Σχολιασμός
Πολύς θόρυβος γίνεται στους κύκλους της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ανάδειξη της Κίνα σε πρώτη δύναμη σε αυτήν την πλέον κρίσιμη τεχνολογία.
Η DeepSeek, μια νέα εταιρεία από την Κίνα, πρόσφατα κατέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ανώτερη απόδοσή της έναντι των δημοφιλών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI, της Google και της Meta.
Όσον αφορά την παγκόσμια δύναμη και επιρροή, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Σε μόλις μια δεκαετία, η Κίνα έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία ΤΝ.
Αν και η ταχεία πρόοδος της Κίνας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κρατικές πρωτοβουλίες για τη δημόσια ασφάλεια και τον κοινωνικό έλεγχο, υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες αδυναμίες.
Σε ποιους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης προηγείται ή υστερεί η Κίνα και τι σημαίνει για την αμερικανική βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης και τον κόσμο γενικότερα;
Ένας παγκόσμιος ηγέτης σε βασικές κατηγορίες τεχνητής νοημοσύνης
Η Κίνα ηγείται παγκοσμίως σε πολλά τεχνολογικά πεδία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ένας ιδιαίτερος τομέας είναι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και επιτήρησης.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα τεράστια δίκτυα επιτήρησης του κινεζικού κράτους έχει δώσει στην Κίνα ένα ασυναγώνιστο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα. Εταιρείες όπως η SenseTime και η Megvii έχουν αναπτύξει εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα, που έχουν αναπτυχθεί στις λεγόμενες έξυπνες πόλεις.
Ένας άλλος τομέας κυριαρχίας της τεχνητής νοημοσύνης είναι η αναγνώριση της ομιλίας. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Baidu, η Alibaba, και η Tencent έχουν ανυψώσει την αναγνώριση της ομιλίας σε εκπληκτικό επίπεδο με εφαρμογές στην εξυπηρέτηση πελατών, στις έξυπνες οικιακές συσκευές και στις υπηρεσίες μετάφρασης. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα μανδαρινικά και άλλες κινεζικές διαλέκτους, ο αντίκτυπος παραμένει περιορισμένος κυρίως εντός Κίνας.
Ένας τρίτος τομέας κυριαρχίας της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας είναι η τεχνολογία των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών (drone). Αποτελεί γενική παραδοχή ότι κινεζικές εταιρείες, όπως η DJI, ηγούνται της παγκόσμιας καταναλωτικής αγοράς drone στην κατασκευή και εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για αυτόνομες πτήσεις και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η πρόοδος έχει αποδειχθεί κρίσιμη για τις συνοριακές περιπολίες και τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Επιπλέον, στο πλαίσιο κρατικών πρωτοβουλιών, όπως το «Made in China 2025», η Κίνα έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλές από τις βιομηχανικές της διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα, η χώρα ηγείται στην έξυπνη κατασκευή, με γραμμές παραγωγής βελτιστοποιημένες για τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποιημένη συντήρηση μηχανών και ποιοτικό έλεγχο βάσει τεχνητής νοημοσύνης.
Πού υστερεί η Κίνα στην ανάπτυξη της ΤΝ
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ευρέως υιοθετημένα αμερικανικά πλαίσια βαθιάς μάθησης όπως το TensorFlow (Google) ή το PyTorch (Meta), οι περισσότερες κινεζικές εκδόσεις βαθιάς εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτές ούτε χρησιμοποιούνται. Αυτή η έλλειψη δυνατότητας μεταφοράς αποτελεί εμπόδιο για τη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας.
Η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας υστερεί επίσης στην τεχνολογία ημιαγωγών, ειδικά στην εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων, τα οποία είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αμερικανικοί έλεγχοι εξαγωγών σε προηγμένα τσιπ αναφέρονται ως ένας σημαντικός λόγος για αυτό. Επί του παρόντος, η εξάρτηση της Κίνας από την ξένη τεχνολογία, την εμποδίζει να αποκτήσει τεχνολογική ανεξαρτησία στο υλικό της τεχνητής νοημοσύνης – αλλά αυτό μπορεί ήδη να έχει αρχίσει να αλλάζει.
Ένα άλλο αδύνατο σημείο, όσον αφορά την ανάπτυξη της κινεζικής ΤΝ, είναι οι υπηρεσίες Cloud. Ακόμη και με καθιερωμένες εταιρείες όπως η Alibaba Cloud, η Κίνα παραμένει πάροχος δεύτερης βαθμίδας παγκοσμίως. Αν και διατηρεί και συνεχίζει να συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τα πλαίσια τεχνητής νοημοσύνης της δεν είναι τόσο καλά στην αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά όσον αφορά το απόρρητο και την ασφάλεια, και υπολείπονται πολύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών προτύπων.
Συνέπειες της κινεζικής πρωτοκαθεδρίας
Η εστίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στην επιτήρηση και τον έλεγχο 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων οδήγησε στην ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών και στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους μηχανισμούς κρατικής ασφαλείας, προκειμένου να στηριχθεί η εξουσία του ΚΚΚ, αδιαφορώντας για το απόρρητο, την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την πιθανή κατάχρηση της τεχνολογίας με την αιτιολογία της παρακολούθησης.
Ενώ το συγκεντρωτικό καθεστώς μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή και την κλιμάκωση, οι κρατικοί περιορισμοί στους τομείς της διαφάνειας, της ανταλλαγής ιδεών και της θεμελιώδους έρευνας έχουν δυσμενή αντίκτυπο στην καινοτομία. Πρόσφατα γεγονότα στην Κίνα έδειξαν ότι καθώς οι συνολικές οικονομικές επιδόσεις μένουν πίσω, ο έλεγχος του κόμματος στην έκφραση αυξάνεται, ενώ η καινοτομία σε ορισμένους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης ελαττώνεται. Εν ολίγοις, η καμπύλη ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας φαίνεται εντυπωσιακή μεν ανισόρροπη δε.
Το πλεονέκτημα της καινοτομίας των ΗΠΑ
Σε αντίθεση με το κεντρικό καθεστώς της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από ένα δυναμικό οικοσύστημα πανεπιστημίων, νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και καθιερωμένων εταιρειών, που πρωτοπορούν σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
Στην πραγματικότητα, οι συνεισφορές ανοιχτού κώδικα από εταιρείες των ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει σημαντικά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας περιορισμένος αριθμός μεγάλων παικτών — όπως οι OpenAI, Meta, Google και Anthropic — κυριαρχούν στον τομέα.
Αυτός ο αχαλίνωτος δυναμισμός προσελκύει μια πλούσια και ποικιλόμορφη δεξαμενή ταλέντων από όλον τον κόσμο. Μαζί με το ακαδημαϊκό κύρος της Αμερικής, μια υψηλά αμειβόμενη αγορά τεχνολογικής εργασίας της δίνει ένα σοβαρό προβάδισμα έναντι της Κίνας στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Επιπλέον, εταιρείες των ΗΠΑ όπως η Nvidia κυριαρχούν στην παραγωγή υλικού τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι GPU, που είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ακόμη πλεονέκτημα, στις υπολογιστικές δυνατότητες και την τεχνολογική κυριαρχία, που στερείται επί του παρόντος η Κίνα.
Όσον αφορά την ηθική, τη διαφάνεια και την ευθύνη της τεχνητής νοημοσύνης, οι εταιρείες των ΗΠΑ συνήθως πρωτοστατούν στη συζήτηση. Αυτό το επίπεδο ηθικής εμπιστοσύνης οδηγεί σε περισσότερο βιώσιμες και παγκοσμίως αποδεκτές λύσεις τεχνητής νοημοσύνης από αμερικανικές εταιρείες.
Τα μειονεκτήματα της προσέγγισης ‘Άγριας Δύσης’
Σε αντίθεση με την ιδιαίτερα εστιασμένη προσέγγιση της Κίνας, η πολιτική των ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ λιγότερο συντονισμένη, με ποικίλες προσεγγίσεις όσον αφορά τη ρύθμιση, τη χρηματοδότηση και την κατεύθυνση, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ενώ η ανοιχτή προσέγγιση προωθεί την καινοτομία, διασπείρει επίσης την εστίαση.
Όσον αφορά το απόρρητο των δεδομένων, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις στον τομέα της ιδιωτικής ζωής. Η έλλειψη εγγυήσεων απορρήτου μπορεί να οδηγήσει σε διστακτικότητα όσον αφορά την κοινή χρήση δεδομένων για την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εστίαση της Κίνας στη συλλογή δεδομένων και τις λιγότερο περιοριστικές πολιτικές σχετικά με το απόρρητο δεδομένων.
Υπάρχει επίσης μια αντιστάθμιση στη βιομηχανία ΤΝ των ΗΠΑ όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την εστίαση. Η αντίθεση μεταξύ της βραχυπρόθεσμης εμπορευματοποίησης και της μακροπρόθεσμης έρευνας είναι πραγματική, ειδικά στον χώρο του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Μια περισσότερο συνεπής υποστήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης σε μακροπρόθεσμες καινοτομίες θα μπορούσε να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος θα επικρατήσει στον αγώνα ΤΝ;
Η Κίνα πιέζει για τεχνολογική αυτάρκεια, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ημιαγωγούς. Εάν οι Κινέζοι έχουν επιτυχία, θα μπορούσαν γρήγορα να ξεπεράσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και να γίνουν υπερδύναμη τεχνητής νοημοσύνης.
Οι τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με την Ευρώπη, θα μπορούσαν είτε να καθυστερήσουν τους στόχους αυτάρκειας του Πεκίνου είτε να τονώσουν την ανάπτυξη κινεζικών τσιπ και να επιταχύνουν την αυτάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα της Κίνας να κλιμακώνει τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει άμεσα οικονομικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα στην επιτήρηση και την κατασκευή.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα θα κυριαρχήσουν πλήρως στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, η ηγεσία θα είναι πιθανότατα συγκεκριμένη σε κάθε τομέα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγούνται δυνητικά στην καινοτομία και την ηθική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Κίνα μπορεί να είναι πρώτη στην πρακτική, μεγάλης κλίμακας εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά στον αγώνα για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης, κανένα έθνος δεν δέχεται ούτε έχει το περιθώριο να μείνει στη δεύτερη θέση.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.