Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκε στις 16 Απριλίου ο πρώην λοχίας του αστυνομικού σώματος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μακμάχον, μετά την ενοχή του για δράση ως παράνομος πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης. Η υπόθεση αφορά τη συμμετοχή του σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα της κινεζικής αστυνομίας, γνωστό ως «Επιχείρηση Κυνηγός Αλεπούδων» («Operation Fox Hunt»), το οποίο στοχεύει στην καταναγκαστική επαναπατρισμό φερόμενων εγκληματιών.
Υπόθεση κατασκοπείας και παρενόχλησης
Ο Μακμάχον ήταν ένας εκ των τριών κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι το 2023 για παρακολούθηση και εκφοβισμό του Σου Τζιν, πρώην Κινέζου αξιωματούχου, και της οικογένειάς του, οι οποίοι διέμεναν στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Σου Τζιν είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, με τις κινεζικές αρχές να επιδιώκουν τον εξαναγκασμό του επιστροφής του στην Κίνα.
Ο Μακμάχον προσλήφθηκε ως ιδιωτικός ερευνητής για την παρακολούθηση του στόχου, ενώ φέρεται να διαδραμάτισε βασικό ρόλο στον εντοπισμό της διεύθυνσης διαμονής του Σου. Οι συνκατηγορούμενοί του, Τσενγκ Τσονγκγίνγκ (μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ) και Ζου Γιονγκ (συνταξιούχος από την Κίνα), καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε 16 μήνες και δύο έτη φυλάκιση τον Ιανουάριο.
Αρνείται πρόθεση συνεργασίας με το κινεζικό κράτος
Ο πρώην αστυνομικός δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι εσφαλμένα πίστευε πως εργαζόταν για εταιρεία που επιχειρούσε να ανακτήσει υπεξαιρεθέντα κεφάλαια. Όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο, «χρησιμοποιήθηκα άθελά μου» και δεν θα είχε αποδεχθεί τη συνεργασία αν γνώριζε πως ο εργοδότης του ήταν η κινεζική κυβέρνηση.
Παρά την επιστολή στήριξης από τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές Μάικλ Λόουλερ (Νέα Υόρκη) και Πιτ Σέσιονς (Τέξας), οι οποίοι ζήτησαν από την ομοσπονδιακή δικαστή Παμέλα Τσεν να του επιβληθεί ελαφρύτερη ποινή, το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Απόφαση και αντιδράσεις
Κατά την ανακοίνωση της ποινής, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μπρούκλιν, Τζον Ντάραμ, δήλωσε: «Ο Μακμάχον, πρώην αξιωματικός επιβολής του νόμου που είχε ορκιστεί να προστατεύει το κοινό, ενήργησε με δόλο και ατίμωσε το σώμα του, συμμετέχοντας σε μια σκευωρία υπό την καθοδήγηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Οι καταδίκες του Μακμάχον και των συγκατηγορούμενών του εντάσσονται στις εντατικές προσπάθειες των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών να καταπολεμήσουν τη λεγόμενη «διασυνοριακή καταστολή» (transnational repression) του Πεκίνου εντός των εισηγμένων ΗΠΑ. Η Σουζάν Τέρνερ, τότε αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI, είχε επισημάνει το 2023: «Η καταδίκη αυτών των τριών κατηγορουμένων —συμπεριλαμβανομένου ενός απόστρατου λοχία του NYPD— αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση της συνεχιζόμενης, εκτεταμένης και παράνομης δραστηριότητας της κινεζικής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ευρύτερο πλαίσιο – Operation Fox Hunt
Το πρόγραμμα «Operation Fox Hunt» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για τον εντοπισμό και την επιστροφή εκτός συνόρων πολιτικών αντιφρονούντων και κατηγορούμενων για οικονομικά εγκλήματα. Ο πρώην διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, είχε αναφέρει το 2020 ότι ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, χρησιμοποιούσε την επιχείρηση για να στοχοποιεί άτομα παγκοσμίως που θεωρεί απειλή για το καθεστώς.
Διαδικασία και κατηγορίες
Ο Μακμάχον καταδικάστηκε τελικά για παράνομη πράξη ως πράκτορας ξένης δύναμης και για συνομωσία για διεθνή καταδίωξη, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της συνομωσίας για δράση ως ξένος πράκτορας. Η ομοσπονδιακή ένορκη επιτροπή του Μπρούκλιν τον έκρινε ένοχο τον Απρίλιο του 2024.
Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία των αμερικανικών αρχών για τη διείσδυση και κατασταλτική δραστηριότητα ξένων κυβερνήσεων, όπως η Κίνα, εντός της αμερικανικής επικράτειας και τις προκλήσεις που ανακύπτουν στην προστασία των εξόριστων και των αλλοδαπών επενδυτών.
Με την συμβολή των Frank Fang, Alex Wu και Reuters