Πέμπτη, 24 Ιούλ, 2025
(The Epoch Times, Shutterstock)

Πρόοδος έναντι τελειομανίας: Μικρότερες προσδοκίες, περισσότερα αποτελέσματα

Η τελειομανία συχνά μας εμποδίζει να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε

Έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη ζωή μου για να κάνω πράγματα. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου η παραγωγικότητά μου είναι αβίαστη – οπότε ξέρω πώς είναι να κάνεις πράγματα. Αλλά σε άλλους τομείς, παλεύω συνεχώς με την αναβλητικότητα, προοδεύοντας μόνο με σκληρή προσπάθεια.

Ωστόσο, έχω προχωρήσει.

Το πιο σημαντικό, έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα που λειτούργησαν και άλλα που δεν λειτούργησαν, και έχω παρατηρήσει τις δυσκολίες. Όταν πρόκειται για την ολοκλήρωση των πραγμάτων – στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή – ένα από τα κύρια πράγματα, της τεμπελιάς εξαιρουμένης, που τα εμποδίζει να προχωρήσουν είναι η τελειομανία.

Oil-painting-ntdtv

Το πρόβλημα με την τελειομανία

Η τελειομανία εισχωρεί στη ζωή με τρόπους που δεν τους φανταζόμαστε. Ίσως δεν προσκαλείτε ανθρώπους για δείπνο επειδή πιστεύετε ότι το σπίτι σας δεν είναι αρκετά καθαρό ή ωραίο. Ή ίσως δεν χαιρετάτε κάποιον επειδή δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι έξυπνο να πείτε. Ίσως εγκαταλείπετε ολωσδιόλου έναν συγκεκριμένο τομέα επειδή νιώθετε ότι ποτέ δεν θα είστε αρκετά καλοί.

Σε όλα αυτά τα παραδείγματα, το όραμα της ιδανικής υλοποίησης τείνει να οδηγεί σε παράλυση και να ‘σκοτώνει’ κάθε κίνητρο. Αν διαπιστώσετε ότι αυτό σας συμβαίνει επανειλημμένα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι ένα: να χαμηλώσετε τον πήχη.

Φυσικά, όσοι τρέφετε μεγάλες προσδοκίες, μάλλον θα αντιδράσετε ή θα νιώθετε άβολα και μόνο στη σκέψη κάτι τέτοιου. Ο νους σας θα επιχειρηματολογήσει ότι το να χαμηλώσετε τον πήχη θα γυρίσει μπούμερανγκ, ότι θα φαίνεστε άσχημα, ότι το αποτέλεσμα θα είναι απαράδεκτο. Η εμπειρία μου μού λέει ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο: θα αρχίσετε να σημειώνετε πρόοδο και να πετυχαίνετε τους στόχους σας. Όταν κάνετε κάτι, αντί να μένετε στη σκέψη μόνο, θα γίνεστε όλο και καλύτεροι.

Σε αυτό το στάδιο, η λογική είναι άχρηστη και δεν θα πείσει έναν τελειομανή. Απλώς δοκιμάστε, λοιπόν, να εφαρμόσετε αυτήν τη συμβουλή, δίνοντας διορία τουλάχιστον έναν μήνα μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα οφέλη. Αν αυτό δεν συμβεί, θα έχετε χάσει μόνο έναν μήνα και μπορείτε να επιστρέψετε στον παλιό σας τρόπο πολύ εύκολα.

Επτά τρόποι αντιμετώπισης της τελειομανίας

1. Προσκαλέστε κόσμο στο σπίτι σας κι ας μην νιώθετε πως εσείς ή το σπίτι σας είστε έτοιμοι. Μην ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν, τι θα φτιάξετε ή αν το σπίτι σας είναι αρκετά καθαρό. Απλώς προσκαλέστε τους φίλους σας και αυτό θα είναι ένα καλό κίνητρο για να ετοιμάσετε το σπίτι σας.

2. Βάλτε χρονόμετρο και ολοκληρώστε μια εργασία πριν τη λήξη του χρόνου. Πολλές φορές αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με κάτι επειδή θεωρούμε ότι θα μας πάρει πολλή ώρα. Μειώστε τις προσδοκίες σας ορίζοντας συγκεκριμένο χρόνο και δεσμευόμενοι να ασχοληθείτε με τη δεδομένη εργασία μόνο για αυτό το χρονικό διάστημα.

3. Ξεκινήστε μια συζήτηση χωρίς να ξέρετε τι θα πείτε. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να αποφεύγει μια συζήτηση επειδή δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι ενδιαφέρον ή έξυπνο να πω. Τώρα, σκέφτομαι ότι και αυτό είναι μία ένδειξη τελειομανίας – και δεν είναι αυτό που θέλω κάνουν κι οι άλλοι απέναντί μου. Μερικές φορές, λίγα φιλικά λόγια, ή μία ψιλή κουβέντα όχι μόνο αρκούν για να μας φτιάξουν τη διάθεση, αλλά μπορεί και να αποτελέσουν προθάλαμο βαθύτερης συζήτησης και επικοινωνίας.

4. Ξεκινήστε μια άσκηση ή δίαιτα κατώτερη των προσδοκιών σας. Είναι πολύ πιθανότερο να καταφέρετε να τηρήσετε ένα όχι ιδιαιτέρως απαιτητικό πρόγραμμα, κάτι που θα σας προσφέρει το αίσθημα της επίτευξης και θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε. Επιπλέον, επιφέροντας μικρές και σταδιακές αλλαγές στις συνήθειές σας, αυτές ενσωματώνονται πιο εύκολα, άρα και διατηρούνται. Κάνοντας ένα βήμα τη φορά, μπορείτε να φτάσετε πολύ μακριά.

5. Απαντήστε αμέσως στα περισσότερα email και μηνύματα. Όπως αποφεύγω να ξεκινώ συζητήσεις από φόβο μήπως βαρεθώ, μερικές φορές αναβάλλω την απάντηση σε μηνύματα και email επειδή υποθέτω (λανθασμένα) ότι θα βρω μια καλύτερη απάντηση ‘αργότερα’, όταν θα έχω λίγο περισσότερο χρόνο να αφιερώσω. Αλλά αυτός ο χρόνος σπάνια βρίσκεται και το μόνο που καταφέρνω είναι να προσθέτω άλλη μία υποχρέωση σε όσες έχω ήδη αναβάλει.

6. Σταματήστε να διαβάζετε βιβλία με το ζόρι. Το διάβασμα είναι μία πολλαπλώς επωφελής δραστηριότητα – αλλά σταματήστε να διαβάζετε αυτά που σας κουράζουν. Πολλές φορές στο παρελθόν, συνέχιζα να διαβάζω ένα βιβλίο που δεν μου άρεσε μόνο και μόνο επειδή πίστευα ότι πρέπει να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα. Δεν είναι έτσι! Υπάρχουν τόσα υπέροχα βιβλία, μη χάνετε τον χρόνο σας διαβάζοντας αυτά που δεν σας αρέσουν.

7. Σταματήστε να κάνετε υπερβολική έρευνα για τις αγορές σας. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες και κριτικές για τα είδη που αγοράζουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις εξαντλήσουμε. Αντί να αναβάλλετε την επόμενη αγορά σας προσπαθώντας να κάνετε την τέλεια επιλογή, επιλέξτε την πρώτη που φαίνεται να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Αυτές οι αποφάσεις φαίνονται βαρυσήμαντες στο παρόν, αλλά ο χρόνος αποκαλύπτει ότι είναι περιθωριακές επιλογές που σπάνια αξίζουν τον παραπανίσιο χρόνο που τους αφιερώνουμε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε