Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει δώσει οδηγία στο Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιων Πόρων (Bureau of Ocean Energy Management – BOEM) για τη διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο της Αμερικής εντός του τρέχοντος έτους.
«Η απελευθέρωση του ενεργειακού δυναμικού της Αμερικής θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές στα πρατήρια βενζίνης, στα καταστήματα τροφίμων και συνολικά στη ζωή των Αμερικανών πολιτών, ενισχύοντας παράλληλα την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Μπέργκαμ σε σχετική ανακοίνωση.
Η επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να δημοσιευθεί από το αρμόδιο γραφείο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο διαγωνισμός αυτός θα είναι ο πρώτος που διεξάγεται στον «Κόλπο της Αμερικής» υπό τη διοίκηση Τραμπ, ενός κόλπου που πρόσφατα μετονομάστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ – προηγουμένως γνωστός ως «Κόλπος του Μεξικού».
Πρόκειται επίσης για τον πρώτο διαγωνισμό που εντάσσεται σε ένα πενταετές πλάνο κεφαλαίων μικρής κλίμακας, το οποίο οριστικοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν το 2023. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε μόλις τρεις διαγωνισμούς μίσθωσης στον Κόλπο, για τα έτη 2025, 2027 και 2029 – τον μικρότερο έως τώρα αριθμό δημοπρασιών ανά πενταετία.
Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών και αερίων κοιτασμάτων στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της αμερικανικής ενεργειακής κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν αυτού, το Υπουργείο υπογραμμίζει πως τα έσοδα από τη μίσθωση αδειών εξόρυξης, τα ενοίκια και τα δικαιώματα επί της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ενισχύσουν το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και πολιτείες, μέσω ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού εσόδων, τα οποία χρηματοδοτούν δράσεις προστασίας περιβάλλοντος και ανάπτυξης υποδομών αναψυχής.
Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η διαγωνιστική διαδικασία θα δημιουργήσει «δεκάδες χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» για τους Αμερικανούς πολίτες, τόσο κατά την εξερεύνηση και παραγωγή όσο και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού.
Η εξωτερική υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ θεωρείται σημαντική πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, οι προς εκμετάλλευση περιοχές του Κόλπου της Αμερικής περιέχουν περίπου 29,59 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 54,84 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Η ένωση National Ocean Industries Association (NOIA), που αντιπροσωπεύει εταιρείες του κλάδου, χαιρέτισε την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι ο Κόλπος αποτελεί «θεμέλιο λίθο της αμερικανικής ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας».
«Διαθέτοντας νέα συμβόλαια, η κυβέρνηση ουσιαστικά δηλώνει ότι ‘ξανανοίγει’ τον Κόλπο της Αμερικής για επιχειρήσεις—μια κίνηση που θα ωφελήσει συνολικά τη χώρα», ανέφερε ο Έρικ Μιλίτο, πρόεδρος της NOIA. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση και τους νομοθέτες για τη διατήρηση του Κόλπου στην πρώτη γραμμή μιας υπεύθυνης παραγωγής ενέργειας διεθνώς».
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί σχετική εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου 2025, η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής έρευνας και παραγωγής στην εξωτερική υφαλοκρηπίδα.
Στην εντολή επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές, ιδεολογικά καθοδηγούμενες ρυθμίσεις» της προηγούμενης διοίκησης εμπόδισαν την πλήρη ανάπτυξη των φυσικών πόρων στις ΗΠΑ, περιόρισαν την παραγωγή αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την αύξηση του κόστους ενέργειας.
«Είναι λοιπόν εθνικό μας συμφέρον να απελευθερώσουμε τους προσιτούς και αξιόπιστους ενεργειακούς μας πόρους», ανέφερε ο Τραμπ.
Η εντολή υποδεικνύει προς όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν όλες τις κανονιστικές αποφάσεις, τις οδηγίες, τις πολιτικές και κάθε άλλη ενέργεια της προηγούμενης διοίκησης που «δημιουργεί αδικαιολόγητα βάρη στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών». Πρόκειται ουσιαστικά για επανεξέταση δεκάδων μέτρων της κυβέρνησης Μπάιντεν που αφορούσαν ενεργειακά ζητήματα.