Τη διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων για τρεις ημέρες στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανήγγειλε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μέσω επίσημης ανάρτησης στο Telegram, ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνει εντολή για εκεχειρία, επικαλούμενος «ανθρωπιστικούς λόγους» στο πλαίσιο των πανηγυρισμών για την 80ή επέτειο από τη νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τριήμερη ανακωχή θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου (ώρα Μόσχας) και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 11ης Μαΐου. «Κατά το διάστημα αυτό, κάθε στρατιωτική επιχείρηση θα διακοπεί,» διευκρινίζεται στην ίδια ενημέρωση.
Το Κρεμλίνο κάλεσε ταυτόχρονα την ουκρανική πλευρά να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό, προειδοποιώντας πως, αν υπάρξουν παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις ουκρανικές δυνάμεις, «οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσουν αναλόγως και αποτελεσματικά».
Στην τοποθέτησή της η Μόσχα επανέλαβε τη βούληση της για ειρηνευτικό διάλογο χωρίς όρους, με στόχο την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ουκρανικής κρίσης και τη δημιουργία εποικοδομητικής συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος Πούτιν μέχρι πρότινος είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας εάν η Ουκρανία δεν σταματούσε πρώτα τις παραλαβές οπλισμού από δυτικές χώρες.
Λίγες ώρες πριν τη ρωσική ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας καταρρίφθηκαν 119 ουκρανικά drones, ενώ σειρήνες συναγερμού ακούγονταν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί απώλειες.
Η Epoch Times διευκρινίζει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα όσα υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία σε προγενέστερη φάση του μήνα.