Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για δαπάνες άμυνας ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή διατλαντική συμμαχία απέναντι στις απειλές και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ηγήθηκε του ΝΑΤΟ από το 2014 έως το 2024, έγραψε σε άρθρο του στις 9 Νοεμβρίου στη Financial Times ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του διατλαντικού αμυντικού συμφώνου, ιδιαίτερα ενόψει των ανανεωμένων εκκλήσεων του Τραμπ για ‘κατανομή του βάρους’» μέσα στη συμμαχία.
«Ο Τραμπ πίστευε ότι οι ΗΠΑ είχαν μια κακή συμφωνία. Πίστευε ότι οι σύμμαχοι δεν καταβάλλουν την απαιτούμενη προσπάθεια και στην αρχή θεωρούσε τη συμμαχία ‘βάρος’ αντί για πλεονέκτημα», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ είχε δίκιο. «Η Ευρώπη είχε πράγματι αφήσει τις δυνάμεις της να ατροφίσουν και πολλές χώρες είχαν γίνει επικίνδυνα εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο. Αυτές οι παραλήψεις θα κόστιζαν ακριβά στους Ευρωπαίους».
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του ΝΑΤΟ κατά την πρώτη προεδρία του Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ήταν «καλή και αξιόπιστη» υπό τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τις αρχικές εντάσεις. Πρόσθεσε ότι η συμμαχία βγήκε πιο ισχυρή, με αυξημένες δαπάνες άμυνας και ενισχυμένες δυνατότητες.
Ωστόσο, αν και οι Ευρωπαίοι έγιναν καλύτεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι το τρέχον ασφαλιστικό περιβάλλον απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες από τις ευρωπαϊκές χώρες. Εν μέσω προκλήσεων ασφαλείας, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατηγική ανταγωνιστικότητα με την Κίνα, οι προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας έχουν αλλάξει.
Αναφερόμενος στη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για άμυνα ως «κατώφλι, όχι ανώτατο όριο», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί ηγέτες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη και να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα.
«Αν η Ευρώπη εκπληρώσει το μέρος της συμφωνίας, είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκπληρώσει το δικό της», έγραψε, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ υποστήριξε μια πολιτική ισχύος κατά τη διάρκεια της θητείας του και ότι ήταν εκείνος που αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών Javelin, που αποδείχθηκαν καθοριστικά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους ευρωπαϊκούς συμμάχους του ΝΑΤΟ να «αποδείξουν την αξία τους» βοηθώντας την κυβέρνηση Τραμπ στην στρατηγική της εστίαση στον Ινδο-Ειρηνικό, προσφέροντας, για παράδειγμα, συγκεκριμένες δυνατότητες που οι ΗΠΑ μπορεί να χρειάζονται στην περιοχή αυτή.
«Έτσι, μπορούμε να υπενθυμίσουμε στην επερχόμενη κυβέρνηση ότι, αντί να είναι ‘βάρος’, η διατλαντική σχέση είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην εποχή του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων», έγραψε. «Η επιστροφή του Τραμπ μας προκαλεί να αναλάβουμε δράση και να αποδείξουμε ότι είμαστε πραγματικοί εταίροι και όχι ‘τζαμπατζήδες’».
Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, «εργαζόμενοι με τον Τραμπ για να φέρουν μια διαπραγματευμένη συμφωνία που να είναι αποδεκτή από την Ουκρανία και να μην ανταμείβει την επιθετικότητα».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα φέρει γρήγορο τέλος στον πόλεμο αν εκλεγεί. Αν και δεν έχει αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο—λέγοντας ότι η δημοσιοποίησή του θα έθετε σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά του—έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει τις καθιερωμένες του σχέσεις τόσο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για να ενθαρρύνει τους δύο πολεμιστές ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο υποψήφιός του για αντιπρόεδρος, Τζ. Ντ. Βανς, έχουν καλέσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού βάρους.
Μέχρι το τέλος του 2023, 10 από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ είχαν φτάσει τον στόχο των δαπανών άμυνας 2% του ΑΕΠ, αν και οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε 23 από τα 32 το 2024, μετά την ένταξη της Σουηδίας.
Όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016, πέντε μέλη του ΝΑΤΟ πληρούσαν το ελάχιστο 2%. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε εννέα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.