Τα ορεκτικά είναι η πρώτη εντύπωση ενός γεύματος και δίνουν τον τόνο στην όλη ατμόσφαιρα. Είναι εκείνα τα μικρά, νόστιμα πιάτα που ανοίγουν την όρεξη και προκαλούν θετικά συναισθήματα στους καλεσμένους σας. Ξεκινήστε με ελαφριά και γευστικά ορεκτικά που θα δώσουν τη σωστή πινελιά στο τραπέζι.
Υλικά
6 φύλλα κρούστας
50 γρ. βούτυρο
250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
600 ml γάλα, πλήρες
50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
50 γρ. γκούντα, τριμμένη
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια, και σοτάρουμε για 5 με 6 λεπτά να μαλακώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε το θυμάρι και τα κάστανα και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύουμε μέχρι να μαγειρευτεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα τυριά και το μείγμα μανιταριών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας με την πιο φαρδιά πλευρά του προς το μέρος μας. Το λαδώνουμε ελάχιστα, τοποθετούμε ακόμη 1 φύλλο από πάνω και κόβουμε στα 4.
Παίρνουμε το ένα μέρος και το τοποθετούμε επάνω σε ένα άλλο σταυρωτά, δημιουργώντας ένα σταυρό. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα δυο μέρη. Στο κέντρο βάζουμε λίγη από τη γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκί.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί του φούρνου και τοποθετούμε τα δυο πουγκάκια. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να φτιάξουμε συνολικά 6 πουγκάκια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.
Πηγή: Γιώργος Τσούλης