Κυριακή, 24 Νοέ, 2024
Μια εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δείχνει τον SARS-CoV-2 (στρογγυλά χρυσά αντικείμενα), ο οποίος προκαλεί την COVID-19, να αναδύεται από καλλιεργημένα κύτταρα. (NIAID)

Πώς το ΚK Κίνας δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των ιών

Φροντίστε καλύτερα το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αυτές τις 11 συμβουλές

Σε μια εσωτερική συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι 248 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν πιθανό να έχουν μολυνθεί από τον ιό COVID-19 τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου.

Είναι σοκαριστικό αλλά όχι απροσδόκητο, επειδή η Κίνα, τα τελευταία τρία χρόνια, δυστυχώς έχει καλλιεργήσει πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν οι ιοί. Μια ιογενής επιδημία χρειάζεται τρεις παράγοντες: πηγές μόλυνσης, οδούς μετάδοσης και έναν ευαίσθητο πληθυσμό. Στο μοναδικό γεωπολιτικό περιβάλλον της Κίνας, αυτές οι τρεις προϋποθέσεις πληρούνται πλήρως.

Μετά την έξαρση του ιού, η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει πολύ χαμηλά ή «μηδενικά κρούσματα» και θανάτους από COVID. Ωστόσο, το κινεζικό καθεστώς δεν παρέχει με διαφάνεια στοιχεία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων COVID στην Κίνα.

Ενδέχεται να έχουν υπάρξει κρυφά κρούσματα στην Κίνα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών και μπορεί να υπάρχουν ήδη πολλαπλές παραλλαγές του SARS-CoV-2 που μαστίζουν τη χώρα.

Η ξαφνική αναστροφή της πολιτικής «μηδενικού COVID», σε συνδυασμό με την υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού, δημιουργεί τέλειες οδούς μετάδοσης και παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Επί τρία χρόνια, οι Κινέζοι βρίσκονταν υπό το ισοδύναμο του «κατ’ οίκον περιορισμού» ή σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Η έλλειψη φαρμάκων και απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης, καθώς και η διακυβέρνηση με υψηλή πίεση από το κινεζικό καθεστώς, έχουν επηρεάσει τη συναισθηματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στους ιούς.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο μολυσμένος πληθυσμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού. Οι μεταλλαγμένοι ιοί είναι ικανοί να ξεφύγουν από τη φυσική ανοσία και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα. Σύμφωνα με τον Δρ Σαν-Λου Λιου, καθηγητή στο Τμήμα Μικροβιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η παραλλαγή BF.7 έχει αναφερθεί στην Κίνα με ισχυρές ικανότητες διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Δρ Γιουνλόνγκ Κάο εξέτασε επίσης στο εργαστήριό του στην Κίνα την παραλλαγή XBB.1.5 της Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτερα και δημοσίευσε τα αποτελέσματά του σε μια μελέτη.

Εν τω μεταξύ, όσο πιο ευαίσθητος είναι ο πληθυσμός, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν παραλλαγές που προκαλούν πιο σοβαρές ασθένειες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ένας φαύλος κύκλος ιικών μεταλλάξεων και εξασθενημένης ανοσίας θα μπορούσε να έχει επωάσει το σημερινό κύμα ιικών επιδημιών στην Κίνα. Ως εκ τούτου, δεν είναι εντελώς απροσδόκητο το γεγονός ότι η COVID-19 εξαπλώνεται σαν τσουνάμι στην Κίνα.

Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ξαφνική έξαρση στην Κίνα, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι όταν εκτίθενται στον ιό

Η πανδημία του 1918 (γνωστή ως ισπανική γρίπη) θεωρείται η χειρότερη πανδημία του 20ού αιώνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, για να διαπιστώσουν πώς ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, οι γιατροί στη Βοστώνη διεξήγαγαν ένα πείραμα για να μελετήσουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Η βλέννα από τη μύτη ή το λαιμό ασθενών με γρίπη έπεφτε στα μάτια, τη μύτη και το στόμα υγιών εθελοντών.

Η δεοντολογία αυτού του πειράματος ξεφεύγει από το πλαίσιο αυτού του άρθρου, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει να αναφερθεί.

Κανένας από τους 62 συμμετέχοντες δεν μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης. Το μόνο άτομο που μολύνθηκε -και πέθανε- ήταν ένας γιατρός που διεξήγαγε τη δοκιμή.

Οι γιατροί στο Σαν Φρανσίσκο επανέλαβαν το πείραμα σε 50 υγιή άτομα και διαπίστωσαν τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή μηδενική μόλυνση.

Το πείραμα μας λέει ότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι όταν εκτίθενται σε ιούς. Αν και δεδομένης της ίδιας έκθεσης στον ιό, το εσωτερικό περιβάλλον -η αντιική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος- μπορεί να καθορίσει την τύχη του αν κάποιος θα προστατευτεί ή θα μολυνθεί.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ποικίλες συνθήκες έχουν πιθανώς αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των Κινέζων. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σοβαρά εξασθενημένο, οι μεταλλαγμένοι ιοί μπορούν να εισβάλουν από τη μύτη στο λαιμό, στην τραχεία, στους βρόγχους και τελικά στους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα, όπως το φαινόμενο του «λευκού πνεύμονα».

Το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» έχει αναφερθεί στην Κίνα. Στις αξονικές τομογραφίες ή στις ακτινογραφίες, οι υγιείς πνεύμονες εμφανίζονται ως επί το πλείστον μαύροι, καθώς είναι γεμάτοι με αέρα. Οι λευκοί πνεύμονες σημαίνουν ότι οι πνεύμονες είναι γεμάτοι με υγρό που προκαλείται από φλεγμονή. Οι ασθενείς με λευκούς πνεύμονες έχουν συνήθως επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, η σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα μπορεί να επιδεινώσει την εξάπλωση.

Το RNA του SARS-CoV-2 μπορεί να κρυφτεί μέσα στο σώμα σαν ωρολογιακή βόμβα

Σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης ή τον ιό της ηπατίτιδας Α, ο SARS-CoV-2 δεν απομακρύνεται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Το RNA του ιού μπορεί ακόμη να ανιχνευθεί μήνες μετά την ανάρρωση ενός ατόμου.

Σύμφωνα με το κεντρικό δόγμα της μοριακής βιολογίας, η γενετική πληροφορία περνά από το DNA στο RNA (που ονομάζεται «μεταγραφή») και στη συνέχεια από το RNA στην πρωτεΐνη (που ονομάζεται «μετάφραση»).

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι το RNA του SARS-CoV-2 μπορεί να μεταγραφεί αντίστροφα και να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα των μολυσμένων κυττάρων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ιικό RNA μετά την ανάρρωση από COVID-19.

Το άρθρο της έρευνάς τους δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences τον Μάιο του 2021.

Τα εξώνια είναι το τμήμα του γονιδιώματος που εκφράζει τις πρωτεΐνες. Φαίνεται ότι το 29% του RNA του ιού πηγαίνει στα εξώνια, γεγονός που υποδηλώνει πιθανές αλλαγές στην ανοσία μας και σε άλλες κυτταρικές λειτουργίες.

Το RNA του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι σαν ωρολογιακή βόμβα. Όταν η ανοσία κάποιου είναι αρκετά ισχυρή, τα κύτταρα του σώματος θα εξαλείψουν τα συστατικά του ιού αμέσως, μη δίνοντάς τους περιθώριο να υλοποιηθούν. Ωστόσο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι εξασθενημένο, ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί μέσα στα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα να επανενεργοποιηθεί.

Είναι τεκμηριωμένο σε μελέτες ότι το χρόνιο στρες αποδυναμώνει την ανοσία του ατόμου και αυξάνει τους κινδύνους ιογενούς λοίμωξης. Η πολιτική «μηδενικού COVID» της Κίνας έχει προκαλέσει χρόνιο και επίμονο ψυχικό στρες στους Κινέζους, το οποίο έχει αποδυναμώσει την αντι-ιική τους ανοσία.

Ο Λι Τζουνλόνγκ, επιστήμονας της Αεροδιαστημικής Ακαδημίας της Κίνας, επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί από COVID-19 και στη συνέχεια ανάρρωσε. Αργότερα ανέπτυξε πυρετό, εισήλθε στη ΜΕΘ το πρωί και πέθανε το απόγευμα. Ήταν 58 ετών.

Ο διάσημος χορευτής Ζάο Τσινγκ και άλλοι επιφανείς Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης πεθάνει από τον ιό, μαζί με αμέτρητο αριθμό ανθρώπων των οποίων οι νεκρολογίες δεν εμφανίζονται στις ειδήσεις.

Σοβαρά ζητήματα ασφάλειας υπάρχουν με τα αδρανοποιημένα εμβόλια COVID της Κίνας

Υπάρχουν καλά αντισώματα και κακά αντισώματα.

Ένας ιός μολύνει ένα υγιές κύτταρο δεσμεύοντας την επιφανειακή του πρωτεΐνη και τους υποδοχείς στο υγιές κύτταρο. Τα καλά αντισώματα σκοτώνουν τις επιφανειακές πρωτεΐνες του ιού. Τα κακά αντισώματα συνδέονται με τις επιφανειακές πρωτεΐνες του ιού, προωθώντας έτσι την εισβολή του ιού στα υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα αυτό ονομάζεται ενίσχυση εξαρτώμενη από αντισώματα (Antibody-Dependent Enhancement-ADE).

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σενζέν της Κίνας δημοσίευσαν μια μελέτη στο International Journal of Infectious Diseases τον Νοέμβριο του 2020, υποθέτοντας ότι η ADE μπορεί να υπάρχει στον SARS-CoV-2.

Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει την ύπαρξη ADE σε κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV και ο MERS-CoV. Ο SARS-CoV-2 μοιράζεται τον ίδιο ιικό υποδοχέα και παρόμοια αλληλουχία γονιδιώματος με τον SARS-CoV- επομένως, η ADE μπορεί να υπάρχει στον SARS-CoV-2.

Η ύπαρξη ADE υποδηλώνει πιθανό κίνδυνο στην εφαρμογή του εμβολίου.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς. Μόλις ένα τέτοιο εμβόλιο εγχυθεί στον ανθρώπινο οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναμένεται να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού. Όμως οι αδρανοποιημένοι ιοί δεν είναι εντελώς νεκροί. Απλώς η αποτελεσματικότητα και οι αναπαραγωγικές τους ικανότητες καταστέλλονται. Οι αδρανοποιημένοι πολιοϊοί τύπου Ι έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι απελευθερώνουν ενεργοποιημένους ιούς από κυτταρικές καλλιέργειες.

Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ποιότητα των αδρανοποιημένων εμβολίων της Κίνας, δεδομένου ότι 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν σε Κινέζους και άλλες 1 δισεκατομμύριο δόσεις χορηγήθηκαν σε 110 άλλες χώρες, σύμφωνα με το Nature.

Το εμβόλιο COVID-19 Vero Cell που παρασκευάζεται από τις Sinopharm και Sinovac περιέχει το αδρανοποιημένο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 από την αρχική επιδημία- το εμβόλιο αυτό στοχεύει στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα έλαβαν το αδρανοποιημένο εμβόλιο COVID. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το σύνδρομο των «λευκών πνευμόνων», το οποίο δεν εξηγείται από την παραλλαγή Όμικρον, καθώς και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μόλυνσης στην Κίνα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τα εμβόλια μπορούν να καταστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επανενεργοποίηση άλλων αδρανών ιών στον οργανισμό, όπως ο ιός της ανεμευλογιάς (Varicella Zoster Virus-VZV). Ερευνητές από το Central South University στην επαρχία Χουνάν της Κίνας ανέφεραν ότι ασθενείς με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις ανέπτυξαν VZV μετά τη λήψη εμβολίου COVID-19.

Η πολιτική «μηδενικού COVID» προκάλεσε χρόνιο φόβο και άγχος, αποδυναμώνοντας την ανοσία των ανθρώπων

Σε προηγούμενο άρθρο, είχα αναφερθεί σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε ένα ζωικό μοντέλο για να ερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία του χρόνιου φόβου και του στρες που προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη κοινωνική αλληλεπίδραση: μια ομάδα μικρότερων, ασθενέστερων αρουραίων τοποθετήθηκε στο κλουβί ισχυρότερων, επιθετικών αρουραίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο αδύναμοι αρουραίοι όχι μόνο είχαν ψυχολογικό στρες, αλλά παρουσίαζαν επίσης προκατειλημμένο, αυξημένο επίπεδο κυττάρων Τ-βοηθητών τύπου 2 στο σώμα και αυξημένες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Αυτά οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος στην ανοσία ενός ατόμου είναι ένα καλά διερευνημένο θέμα. Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity εξηγεί πώς η κατάθλιψη μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό. Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα την κεντρική απελευθέρωση της ορμόνης απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης, η οποία ενεργοποιεί τον άξονα υποθαλάμου υπόφυσης επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια, οι αντι-ιικές και αντι-καρκινικές ανοσοποιητικές λειτουργίες καταστέλλονται, οδηγώντας σε φλεγμονή και μείωση των αντιδράσεων των λεμφοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων). Με τη σειρά τους, αυτές οι ανοσολογικές αλλαγές έχουν επιπτώσεις στον κίνδυνο λοιμώδους νόσου και στην εμφάνιση φλεγμονωδών διαταραχών.

Ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Reviews Immunology περιγράφει λεπτομερώς πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα και πώς αυτές οι αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την υγεία.

Συνοπτικά, όταν αποδυναμώνονται κομβικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένων των Τ-κυττάρων και των κυττάρων «φονιάδων»), μειώνεται η αντι-ιική ανοσία του οργανισμού, καθιστώντας τους ανθρώπους ευάλωτους σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών, οδηγώντας σε μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση. Αυτές οι κυτταροκίνες μπορούν εύκολα να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν μια σειρά χρόνιων ασθενειών- αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ανοσολογικής λειτουργίας του οργανισμού και μπορεί να μειώσει περαιτέρω την αντιική ανοσία του οργανισμού, προσθέτοντας στον φαύλο κύκλο και καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε νέες λοιμώξεις.

Αυτό συμβάλλει στην εξήγηση της βλάβης που προκαλεί η παράλογη πολιτική «μηδενικού COVID» στην Κίνα. Οι άνθρωποι έτυχαν απάνθρωπης μεταχείρισης και η ζωή τους απειλήθηκε περισσότερο από την πολιτική των lockdown παρά από τον ίδιο τον ιό.

Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει νευροεκφυλισμό, αλλάζοντας την έκφραση των γονιδίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της νευρογνωστικής λειτουργίας, την ατροφία του εγκεφάλου ή την άνοια. Αυτό αποδυνάμωσε περαιτέρω την κανονική ικανότητα των περισσότερων Κινέζων να σκέφτονται ελεύθερα και ανεξάρτητα.

Οι πολλαπλές λόγοι άγχους αυξάνουν την πιθανότητα ιογενούς μόλυνσης

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine περιέγραψε 394 υγιείς συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκαν ρινικές σταγόνες που περιείχαν έναν από τους πέντε ιούς του αναπνευστικού συστήματος (ρινικός ρινοϊός τύπου 2, 9 ή 14, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή κοροναϊός τύπου 229E). Σε άλλα 26 άτομα χορηγήθηκαν ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παράλληλα με την αύξηση του ψυχολογικού στρες, αυξήθηκαν τα ποσοστά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και των κρυολογημάτων. Επιπλέον, οι επιδράσεις του στρες είναι ανεξάρτητες από άλλους συγχυτικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η αλλεργική κατάσταση, το βάρος ή η εποχή, για την ευαισθησία σε αναπνευστική λοίμωξη.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όσο πιο χρόνιος είναι ο στρεσογόνος παράγοντας, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό προσβολής από κοινό κρυολόγημα. και δεν έχει σημασία από πού προέρχεται το άγχος (διαπροσωπικό, εργασιακό ή άλλες πηγές).

Η υψηλής πίεσης πολιτική «μηδενικού COVID» προκάλεσε χρόνιο άγχος και φόβο στο σύνολο του κινεζικού πληθυσμού. Ο μαζικός εμβολιασμός με τα αδρανοποιημένα εμβόλια COVID και η πιθανή επανενεργοποίηση παλαιότερων λοιμώξεων έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα έξαρση των λοιμώξεων COVID στην Κίνα.

Προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα

Για τους ανθρώπους εντός ή εκτός Κίνας, συνιστάται να θυμούνται τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό τύπο λοίμωξης COVID.

Πυρετός: Ο επίμονος πυρετός μπορεί να υποδεικνύει πνευμονική λοίμωξη που σχετίζεται με την COVID-19. Έχετε υπόψη σας ότι η υπερβολική χρήση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό μπορεί να καλύψει τα συμπτώματα, να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιδεινώσει την ασθένεια.

Δυσκολία στην αναπνοή: Παρακολουθήστε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Εάν είναι κάτω από 93 τοις εκατό, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αίσθημα λήθαργου, αδιαφορίας, σύγχυσης, εκνευρισμού ή αργής αντίδρασης: Αυτά θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Επίμονες πεπτικές διαταραχές όπως ναυτία, έμετος και διάρροια: Αυτές υποδεικνύουν επίσης πιθανή μόλυνση με την COVID-19.

Επιδείνωση υποκείμενων ασθενειών, όπως πρόσφατη μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση, ασταθής στηθάγχη, μη ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα κ.λπ.

Προστατέψτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αυτές τις 11 συμβουλές

Οι άνθρωποι εκτός Κίνας μπορεί να φοβούνται να εκτεθούν σε πιθανές παραλλαγές από την Κίνα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδυναμώσετε την ανοσία σας με περιττό φόβο. Ωστόσο, είναι λογικό οι άνθρωποι να φροντίζουν καλύτερα την ανοσία τους ακολουθώντας αυτή τη λίστα με τις 11 συμβουλές:

  • Εξασφαλίστε επαρκή θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και D και το ασβέστιο, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την αντιική ανοσία.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς είναι επιβλαβή για την αντιική κατάσταση των κυττάρων του επιθηλίου.
  • Παρακολουθήστε την πρόσληψη αλατιού, καθώς το πολύ αλάτι μπορεί να σκοτώσει τα καλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο.
  • Αποφύγετε την τεχνητή ζάχαρη, η οποία βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Προσπαθήστε να ελέγξετε το σωματικό βάρος και να μειώσετε το λίπος, καθώς το πολύ λίπος συνδέεται με τη χρόνια φλεγμονή.
  • Αποφύγετε την υψηλή πρόσληψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανοσία.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Μουλιάστε τα πόδια σε ζεστό νερό πριν από τον ύπνο. Τα πόδια έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία και ενεργειακά κανάλια που συνδέονται με τα εσωτερικά όργανα του σώματος- το μούλιασμά τους σε ζεστό νερό μπορεί να προάγει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και έτσι να βοηθήσει στην απομάκρυνση των σωματικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Χαλαρώστε, μην αγχώνεστε. Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να παραμείνετε συνδεδεμένοι με ειρηνικούς, ήρεμους και θετικούς ανθρώπους.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι με τη φύση- το περπάτημα στο δάσος βοηθούν στην αύξηση του αριθμού και της λειτουργίας των φυσικών κυττάρων «φονιάδων».
  • Επιλέξτε ένα είδος διαλογισμού για να βοηθήσετε την υγεία και να ενισχύσετε την ανοσία. Ο καλός διαλογισμός μπορεί να ρυθμίσει τα γονίδια του ανοσοποιητικού μας συστήματος με ολιστικό τρόπο και έτσι να ανεβάσει τη συνολική αντιιική λειτουργία.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι με τα μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν θετική ενέργεια και πληροφορίες. Παρακολουθήστε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που προωθούν την καλοσύνη και τον παραδοσιακό πολιτισμό.

Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαροί είναι οι ιοί, έχουμε κατά νου το γεγονός ότι η ανοσία μας πάντα μας προστατεύει από αυτούς τους ιούς. Τα πιο σημαντικά αντιικά μυστικά βρίσκονται στην ενίσχυση της ανοσίας μας.

Σε ένα πείραμα που διεξήχθη από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η ανοσία ενός κοινού αυξήθηκε παρακολουθώντας ταινίες που ενθαρρύνουν την ευγένεια και την καλοσύνη.

Οι άνθρωποι με μια πιο αλτρουιστική άποψη για την ευημερία έχουν καλύτερη αντιική ανοσία και δεν μολύνονται τόσο εύκολα από ιούς.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας The Epoch Times. Η Epoch Times καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση.

Η Dr. Yuhong Dong, ιατρός που είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις μολυσματικές ασθένειες στην Κίνα, είναι επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και συνιδρυτής μιας ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας και πρώην ανώτερος ιατρικός επιστημονικός εμπειρογνώμονας για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων στη Novartis Pharma στην Ελβετία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε