Οι μετοχές του Twitter εκτοξεύτηκαν καθώς έγινε γνωστό ότι η προσφορά εξαγοράς του Έλον Μασκ θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ήδη από τη Δευτέρα.
Το Reuters ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για την πώληση του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης έναντι περίπου 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, το Twitter ενδέχεται να ανακοινώσει τη συμφωνία των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου για να εισηγηθεί τη συναλλαγή στους μετόχους της εταιρείας. Αλλά η συμφωνία μπορεί ενδεχομένως να καταρρεύσει την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τις πηγές.
Η μετοχή του Twitter σημείωσε άλμα άνω του 5% κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση λόγω των προσδοκιών ότι η εταιρεία θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία.
Σύμφωνα με το Reuters, το Twitter δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μια επιλογή «go-shop» στη συμφωνία του με τον Μασκ, η οποία θα επέτρεπε στο διοικητικό συμβούλιο να συνεχίσει να ζητά ενεργά προσφορές και να διαπραγματεύεται με άλλους πιθανούς πλειοδότες ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Μασκ.
Ωστόσο, το Twitter θα μπορούσε να αποδεχτεί την προσφορά άλλου ενδιαφερόμενου, καταβάλλοντας στον Μασκ ένα τέλος διάλυσης, ανέφεραν οι πηγές.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, για να επανεξετάσουν την προσφορά του Μασκ, αφού ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να αγοράσει την εταιρεία και να την κάνει ιδιωτική.
Ο Μασκ εξασφάλισε 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανειακή χρηματοδότηση από τη Morgan Stanley και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με την κατάθεση τίτλων την περασμένη εβδομάδα.
Πώς ξεκίνησε το έπος Twitter-Μασκ
Μια κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι ο Έλον Μασκ είχε αγοράσει το 9,2% των κοινών μετοχών του Twitter, που αντιστοιχούν σε περίπου 73,5 εκατομμύρια μετοχές. Η αγορά τον κατέστησε τον μεγαλύτερο μέτοχο της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Οι μετοχές του ήταν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες από εκείνες του ιδρυτή και πρώην διευθύνοντος συμβούλου Τζακ Ντόρσεϊ.
Το Twitter διόρισε αργότερα τον Μασκ στο διοικητικό του συμβούλιο, με την επιφύλαξη ότι δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από 14,9% του κοινωνικού δικτύου, σύμφωνα με ξεχωριστή κατάθεση στην SEC.
Ο Μασκ τελικά απέρριψε την έδρα, προτείνοντας αντ’ αυτού να αγοράσει το Twitter εξ ολοκλήρου και να το κάνει ιδιωτικό. Δημιούργησε τρεις εταιρείες χαρτοφυλακίου με σκοπό την απόκτηση της τεχνολογικής εταιρείας.
Πρότεινε μια «καλύτερη και τελική» προσφορά 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Επένδυσα στο Twitter, καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να αποτελέσει την πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», ανέφερε σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
«Ωστόσο, από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποιώ πλέον ότι η εταιρεία δεν θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτή την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετασχηματιστεί ως ιδιωτική εταιρεία».
Σε απάντηση στην προσφορά εξαγοράς, το Twitter χρησιμοποίησε το λεγόμενο «χάπι-δηλητήριο», υιοθετώντας ουσιαστικά ένα σχέδιο δικαιωμάτων των μετόχων περιορισμένης διάρκειας που θα αντιδρούσε σε μια εχθρική προσπάθεια εξαγοράς.
Σε μια επικαιροποιημένη κατάθεση την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις χρηματοδότησης ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Αυτό περιελάμβανε 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους μέσω της Morgan Stanley Senior Funding και άλλων εταιρειών, όπως η Bank of America, η Barclays και η BNP Paribas. Ο Μασκ πέτυχε 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια που εξασφαλίστηκαν από τις μετοχές της Tesla του Μασκ.
Αναφερόμενος στον εαυτό του ως «απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου», ο Μασκ έχει προτείνει μια σειρά αναθεωρήσεων για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενισχυθεί η ελευθερία του λόγου.
Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο TED στο Βανκούβερ, αποκάλυψε ότι θέλει να κάνει το Twitter ένα προπύργιο της ελευθερίας του λόγου με λιγότερους περιορισμούς, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη θέση του ότι το Twitter είναι de facto μια δημόσια πλατεία.
«Δεν ξέρω αν έχω όλες τις απαντήσεις εδώ, αλλά πιστεύω ότι θέλουμε να είμαστε απλά πολύ απρόθυμοι να διαγράψουμε πράγματα και απλά να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις μόνιμες απαγορεύσεις», δήλωσε ο Μασκ. «Τα χρονικά διαλείμματα, νομίζω, είναι καλύτερα από τις μόνιμες απαγορεύσεις».
Ακόμη και αν ένα tweet θεωρείται επιβλαβές ή αμφιλεγόμενο, ο Μασκ πρότεινε να «αφήσουμε το tweet να υπάρχει», αλλά «δεν θα θέλαμε απαραίτητα να προωθήσουμε αυτό το tweet».
«Έχοντας έναν αλγόριθμο black-box να προωθεί κάποια πράγματα και άλλα όχι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο», πρόσθεσε ο Μασκ.
Επιπλέον, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος πρότεινε την τοποθέτηση ενός κουμπιού επεξεργασίας, τη δυνατότητα στους συνδρομητές να πληρώνουν με Dogecoin και την αφαίρεση των διαφημίσεων για τους μηνιαίους συνδρομητές.
Τον τελευταίο μήνα, οι μετοχές του Twitter έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 30 τοις εκατό, διαπραγματευόμενες πάνω από τα 51 δολάρια.