Τρίτη, 23 Σεπ, 2025
(Irina WS/Shutterstock)

Πρωινό με δημητριακά… αλλά τι δημητριακά;

Δεκαετής μελέτη αποκαλύπτει μια ανησυχητική μείωση της θρεπτικής αξίας των συσκευασμένων δημητριακών για παιδιά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει σημαντική μείωση της διατροφικής ποιότητας των δημητριακών για το πρωινό των παιδιών τα τελευταία 13 χρόνια. Τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα περιέχουν πλέον 1/3 περισσότερο λίπος και νάτριο.

Τα δημητριακά για παιδιά περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης, με μία μερίδα να υπερβαίνει το 45% του ημερήσιου ορίου που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για τα παιδιά. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτές οι τάσεις «δίνουν προτεραιότητα στη γεύση έναντι της διατροφικής ποιότητας», συμβάλλοντας στην παιδική παχυσαρκία και σε μακροπρόθεσμους κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η ερευνητική επιστολή που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open ανέλυσε 1.200 νέα προϊόντα δημητριακών για παιδιά που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2010 και 2023. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά ανά μερίδα αυξήθηκε από 1,13 γραμμάρια το 2010 σε 1,51 γραμμάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 33,6%. Τα επίπεδα νατρίου αυξήθηκαν από 156 χιλιοστόγραμμα σε 206 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, σημειώνοντας αύξηση 32,1%.

Η ποσότητα ζάχαρης σε αυτά τα δημητριακά αυξήθηκε κάπως λιγότερο, κατά 10,9%, από 10,28 γραμμάρια σε 11,40 γραμμάρια ανά μερίδα.

Η περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος παρουσίασε τις πιο έντονες αυξήσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ η αύξηση της ζάχαρης ήταν λιγότερο σημαντική.

Εν τω μεταξύ, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μειώθηκε από 1,97 γραμμάρια το 2010 σε 1,69 γραμμάρια το 2023, ενώ οι διαιτητικές ίνες μειώθηκαν από 3,82 γραμμάρια το 2021 σε 2,94 γραμμάρια το 2023.

«Αυτές οι τάσεις υποδηλώνουν μια πιθανή προτεραιότητα της γεύσης έναντι της διατροφικής ποιότητας στην ανάπτυξη των προϊόντων, συμβάλλοντας πιθανά στην παιδική παχυσαρκία και στους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι περισσότερες νέες κυκλοφορίες δημητριακών αφορούσαν αλλαγές στη συσκευασία ή αναδιατυπώσεις και όχι εντελώς νέα προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές τροποποιούν τα υπάρχοντα προϊόντα ώστε να είναι λιγότερο θρεπτικά.

Κακό πρωινό σημαίνει κακή αρχή και κακή συνέχεια

Οι επιπτώσεις εκτείνονται πέρα από τις μεμονωμένες μερίδες. Το πρωινό καθορίζει τον «μεταβολικό τόνο» για όλη την ημέρα, σημείωσε η Κάρι Λουπόλι, διατροφολόγος, ειδικός συμπεριφοράς και ιδρύτρια της Disruptive Nutrition, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Όταν τα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους με ένα μπολ ζαχαρούχα δημητριακά, έχουν μία απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία ακολουθείται από πτώση, με αποτέλεσμα να νιώθουν κουρασμένα, ευερέθιστα και πεινασμένα μια ώρα αργότερα», δήλωσε η Λουπόλι στην εφημερίδα The Epoch Times.

Το διαδικτυακό περιεχόμενο που προωθεί δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη παίζει επίσης ρόλο στο τι ζητούν τα παιδιά από τους γονείς τους να αγοράσουν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα, παρατήρησε η Σωτηρία Έβερετ, διαιτολόγος και κλινική βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι γονείς διατηρούν τον τελικό έλεγχο. «Σκεφτόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις για το φαγητό πολλές φορές την ημέρα. Και ως γονείς, παίρνετε αυτή την απόφαση για τον εαυτό σας και τους άλλους».

Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για ένα θρεπτικό πρωινό 

Η Λουπόλι διδάσκει στις οικογένειες να φτιάχνουν το πρωινό τους με βάση την ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων (ΠΛΥ), προσέγγιση απλή και εύκολη.

Οι γρήγορες επιλογές με ισορροπία των ΠΛΥ που προτείνει περιλαμβάνουν σάντουιτς με αυγό, αβοκάντο και ψωμί ολικής αλέσεως ή τυρί cottage με φέτες μπανάνας και σπόρους τσία.

«Αν θέλετε να ετοιμάσετε κάτι από την προηγουμένη, δοκιμάστε τα υπόλοιπα από κοτόπουλο ή γαλοπούλα με ψητές γλυκοπατάτες και μερικά κυβάκια τυρί», προτείνει.

Η Έβερετ συνιστά ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που παρέχει στα παιδιά πρωτεΐνες και αυτό που αποκαλεί «ξεχασμένο θρεπτικό συστατικό», το ασβέστιο.

Συνιστά το γιαούρτι ως μια θρεπτική εναλλακτική λύση, καθώς προσφέρει ασβέστιο και πρωτεΐνες που υποστηρίζουν την υγεία των παιδιών.

Αν και η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε σε δημητριακά που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της αγοράς δημητριακών, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, όσον αφορά την ποιότητα των επεξεργασμένων τροφίμων. Ζητούν επίσης να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των τάσεων και την προώθηση πιο υγιεινών επιλογών για το πρωινό των παιδιών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε