Τρίτη, 20 Μαΐ, 2025
(petros-syrigos.com)

Ρολό κιμά με αυγά

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτήν τη συνταγή είναι να βγει αφράτο το ρολό κιμά.

Το πιο σημαντικό είναι όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να μαλακώσετε λιγάκι τον κιμά, μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα, κρεμμύδι και ξύδι, αλλά ποτέ φρυγανιά!

Oil-painting-ntdtv

Πολύ αποτελεσματικό είναι να τον αναμείξετε με διάφορα λαχανικά, όπως ντομάτα, κολοκύθι ή καρότο.

Το νόημα των βραστών αυγών μέσα στο ρολό είναι ότι βοηθούν να διατηρηθεί το σχήμα του. Αν δεν σας αρέσει το αυγό, αντικαταστήστε το με κάτι άλλο. Ενδεχομένως, όμως, σε αυτήν την περίπτωση να μην έχετε το κλασικό σχήμα του ρολού.

Κατά το ψήσιμο, την πρώτη μισή ώρα το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο για να ψηθεί, και το ξεσκεπάζουμε μόνο στο τέλος, για να πάρει χρώμα.

Για να καταλάβετε αν το ρολό είναι έτοιμο, θα το πιέσετε στο πιο παχύ σημείο του. Αν βγάλει διάφανα υγρά είναι έτοιμο, αν όχι αφήστε το λίγο ακόμα.

Yλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ελιά)
  • 200 γρ. ψωμί ψίχα
  • 100 ml γάλα
  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές πράσινες (προαιρετικά)
  • 150 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 5 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 5 αυγά βρασμένα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Το ρολό

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς, στον αέρα.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα με το ψωμί να μουλιάσει. Κατόπι, το βάζουμε να στραγγίξει.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και τις πιπεριές, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αυτό το κάνουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και να μην νερουλιάσει ο κιμάς μας.

Όταν τελειώσει το σοτάρισμα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το θυμάρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα υλικά από το τηγάνι, το τριμμένο τυρί, το ψωμί που έχει στραγγίξει καλά από το γάλα, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου, να γίνει αφράτος ο κιμάς μας.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο μας, λαδώνουμε με ένα πινέλο και απλώνουμε πάνω το μείγμα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 30 x 22 εκ.

Περνάμε τα βρασμένα αυγά από αλεύρι. Aυτό βοηθάει όταν κόβουμε το ρολό μας να μην ξεκολλάνε από τον κιμά.

Τυλίγουμε τα αυγά με μπέικον και τα τοποθετούμε στον απλωμένο κιμά.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, κλείνουμε σε σχήμα ρολού.

Στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλα.

Τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και βάζουμε 1 κούπα νερό.

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 175 βαθμούς. Έπειτα αφαιρούμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, να πάρει χρώμα.

Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κάτσει 10 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.

Οι πατάτες

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε κρύο νερό με τη φλούδα, μαζί με ένα φύλλο δάφνης και αλάτι.

Βράζουμε για 20 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε στη μέση.

Σοτάρουμε σε βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τέλος, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: Πέτρος Συρίγος

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε