Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η δυτική παγκόσμια τάξη καταρρέει και ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της κυβέρνησής του απέτυχαν.
«Η προηγούμενη παγκόσμια τάξη έχει τελειώσει», δήλωσε ο Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (International Economic Forum) στην Αγία Πετρούπολη.
Απορρίπτοντας τις κυρώσεις ως μέρος μιας «εκστρατείας προπαγάνδας», ο Πούτιν πρόσθεσε: «Τι ήταν όλα αυτά τα ξόρκια για ισοτιμίες ρουβλίου-δολαρίου 200 προς 1 και οι ισχυρισμοί ότι η οικονομία μας θα καταρρεύσει. Όλα αυτά ήταν … και παραμένουν … ένα εργαλείο του πολέμου της πληροφορίας, μια προσπάθεια να ασκηθεί ψυχολογική πίεση στη ρωσική κοινωνία».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει εντελώς την πολιτική της κυριαρχία και οι γραφειοκρατικές της ελίτ χορεύουν στο ρυθμό κάποιου άλλου, δέχονται ό,τι τους λένε από πάνω, προκαλώντας ζημιά στον ίδιο τους τον πληθυσμό και τη δική τους οικονομία», σημείωσε ακόμη.
Η ομιλία του Πούτιν στο ετήσιο συνέδριο αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές ομιλίες του από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου. Εν μέσω αναφορών για απώλειες κατά τη διάρκεια της πολύμηνης σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι στόχοι της Ρωσίας θα επιτευχθούν.
«Όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα υλοποιηθούν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είπε.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα δυτικά έθνη επέβαλαν τιμωρητικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστέλλουν όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς μαχητές, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυραύλων κατά πλοίων και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι η σύγκρουση με την Ουκρανία ξεκίνησε ως απάντηση στις δεκαετίες επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου, από το 2014, προσπαθεί να προωθήσει στενότερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη του ΝΑΤΟ. Μετά την έγχρωμη επανάσταση του 2014, η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και δύο περιοχές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς έπεσαν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία – οδηγώντας σε σποραδικές μάχες πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.
«Η πρόθεσή τους είναι ξεκάθαρη να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία, σπάζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, δεσμεύοντας τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία και επιτιθέμενοι στο βιοτικό επίπεδο, αλλά δεν τα κατάφεραν», δήλωσε ο Πούτιν. «Δεν τα κατάφεραν. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν συσπειρωθεί και εργάζονται επιμελώς, ευσυνείδητα και βήμα προς βήμα, ομαλοποιούμε την οικονομική κατάσταση».
Η ομιλία του Ρώσου προέδρου έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι συνιστά στην Ουκρανία και τη γειτονική της χώρα, τη Μολδαβία, να γίνουν υποψήφια κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κίνηση αυτή επαίνεσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Twitter.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Ουκρανία εξετάζεται επειδή «έχει δείξει σαφώς τη δέσμευσή της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα. Και ξεκίνησε, πριν από τον πόλεμο, την πορεία της προς την ΕΕ».