Σάββατο, 26 Ιούλ, 2025
Άνδρας ψηφίζει στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, σε ένα εκλογικό τμήμα στη Μόσχα, στις 17 Μαρτίου 2024. (Natalia Kolesnikova/AFP μέσω Getty Images)

Πούτιν: Δικαίωμα ψήφου στους Λευκορώσους που διαμένουν μόνιμα στη Ρωσία

Το σχετικό πρωτόκολλο είχε υπογραφεί στη Μόσχα τον Μάρτιο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο, εγκρίθηκε από τη ρωσική Δούμα στις 15 Ιουλίου και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιουλίου.

Πλέον, οι πολίτες της Λευκορωσίας με μόνιμη διαμονή στη Ρωσία αποκτούν δικαίωμα τόσο στην ψήφο όσο και στη συμμετοχή στις εκλογές για τοπικά αξιώματα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της λευκορωσικής νομοθεσίας, οι Λευκορώσοι που διαμένουν μόνιμα στην ίδια τη Λευκορωσία είχαν ήδη αυτά τα δικαιώματα.

Το νέο πρωτόκολλο τροποποιεί τη συμφωνία περί ισότητας δικαιωμάτων μεταξύ των πολιτών που είχαν υπογράψει Μόσχα και Μινσκ το 1998.

Oil-painting-ntdtv

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, τόνισε: «Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο και την περαιτέρω ενίσχυση της ολοκλήρωσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της Συνθήκης Συνεταιρισμού που υπεγράφη το 1999».

Η συνθήκη εκείνη αποσκοπούσε στην εμβάθυνση των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών δεσμών Ρωσίας και Λευκορωσίας. Ο Βολόντιν πρόσθεσε: «Απαιτείται να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της Συνθήκης Συνεταιρισμού διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των πολιτών».

Πέραν της διμερούς Συνθήκης Συνεταιρισμού, η Λευκορωσία μετέχει σε σειρά περιφερειακών σχημάτων υπό την καθοδήγηση της Μόσχας – συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Ο Λουκασένκο συγκαταλέγεται στους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, με τη συνεργασία των δύο κρατών να έχει ενταθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο Λευκορώσος ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, επανεξελέγη για έβδομη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου.

Ρωσία και Λευκορωσία διεξάγουν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα δεν έχει ζητήσει από το Μινσκ να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει πως θα αποστείλει λευκορωσικά στρατεύματα μονάχα αν η χώρα του δεχθεί επίθεση, σημειώνοντας: «Είμαι έτοιμος να πολεμήσω στο πλευρό των Ρώσων από τα εδάφη της Λευκορωσίας μόνο σε μία περίπτωση: αν έστω και ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορα για να σκοτώσει το λαό μου», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2023 σε δημοσιογράφους.

Η Πολωνία κατηγορεί το Μινσκ ότι συνεργάζεται με τη Μόσχα για να διευκολύνει τη παράνομη μετανάστευση από ανατολικές χώρες. Παράλληλα, η Λευκορωσία έχει βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, λόγω της στήριξής της προς τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, των καταγγελλόμενων νοθευμένων εκλογών και των φερόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Ριζένκο επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως απομονώνεται από τις αγορές της Ευρασίας και της Αφρικής, δημιουργώντας «ένα είδος ψευδογκέτο», δηλώνοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζει ένα τείχος, όχι απλώς για να αποκοπεί από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Στο μυαλό τους, προσπαθούν να αποκοπούν από κάποιου είδους ορδές παράνομων μεταναστών», όπως ανέφερε στο πρώτο κανάλι της λευκορωσικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Δεν απομονώνουν εμάς από εκείνους, αλλά εκείνοι απομονώνονται από τη μεγάλη αγορά της Ευρασίας και τις γειτνιάζουσες περιοχές της Αφρικής. Αποκλείουν τους εαυτούς τους από όλους μας. Ποιος ωφελείται απ’ αυτό; Σίγουρα όχι αυτοί.»

Με τη συμβολή του Adam Morrow

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε