Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστιες οικονομικές απώλειες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, επιβεβαιώνοντας τις προκλήσεις ασφαλείας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο ταχέως αναπτυσσόμενος ψηφιακός χρηματοπιστωτικός τομέας. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας εταιρείας blockchain CertiK, από τις αρχές του έτους περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων, απατών και exploits.
Κατακόρυφη άνοδος συμβάντων ασφαλείας
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καταγράφηκαν συνολικά 197 περιστατικά κυβερνοασφάλειας που κόστισαν σε επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων περίπου 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό συνιστά άνοδο άνω του 300% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αποτελεί ήδη περισσότερο από τα δύο τρίτα των συνολικά 2,39 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν κλαπεί όλο το 2024. Η μέση απώλεια ανά περιστατικό έφτασε τα 9,54 εκατομμύρια δολάρια.
Η κυβερνοεπίθεση στο Bybit
Καταλυτικό ρόλο στην κλιμάκωση των απωλειών έπαιξε η μεγάλη κυβερνοεπίθεση στο ανταλλακτήριο Bybit—το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο—που στις 21 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε επίσημα ότι υπέστη σοβαρότατη παραβίαση ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη φάση μιας τυπικής μεταφοράς του κρυπτονομίσματος Ethereum (ETH) μεταξύ των ψηφιακών πορτοφολιών της εταιρείας, κλάπηκαν συνολικά κρυπτονομίσματα αξίας 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επίθεση πυροδότησε άμεσες ανησυχίες στον κλάδο για την ασφάλεια των κεντρικών ανταλλακτηρίων και ώθησε αρχές και εμπειρογνώμονες να ζητήσουν ενισχυμένα μέτρα προστασίας.
Ethereum: Βασικός στόχος επιθέσεων
Τα στοιχεία της CertiK υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το Ethereum αποτελεί τον κύριο στόχο των κυβερνοεπιθέσεων. Το πρώτο τρίμηνο μόνο, η αλυσίδα αυτή έχασε 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα από 98 περιστατικά. Λόγω της κυριαρχίας του στη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (DeFi) και στις έξυπνες συμβάσεις (smart contracts), το Ethereum προσελκύει εντονότερα το ενδιαφέρον των χάκερς.
Πρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 0,38% των κλεμμένων πόρων επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους αυτό το τρίμηνο, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.
Πρόκληση οι εξελιγμένες τεχνικές hacking
Σύμφωνα με τη CertiK, οι εξελίξεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις ολοένα πιο εξελιγμένες τεχνικές των χάκερς. Η χρήση καινοτόμων εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κοινωνική μηχανική (social engineering) και η χειραγώγηση των έξυπνων συμβολαίων, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προστασία απέναντι σε τέτοιες απειλές.
Καθώς η διείσδυση των κρυπτονομισμάτων συνεχώς αυξάνεται, οι αναλυτές προβλέπουν ότι και οι απώλειες θα συνεχίσουν να αυξάνουν, απαιτώντας από τη βιομηχανία να αποδείξει εμπράκτως την ανθεκτικότητά της στα επόμενα τρίμηνα.
Νέες πρωτοβουλίες από την Αμερικανική κυβέρνηση και τη SEC
Παράλληλα με τις εξελίξεις στις κυβερνοεπιθέσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά σε καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία εθνικής στρατηγικής δεξαμενής κρυπτονομισμάτων, κατόπιν εντολής από τη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την ανάδειξη των ΗΠΑ ως παγκόσμιας πρωτεύουσας κρυπτονομισμάτων.
Η νέα δεξαμενή (Crypto Strategic Reserve) θα περιλαμβάνει δημοφιλή νομίσματα όπως τα Bitcoin, ETH, XRP, SOL και ADA, και στόχο έχει να στηρίξει στρατηγικά την αμερικανική παρουσία στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.
Εκτός αυτού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας που θα εργαστεί για τη σαφήνεια στους κανονισμούς και την ενίσχυση θεσμών προστασίας, αναγνωρίζοντας ότι η ασάφεια των κανόνων και η έλλειψη πρακτικών οδηγιών μέχρι τώρα έχουν συμβάλει σε ένα περιβάλλον ευάλωτο στην απάτη και αφιλόξενο για την καινοτομία.
Συμπέρασμα: Η σημασία της ασφάλειας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων
Με τις επιθέσεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων να εντείνονται και να γίνονται συνεχώς πιο περίπλοκες και εξελιγμένες, η βελτίωση των μηχανισμών προστασίας και η αυστηροποίηση των κανονισμών είναι απαραίτητος και επείγον στόχος για όλο τον ψηφιακό χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξή του.