικού καθεστώτος στην πλατφόρμα.

Μετρητά για κλικ

Πολλοί εξέχοντες YouTubers, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού σχολιαστή με έδρα τις ΗΠΑ, Τιμ Πουλ, δήλωσαν ότι άγνωστοι τους ζήτησαν μέσω email να δημοσιεύσουν ένα βίντεο κατά του Φάλουν Γκονγκ με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες δολάρια.

«Κάποια στιγμή έλαβα ένα email όπου έλεγαν: ‘Θα σας δώσουμε 200 δολάρια για να δημοσιεύσετε αυτό το βίντεο στο κανάλι σας στο YouTube’», είπε ο Πουλ σε ένα podcast τον Οκτώβριο του 2024. «Ήταν σαν ένα μίνι ντοκιμαντέρ διάρκειας 5 έως 10 λεπτών από κάποιον λευκό που παραπονιόταν για αυτήν την ομάδα [Φάλουν Γκονγκ]. Και σκέφτηκα: ‘Δεν θα το δημοσιεύσω στο κανάλι μου, τι είναι αυτό;’»

Ο Τιμ Πουλ, πολιτικός σχολιαστής με έδρα τις ΗΠΑ, μιλάει με τους συμμετέχοντες στο AmericaFest 2023 στο Φοίνιξ στις 18 Δεκεμβρίου 2023. (Gage Skidmor/Flickr)

 

Τον Αύγουστο του 2024, έγινε μία προσφορά,  μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, σε παρουσιαστή εκπομπής της Epoch Times που δραστηριοποιείται στο YouTube προκειμένου να παράσχει πληροφορίες για το Φάλουν Γκονγκ με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα. Το άτομο που ήρθε σε επικοινωνία με τον παρουσιαστή ισχυρίστηκε ότι ήταν δημοσιογράφος από ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης και ότι εργαζόταν σε ένα άρθρο σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στο Φάλουν Γκονγκ.

Ο λογαριασμός X του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης εμφανιζόταν μη αυθεντικός, με μόνο μερικές εκατοντάδες αναρτήσεις σύντομων αποσπασμάτων ειδήσεων. Η εικόνα προφίλ του ατόμου ήταν μια φωτογραφία αρχείου.

Όταν ο παρουσιαστής της Epoch Times εξέτασε την προσφορά, του ζητήθηκε «εσωτερική γνώση για το Φάλουν Γκονγκ» ή εταιρείες που ξεκίνησαν από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.

«Θα σας αποζημιώσουμε με κρυπτονομίσματα», είπε το άτομο.

Ο Τσάπελ, ο οποίος δεν δέχτηκε τέτοια μηνύματα, παρ’ όλα αυτά δεν εξεπλάγη από αυτές τις τακτικές.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό το ΚΚΚ να δίνει χρήματα σε άτομα για να φτιάχνουν βίντεο κατά του Φάλουν Γκονγκ», είπε.

Μερικοί από τους πιο εξελιγμένους παραγωγούς προπαγάνδας είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή συχνά προσπαθούν να χτίσουν κάποια αξιοπιστία επικρίνοντας το ΚΚΚ σε λιγότερο σημαντικά θέματα, είπε ο Τζανγκ, εξηγώντας ότι η τακτική είναι γνωστή στους Κινέζους ως «μικρή κριτική, μεγάλη βοήθεια».

«Αυτό είναι πολύ εμφανές στην κοινότητα των δημιουργών περιεχομένου της Κίνας, όπου επιφανειακά φαίνεται ότι μισούν το ΚΚΚ», είπε. «Αλλά όταν πρόκειται για ορισμένα ζητήματα όπως το Φάλουν Γκονγκ… αλλάζουν ξαφνικά τον τόνο λέγοντας ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι κακό, αξίζουν να διωχθούν από το ΚΚΚ».

Οι επικριτές περιορίζονται

Γύρω στον Νοέμβριο του 2024, αρκετοί YouTubers που ασκούσαν κριτική στο κινεζικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των Τζανγκ και Τσάπελ, ανέφεραν σημαντική μείωση στην επισκεψιμότητα του καναλιού τους, με μειώσεις που κυμαίνονταν από 50% έως 90%. Σύμφωνα με τον Τσάπελ, η ξαφνική αλλαγή φάνηκε ασυνήθιστη και ενδεχομένως μη φυσική, αν και δεν επιβεβαιώθηκε καμία οριστική αιτία.

Οι θεατές τους άρχισαν να παραπονιούνται ότι τα βίντεό τους δεν εμφανίζονται πλέον στη ροή τους ή στην καρτέλα προτεινόμενων βίντεο, τα οποία δημιουργούνται από τους αλγόριθμους του YouTube.

Όταν ο Τσάπελ επικοινώνησε με το YouTube, ενημερώθηκε ότι η μείωση της επισκεψιμότητας του καναλιού του αποδόθηκε στη μειωμένη αλληλεπίδραση των θεατών. Ο Τσάπελ εξέφρασε σκεπτικισμό, σημειώνοντας ότι αρκετοί άλλοι εξέχοντες YouTubers που ασκούσαν κριτική στο ΚΚΚ φέρεται να παρουσίασαν παρόμοιες μειώσεις στην αλληλεπίδραση περίπου την ίδια περίοδο, αν και δεν επαληθεύτηκε καμία συντονισμένη αιτία.

«Προφανώς, αυτό δεν ήταν κάτι φυσικό», είπε.

Ο Τζανγκ άρχισε να πειραματίζεται κάνοντας ορισμένα από τα βίντεό του να φαίνονται σαν να προωθούσαν την Κίνα. Περιέργως, είπε, αυτά τα βίντεο έλαβαν σημαντικά περισσότερες προβολές, σύμφωνα με την τηλεθέαση που προσέλκυσαν τα βίντεό του πριν από την κατάρρευση.

«Αυτά προωθούνται αμέσως για να κοινοποιηθούν στους συνδρομητές, στο ευρύ κοινό», είπε.

Το κανάλι China Uncensored στο YouTube, στις 16 Μαΐου 2025. (Oleksii Pydsosonnii/The Epoch Times)

 

«Στη συνέχεια, όταν επέστρεψα στους κανονικούς τίτλους, παρατήρησα ότι οι προβολές και η εμβέλειά μου μειώθηκαν ξαφνικά. Οπότε προφανώς κάτι συμβαίνει με τον αλγόριθμο.»

Ο Τσάπελ επέλεξε μια άλλη τακτική. Ζήτησε από το κοινό του να κάνει like, να αφήσει ένα σχόλιο και να παρακολουθήσει τα βίντεό του μέχρι το τέλος για να τροφοδοτήσει τους αλγόριθμους με σήματα εμπλοκής των θεατών. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε σταδιακά να ανακτήσει την ξαφνικά χαμένη θεαματικότητα, σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από το κανάλι του που αξιολογήθηκαν από την Epoch Times.

Ο Τσάπελ διεξήγαγε μια έρευνα στους θεατές του, με περίπου το ένα τέταρτο να αναφέρει ότι διαγράφηκαν απροσδόκητα από το κανάλι του. Το YouTube έχει δηλώσει ότι δεν διαγράφει αυτόματα τους χρήστες από τη συνδρομή, και ενώ ο Τσάπελ βρήκε τα αποτελέσματα της έρευνας ανησυχητικά, κανένα στοιχείο δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τού YouTube σε τέτοιες ενέργειες.

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα τυχαίο λάθος του τύπου ‘ωχ, πάτησα διαγραφή.’ Πρόκειται για πολλούς ανθρώπους που διαγράφονται», είπε.

«Αυτό επηρεάζει τεχνητά την αλληλεπίδραση. Και αν η αλληλεπίδραση μειωθεί, ο τρόπος που υποτίθεται ότι λειτουργεί ο αλγόριθμος είναι… προτείνει τους θεατές σε λιγότερους ανθρώπους και το κανάλι σας ουσιαστικά μπαίνει σε μια σπείρα θανάτου.»

Η έρευνα, με περίπου 6.000 ερωτηθέντες, αποκάλυψε επίσης ότι περίπου το 40% των θεατών «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» δεν τους είχαν προτείνει βίντεο του Τσάπελ, είπε.

«Παρόλο που αυτοί ήταν οι συνδρομητές μας που ήθελαν να δουν τα βίντεό μας, το YouTube δεν τους έλεγε πότε είχαμε νέα βίντεο. Αλλά αυτοί οι ίδιοι συνδρομητές, περισσότεροι από το ένα τρίτο αυτών, δήλωσαν ότι το YouTube συνιστούσε βίντεο υπέρ του ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων βίντεο από κρατικά μέσα ενημέρωσης.»

Η ομάδα του Τσάπελ διεξήγαγε ένα πείραμα αναζητώντας τη λέξη «Κίνα» σε ένα ιδιωτικό (incognito) παράθυρο προγράμματος περιήγησης στο YouTube, αναφέροντας ότι τα πρώτα 100 αποτελέσματα περιελάμβαναν περίπου τρεις φορές περισσότερα βίντεο που θεωρούνταν θετικά για την Κίνα από ό,τι αρνητικά. Ο Τσάπελ περιέγραψε τα αποτελέσματα ως μεροληπτικά, αν και τα ευρήματα του πειράματος δεν επαληθεύτηκαν ανεξάρτητα.

Μια γυναίκα με smartphone περνάει δίπλα από μια διαφημιστική πινακίδα για το YouTube στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. (Sean Gallup/Getty Images)

 

Το πρώτο αποτέλεσμα αναζήτησης που αναφερόταν στο κανάλι του βρισκόταν στην 552η θέση, ξεπερνώντας κανάλια με λίγους συνδρομητές και βίντεο με σχεδόν καθόλου προβολές, είπε.

Η Epoch Times αντέγραψε το πείραμα και το πρώτο αποτέλεσμα αναζήτησης από οποιοδήποτε από τα μεγάλα κανάλια του YouTube που επικεντρώνονταν στην έκθεση των παρανομιών του ΚΚΚ εμφανίστηκε στην 142η θέση.

Μια ερευνητική εργασία του ινστιτούτου έρευνας για τη μεταδοτικότητα σε δίκτυα του Πανεπιστημίου Rutgers, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, υπέδειξε ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης του YouTube ενδέχεται να παρουσιάζουν μια φιλοκινεζική μεροληψία για ορισμένους όρους που σχετίζονται με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΚΚΚ, βάσει της ανάλυσής τους, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί το YouTube κάνει αυτό που κάνει», είπε ο Τσάπελ.

Η εταιρεία πιθανότατα θα χρειαστεί να κλητευθεί για να μάθει τι πραγματικά συνέβη, πρότεινε.

Το YouTube δήλωσε στην Epoch Times ότι η λειτουργία αναζήτησής του δίνει προτεραιότητα στο περιεχόμενο «υψηλής ποιότητας».

«Λέγοντας καλά την ιστορία της Κίνας»

Το ΚΚΚ φαίνεται να έχει αυξήσει την προσέγγιση των YouTubers, προσφέροντας χορηγούμενα ταξίδια στην Κίνα με στόχο την παραγωγή βίντεο που έχουν θετικό τόνο για τη χώρα.

Στιγμιότυπο από βίντεο του YouTube με τον Ταϊβανέζο ραπ τραγουδιστή Τσεν Πο-γιουάν, κατά τη διάρκεια  ταξιδιού που χρηματοδοτήθηκε από την Κίνα. Τζιμέι, επαρχία Φουτζιάν, Κίνα, 2023. (YouTube/Στιγμιότυπο μέσω Epoch Times)

 

Ο Γουέν συμπαρήγαγε το ντοκιμαντέρ του για τη διείσδυση του ΚΚΚ μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον ραπ τραγουδιστή Τσεν Πο-γιουάν. Ο Τσεν συναντήθηκε με τις αρχές και έναν πράκτορα στην ηπειρωτική Κίνα, υπεύθυνο για την οργάνωση αυτής της προπαγάνδας, με το πρόσχημα ότι ήθελε να φέρει περισσότερους Ταϊβανέζους στη χώρα.

Ένας μεσάζων οδήγησε τον Τσεν σε ένα κέντρο στην πόλη Σιάμεν στη νοτιοανατολική Κίνα, το οποίο λειτουργεί ως γραφείο για τους Ταϊβανέζους δημιουργούς περιεχομένου και υποσχέθηκε να καλύψει τα έξοδα διατροφής, διαμονής, καθώς και τα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Ο Τσεν είχε εργαστεί προηγουμένως στην Κίνα ως δημιουργός περιεχομένου πριν καταγγείλει δημόσια το κινεζικό καθεστώς το 2024. Είπε ότι έλαβε αποζημίωση χιλιάδων δολαρίων για τραγούδια που δημιούργησε και ακολουθούσαν τη γραμμή του Πεκίνου. Είχε συνεργαστεί με διάφορες υπηρεσίες του ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας και του γραφείου του εισαγγελέα.

«Μου έστελναν υλικό και εγώ δημιουργούσα περιεχόμενο με βάση το δικό μου στυλ», δήλωσε ο Τσεν στην Epoch Times.

Συχνά προσφέρεται αμοιβή με βάση το μέγεθος του καναλιού του influencer, σύμφωνα με δύο influencers του YouTube με έδρα τις ΗΠΑ, ένας από τους οποίους έλαβε ένα email που προσέφερε αποζημίωση για τη δημοσίευση συγκεκριμένου περιεχομένου. Ζήτησαν να παραλειφθούν τα ονόματά τους για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.

«Αυτή η έκρηξη [περιεχομένου] προκλήθηκε από τρίτους Κινέζους πράκτορες που επικοινωνούσαν μέσω email και υπόσχονταν να πληρώσουν για το ταξίδι και έλεγαν στους vloggers να επιλέξουν ένα δρομολόγιο γύρω από ορισμένα δημοφιλή σημεία στην Κίνα. Κάποιοι προσέφεραν αποζημίωση, αλλά ζήτησαν από τους vloggers να τους πουν πόσο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκρηξης περιέβαλε την πόλη Τσονγκτσίνγκ, η οποία φαίνεται να είναι κόμβος για μεγάλο μέρος της κινεζικής προπαγάνδας», δήλωσαν στην Epoch Times σε κοινή δήλωση μέσω email.

Αρκετοί YouTubers με έδρα την Ταϊβάν επιβεβαίωσαν στην Epoch Times ότι είχαν λάβει ή είχαν ακούσει για τέτοιες προσφορές χορηγούμενων ταξιδιών.

Μη Κινέζοι vloggers που παρήγαγαν προπαγανδιστικό περιεχόμενο του ΚΚΚ εμφανίστηκαν γύρω στο 2019, προωθώντας την αφήγηση του ΚΚΚ κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας διαμαρτυριών για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Ακόμα περισσότερα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν το ΚΚΚ διέδωσε μια ψευδή ιστορία ότι ο ιός εμφανίστηκε εκτός Κίνας και προσπάθησε να δοξάσει την δρακόντεια αντίδρασή του σε αυτόν, ανέφεραν οι δύο Αμερικανοί YouTubers.

Το επόμενο κύμα εμφανίστηκε στο διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε πολιτική έκδοσης βίζας κατά την άφιξη για αρκετές δεκάδες χώρες με την ελπίδα να προσελκύσει τουρισμό. Έκτοτε, τουλάχιστον δώδεκα ταξιδιωτικοί vloggers, συχνά με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησαν βίντεο που επαινούν την Κίνα για τα αξιοθέατα, την υποτιθέμενη ασφάλεια και τις σύγχρονες υποδομές της.

Ο Πα Τσιουνγκ (α) και Τσεν Πο-γιουάν σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊβάν στις 28 Δεκεμβρίου 2024. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

 

«Τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά προσκαλούσαν ανθρώπους στην Κίνα ή στόχευαν συγκεκριμένα βίντεο ταξιδιωτικού τύπου όπου πηγαίνουν στην Κίνα, πηγαίνουν στις τυπικές γραφικές περιοχές και στη συνέχεια κάνουν ένα βίντεο για αυτό και μετά έχουν πολλές προβολές», είπε ο Τζανγκ.

Πολλοί από τους vloggers επισκέφτηκαν τις ίδιες περιοχές και μάλιστα έκαναν σχεδόν τα ίδια σχόλια.
«Βασικά όλοι ακολουθούν το ίδιο ακριβώς σενάριο», είπε ο Τσάπελ.

Μερικοί vloggers έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν υπήρχε ίχνος θρησκευτικής καταπίεσης στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, βασιζόμενοι στην έλλειψη τέτοιων διώξεων ορατών σε τουριστικά σημεία. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει εδώ και καιρό την αυστηρή καταστολή των Ουιγούρων μουσουλμάνων από το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένης της «επανεκπαίδευσης» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ένας ταξιδιωτικός vlogger ξεκίνησε το βίντεό του κοιτάζοντας την κάμερα και λέγοντας, σε σπαστά Μανδαρινικά, «λέγοντας καλά την ιστορία της Κίνας», το οποίο είναι ένα προπαγανδιστικό σύνθημα του ΚΚΚ που αντλήθηκε απευθείας από τις ομιλίες του Σι Τζινπίνγκ. Ο vlogger αργότερα αφαίρεσε αυτό το μέρος του βίντεο, αλλά όχι πριν ένας άλλος YouTuber διατηρήσει την αρχική έκδοση.

Οι αλγόριθμοι του YouTube προτείνουν αυτά τα βίντεο, ακόμη και σε θεατές που αναζητούσαν ενεργά περιεχόμενο επικριτικό για την Κίνα, όπως διαπίστωσαν οι Τζανγκ, Τσάπελ και άλλοι.

«Είχα πολλούς θεατές στις ενότητες σχολίων μου που μου έλεγαν ότι τους προτείνεται συνεχώς αυτό το είδος βίντεο και όχι αυτά που πραγματικά μιλούν για την πραγματική κατάσταση στην Κίνα», είπε ο Τζανγκ.

Δεν ήταν σίγουρος αν το YouTube είχε κάνει κάποιες σκόπιμες αλλαγές για να προωθήσει τέτοιο περιεχόμενο ή αν ήταν απλώς χειραγώγηση της πλατφόρμας από το ΚΚΚ μέσω «πλημμυρίδας του αλγορίθμου».

«Πρέπει να μαντέψεις, επειδή όσο περισσότερα βίντεο έχεις για κάτι τόσο ο αλγόριθμος του YouTube πιστεύει ότι αυτό το είδος βίντεο είναι δημοφιλές, οπότε συνεχίζει να το προωθεί», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε