Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Kelly Kinkade, πρόεδρος του Stoic School Institute, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 13 Φεβρουαρίου 2023. (Στιγμιότυπο/NTD)

Πρόεδρος Ινστιτούτου Στωικής Σχολής βρίσκει μια “θεία αλήθεια” στο δοκίμιο «Πώς προήλθε η ανθρωπότητα»

Ο Kelly Kinkade, ένας στωικός που πιστεύει στην αποδοχή των δυσκολιών στη ζωή ως μέσο προσωπικής ανάπτυξης και απόκτησης αρετής, βρήκε πολλές ομοιότητες μεταξύ της ηθικής φιλοσοφίας του και των διδασκαλιών της πνευματικής πρακτικής Φάλουν Γκονγκ.

Η αλήθεια, η καλοσύνη και η ανεκτικότητα -οι βασικές αρχές του Φάλουν Γκονγκ- είναι συγγενικές με τη στωική αρετή και τις τέσσερις πτυχές της -δικαιοσύνης, εγκράτειας, σοφίας και θάρρους- δήλωσε ο Kinkade, πρόεδρος του Stoic School Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Μίσιγκαν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NTD, το αδελφό μέσο ενημέρωσης των Epoch Times.

Αυτές οι ηθικές αξίες, «ωφελούν το άτομο- κάνουν ένα άτομο ευτυχισμένο… έναν καλύτερο πολίτη. Πηγαίνουν πέρα από το ατομικό όφελος. Όταν ασκούμε αυτά τα πράγματα, ωφελούμε την κοινωνία στο σύνολό της», δήλωσε ο Kinkade.

Η εν λόγω διορατικότητα προέκυψε κατά την ανάγνωση του «Πώς προήλθε η ανθρωπότητα», ενός άρθρο του κ. Λι Χονγκτζί, ιδρυτή της πνευματικής εξάσκησης Φάλουν Γκονγκ το οποίο πρωτοδημοσιεύθηκε στην αμερικάνικη έκδοση της Epoch Times τον περασμένο μήνα.

«Όντας στωικός, εξεπλάγην ευχάριστα από την έμφαση του άρθρου στην απόκτηση της αρετής», έγραψε ο Kinkade σε μια επιστολή προς την εφημερίδα.

«Άφησα το άρθρο νιώθοντας πλουσιότερος … Το να εκτίθεμαι στην καλά μελετημένη κοσμοθεωρία αυτού του ατόμου αξίζει πολλά για μένα», πρόσθεσε.

Ο Kinkade εξήγησε περαιτέρω ότι ενώ το σύστημα πεποιθήσεών του μπορεί να διαφέρει από αυτό του Φάλουν Γκονγκ σε ορισμένα σημεία, αυτό που έχουν κοινό είναι το τελικό αποτέλεσμα.

«Η συνάντηση της Ανατολής με τη Δύση από διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι πολύ ενθαρρυντική για μένα, επειδή έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα … -ανυψώνοντας τους ανθρώπους ατομικά και [ως] πολιτισμό», δήλωσε.

Ο πόνος ως μέσο βελτίωσης

Το άρθρο του κ. Λι, διατυπώνει την ιδέα ότι ο πόνος και τα προβλήματα υπάρχουν για να καλλιεργούν οι άνθρωποι τον ηθικό τους χαρακτήρα. Αλλά το να βλέπει κανείς τον πόνο ως μέσο για να βελτιώσει τον εαυτό του, είναι μια έννοια που υπάρχει και στον στωικισμό, σύμφωνα με τον Kinkade.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις επώδυνες καταστάσεις στη ζωή μας μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατάσταση για εμάς από ό,τι αν δεν είχαμε περάσει ποτέ αυτό το μαρτύριο», δήλωσε ο Kinkade, συγγραφέας του βιβλίου “On Virtue”.

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό δόγμα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κοσμοθεωρία», είπε.

Οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες, δήλωσε, αλλά «ο πόνος δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος- μπορεί να σημαίνει ότι κάνεις τα πάντα σωστά στη ζωή σου».

Τόνισε ότι το άρθρο του κ. Λι του έδωσε μια διαφορετική οπτική για το πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, κάτι που είναι κάτι “ανεκτίμητο” γι’ αυτόν.

Ενσυναίσθηση προς τους διωκόμενους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ

Το 1992 ο κ. Λι παρουσίασε το Φάλουν Γκονγκ στο κοινό της Κίνας. Μέσα σε λίγα χρόνια η πρακτική απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, με εκτιμώμενο αριθμό των ανθρώπων που το εξασκούσαν να είναι μεταξύ 70 έως 100 εκατομμύρια. Το κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο ότι ο αριθμός των ασκούμενων αποτελούσε απειλή για τον αυταρχικό έλεγχό του, στις 20 Ιουλίου 1999 ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της πρακτικής η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Kinkade εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Λι που τον ενημέρωσε για τις γνώσεις του Φάλουν Γκονγκ, οι οποίες τον βοήθησαν να αναπτύξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς τους διωκόμενους οπαδούς στην Κίνα.

«Αυτό το άρθρο μου προσωποποίησε τα αγαπητά άτομα που διώκονται επειδή εξασκούν το Φάλουν Γκονγκ. Προηγουμένως, γνώριζα για αυτά τα άτομα μόνο από ένα όνομα και την περιγραφή των βασανιστηρίων τους. Το άρθρο εξήγησε τις οικείες πεποιθήσεις που έχουν πολλοί από αυτούς», έγραψε ο Kinkade στην επιστολή του προς την εφημερίδα.

«Έτσι, το άρθρο έκανε τους ανθρώπους πιο πραγματικούς για μένα και έκανε τις αναφορές να μου προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση για την αδικία που υφίστανται αυτές οι καημένες ψυχές», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποτελεί «επίθεση στην πίστη και στο θείο», άρα «επίθεση στο ίδιο το θείο».

«Γι’ αυτό είναι τόσο σοκαριστικό για τον πολιτισμένο κόσμο, επειδή όλοι είμαστε μια οικογένεια, και είναι μια επίθεση στην ίδια την ανθρώπινη κοινωνία. Ο κόσμος αξίζει να μάθει γι’ αυτή την ακραία δίωξη», δήλωσε στη συνέντευξη.

«Το άρθρο καταδεικνύει πόσο παράφρων θα ήταν οποιαδήποτε κυβέρνηση να διώκει ή να αισθάνεται απειλή από την πρακτική του Φάλουν Γκονγκ», κατέληξε.

Ενωμένοι με μια θεϊκή σύνδεση

Ο κ. Kinkade, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο NTD, εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την ετοιμότητα του κ. Λι να μιλήσει για θεϊκά θέματα και ένα κοινό σύνολο αξιών που ενώνει την ανθρωπότητα.

«Η ιδέα ότι υπάρχει ένας υψηλότερος σκοπός στη ζωή από τη [σύντομη ευτυχία] χτύπησε μια βαθιά χορδή με τη στωική μου εκπαίδευση», έγραψε.

Συνδέοντας τα λόγια του κ. Λι με τις πεποιθήσεις του, ανέφερε τη στωική έννοια του κοσμοπολιτισμού, η οποία διδάσκει ότι όλη η ανθρωπότητα συνδέεται σωματικά και ηθικά με μια “οριζόντια συγγένεια”.

«Αλλά έχουμε επίσης αυτή τη θεϊκή σύνδεση που μας ενώνει σε μια “κάθετη συγγένεια” με το θείο», είπε.

«Αυτή η εμπειρία [της ανάγνωσης του άρθρου] ήταν ένα βαθύ σημείο όπου η “Ανατολή συναντά Δύση” της ενότητας μεταξύ δύο κοσμοθεωριών που προέρχεται μόνο από τη θεία αλήθεια», έγραψε στην εφημερίδα.

«Είναι πολύτιμο για μένα να ακούω μια τόσο βαθιά σκέψη από ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο όπως ο ηγέτης του Φάλουν Γκονγκ. … Ο κ. Λι Χονγκτζί έχει επηρεάσει περισσότερους ανθρώπους για περισσότερο καλό από οποιονδήποτε πολιτικό που γνωρίζω», πρόσθεσε.

Συνέχισε ευχαριστώντας την Epoch Times που μέσω εκείνης ήρθε σε επαφή με το άρθρο του κ. Λι και συνεχάρη την εφημερίδα που δεν φοβάται να συζητήσει θεϊκά θέματα.

«Πολλοί οργανισμοί αποφεύγουν τα θεία θέματα, παρόλο που αυτά τα θέματα είναι και τα πιο σημαντικά θέματα για μια άριστη ζωή. Οι οργανισμοί που αναφέρονται σε θεϊκά θέματα κερδίζουν την υποστήριξή μου», είπε ο Kinkade.

«Άρθρα όπως αυτό κάνουν την Epoch Times ακόμη πιο αξιόπιστη και ενδιαφέρον για το μυαλό και την καρδιά μου», πρόσθεσε.

«Το να βλέπω έναν οργανισμό που όχι μόνο εκτιμά τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και την αποδεικνύει γράφοντας άρθρα όπως αυτό, μου υπενθυμίζει ότι το φως είναι πιο ισχυρό από το σκοτάδι».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε