Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προεδρεύει σε μια συνάντηση για οικονομικά θέματα στη Μόσχα, στις 17 Φεβρουαρίου 2022. (Alexey Nikolsky/Sputnik/AFP via Getty Images)

Πούτιν: Η Δύση προσπαθεί να «ακυρώσει» τη ρωσική κουλτούρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συνθετών και συγγραφέων.

«Σήμερα, προσπαθούν να ακυρώσουν μια χώρα χιλιάδων ετών», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Μιλάω για τις προοδευτικές διακρίσεις σε βάρος όλων όσων συνδέονται με τη Ρωσία, για αυτή την τάση που εκτυλίσσεται σε ορισμένα δυτικά κράτη, με την πλήρη συναίνεση και μερικές φορές με την ενθάρρυνση των δυτικών ελίτ», είπε ο Πούτιν.

Η ομιλία του Ρώσου ηγέτη έρχεται καθώς η Μόσχα εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του πολέμου της στην Ουκρανία. Από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, τον Πούτιν και άλλους κορυφαίους ηγέτες του Κρεμλίνου.

Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι τα έργα των κλασικών συνθετών Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς και Σεργκέι Ραχμάνινοφ αποσύρονται από τις παραστάσεις των ορχηστρών παρά το γεγονός ότι οι συνθέτες έχουν πεθάνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνάντησης, ο Πούτιν υποστήριξε ότι υπήρξε εκστρατεία εναντίον αυτών των Ρώσων συνθετών και συγγραφέων.

«[Οι συνθέτες] Τσαϊκόφσκι, Σοστακόβιτς και Ραχμάνινοφ διαγράφονται από τα προγράμματα συναυλιών. Οι Ρώσοι συγγραφείς και τα βιβλία τους επίσης απαγορεύονται. Μια τέτοια μαζική εκστρατεία για την καταστροφή ανεπιθύμητης λογοτεχνίας διεξήχθη τελευταία φορά από τους Ναζί στη Γερμανία πριν από σχεδόν 90 χρόνια», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Λεπτομέρεια από ένα πορτρέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι,
1893, του Nikolai Dmitriyevich Kuznetsov. Πινακοθήκη Tretyakov. (PD-US)

 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κάρντιφ στην Ουαλία ακύρωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μια παράσταση του Τσαϊκόφσκι λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η «Εισαγωγή 1812» είχε μιλιταριστικό χαρακτήρα, παρόλο που γράφτηκε πριν από σχεδόν 150 χρόνια. Ένα πανεπιστήμιο στην Ιταλία επιχείρησε επίσης να ακυρώσει ένα μάθημα για τον κλασικό Ρώσο μυθιστοριογράφο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Στην ομιλία του, ωστόσο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στις εκτεταμένες προσπάθειες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να λογοκρίνει όλο το έντυπο υλικό, συμπεριλαμβανομένης της ποίησης, της μυθοπλασίας, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών εκπομπών και πολλά άλλα.

Οι λογοκριτές του Κομμουνιστικού Κόμματος απαγόρευσαν επίσης πολλά βιβλία Ρώσων συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου του αντιφρονούντα κριτικού Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο οποίος λέγεται ότι πέρασε δεκαετίες φυλακισμένος στο σύστημα των σοβιετικών στρατοπέδων εργασίας γκουλάγκ.

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν έκανε αναφορά στη συγγραφέα του «Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, λέγοντας ότι τα ίδια άτομα που κυνηγούν τη ρωσική κουλτούρα προσπάθησαν επίσης να «ακυρώσουν» την Ρόουλινγκ επειδή «αυτή … δεν άρεσε στους οπαδούς των λεγόμενων ελευθεριών των φύλων».

Η Ρόουλινγκ ωστόσο, πήρε αποστάσεις από τον Πούτιν και ανάρτησε στο Twitter ένα άρθρο που είναι επικριτικό για το Κρεμλίνο και τη μεταχείριση του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε