Ανοιχτή σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την από κοινού εξερεύνηση και εξόρυξη φυσικών πόρων δηλώνει η Μόσχα, τη στιγμή που Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας την επίτευξη οικονομικής συμφωνίας με την Ουκρανία για την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων.
Ο Πούτιν επιβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την επερχόμενη αμερικανο-ουκρανική συμφωνία που προβλέπει τη διάθεση εσόδων από φυσικούς πόρους της Ουκρανίας σε ταμείο ανοικοδόμησης, με τις ΗΠΑ να αποκτούν οικονομικά και διοικητικά δικαιώματα επί των περιουσιακών αυτών στοιχείων.
«Αυτό δεν μας αφορά. Δεν αξιολογώ αυτό το ζήτημα με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VGTRK στις 24 Φεβρουαρίου, αφού προήδρευσε σύσκεψης με υπουργούς και οικονομικούς συμβούλους για τις σπάνιες γαίες, κρίσιμη πρώτη ύλη για πολλές σύγχρονες τεχνολογίες.
Αντιθέτως, ο Πούτιν προέτρεψε τις ΗΠΑ σε απευθείας συνεργασία με τη Ρωσία, προσφέροντας κοινά έργα εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών και ανανεωμένη προμήθεια αλουμινίου.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κοινά έργα στους Αμερικανούς εταίρους μας», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως απευθύνεται «όχι μόνο σε διοικητικές και κυβερνητικές δομές αλλά και εταιρείες, αν επιδείξουν ενδιαφέρον».
Αναφερόμενος στα αποθέματα σπάνιων γαιών, ο Πούτιν εκτίμησε: «Αναμφίβολα έχουμε, θέλω να τονίσω, σημαντικά περισσότερους πόρους αυτού του είδους από την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η Ρωσία αξιοποιεί ελάχιστα αυτούς τους πόρους.
Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Ρωσία διαθέτει περίπου 3,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αποθεμάτων σπάνιων μετάλλων, κατατασσόμενη στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε επίσης την παροχή 2 εκατομμυρίων τόνων αλουμινίου ετησίως στις ΗΠΑ εφόσον επαναληφθούν οι εμπορικές συναλλαγές, επισημαίνοντας πως πριν τους δασμούς του 2023, η Ρωσία κάλυπτε το 15% των αμερικανικών εισαγωγών αλουμινίου. Παράλληλα, έθεσε στο τραπέζι την από κοινού ανάπτυξη υδροηλεκτρικής ενέργειας και παραγωγής αλουμινίου στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, βιομηχανικό κέντρο όπου εδρεύει η Rusal, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αλουμινίου της χώρας.
Εκτός από τις οικονομικές προτάσεις, ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για αμοιβαία μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών κατά 50%, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επίτευξη διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον στις 24 Φεβρουαρίου, εκτίμησε πως ο Πούτιν «θέλει να κάνει μια συμφωνία» και ότι αυτό θα «ωφελήσει πολύ» τη Ρωσία.
«Υπάρχει τεράστια δυσπιστία και από τις δύο πλευρές», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στη Ρωσία και την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό είναι καλό που έρχομαι τώρα».
Ο Μακρόν χαρακτήρισε την παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ως «μια νέα ευκαιρία» για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τη Ρωσία και επιδίωξη της ειρήνης. «Τώρα αυτή είναι μια ευκαιρία, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή επειδή υπάρχει μια νέα αμερικανική διοίκηση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο πρόεδρος Τραμπ έχει καλούς λόγους να επανασυνδεθεί με τον πρόεδρο Πούτιν».
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο Fox News πως η επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας, αν και στερείται στρατιωτικής συνιστώσας, περιλαμβάνει «μια έμμεση εγγύηση ασφαλείας» μέσω των αμερικανικών επενδύσεων.
«Το πρώτο μέρος είναι μια συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ που περιλαμβάνει στρατηγικά ορυκτά, ενέργεια και κρατικές επιχειρήσεις», διευκρίνισε ο Μπέσεντ. «Όσο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχουν οι αμερικανικές εταιρείες στο έδαφος, τόσο μεγαλύτερο συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ στην καλή πορεία της ουκρανικής οικονομίας», εξήγησε.
Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέδριο στο Κίεβο που συνέπεσε με την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, κάλεσε την Ουκρανία να υπογράψει την προτεινόμενη συμφωνία. «Αν υπάρχουν αμερικανικά συμφέροντα στην Ουκρανία, σημαίνει ότι η χώρα παίρνει ένα μονοπάτι προς την ελευθερία και προς τη συνεργασία με τη Δύση, μακριά από τον έλεγχο της Μόσχας», ανέφερε.
Περίπου δεκαπέντε ηγέτες από την Ευρώπη και τον Καναδά επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας τη Δευτέρα για να σηματοδοτήσουν την τρίτη επέτειο του πολέμου, σε μια επίδειξη υποστήριξης προς το Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που στο παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία καθώς την έκρινε κατώτερη των εγγυήσεων ασφαλείας που είχε ζητήσει, δήλωσε σε ομιλία του τη Δευτέρα πως ελπίζει να την υπογράψει, τονίζοντας ότι η αμερικανική υποστήριξη κατά της Ρωσίας είναι «πολύ σημαντική» για τους Ουκρανούς.