Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ δεσμεύτηκαν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Η Μελόνι εξέφρασε την υπερηφάνειά της για τη συλλογική προσπάθεια: «Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε περήφανοι για το σημερινό αποτέλεσμα που πετύχαμε από κοινού — κράτη, διεθνείς οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τοπικές αρχές, επιχειρηματικός τομέας και κοινωνία των πολιτών. Συνολικά, στη σημερινή διάσκεψη, έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ.»
Τόνισε μάλιστα τη σημασία να μην επωφεληθεί η Ρωσία από την αποκατάσταση: «Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ποιοι έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και ποιοι όχι. Γι’ αυτό και θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία προκειμένου η ανοικοδόμηση να μην ωφελήσει φορείς που συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, όπως αναφέρεται και στη διακήρυξη των υπουργών Οικονομικών της G7.»
Πρόκειται για την τέταρτη διάσκεψη αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου το 2022, έπειτα από αντίστοιχες συνόδους σε Λουγκάνο (Ελβετία, 2022), Λονδίνο (2023) και Βερολίνο (2024).
Η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει εκτιμήσει το κόστος ανοικοδόμησης για την επόμενη δεκαετία στα 524 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 2,8 φορές το ονομαστικό ΑΕΠ της Ουκρανίας για το 2024, όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στις 25 Φεβρουαρίου.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε επιπλέον στήριξη ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εντεταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις έως και 10 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: «Η ΕΕ δημιούργησε ένα νέο εμβληματικό ευρωπαϊκό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την ανόρθωση επιχειρήσεων και σπιτιών».
Στις 11 Ιουλίου, οι ηγέτες του Συνασπισμού Προθύμων — των 31 χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας — συνεδρίασαν διαδικτυακά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συμμετείχε από τη Βρετανία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ενώ παρών ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κηρ Στάρμερ. Ο συνασπισμός ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμης έδρας στο Παρίσι και μελλοντικής κυψέλης συντονισμού στο Κίεβο, ενώ το τριών αστέρων πολυεθνικό επιχειρησιακό αρχηγείο, με ηγεσία Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, θα επιβλέπει τις τακτικές και επιχειρησιακές διευθετήσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, σε αυτή τη συνεδρίαση συμμετείχαν για πρώτη φορά και αμερικανικές αντιπροσωπείες, όπως ο στρατηγός Κηθ Κέλλογκ, Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος, ο γερουσιαστής Λίντσεϋ Γκράχαμ και ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.
Η δύναμη αυτή έχει στόχο να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για την ασφάλεια του εναέριου χώρου και της Μαύρης Θάλασσας.
Όλες αυτές οι δεσμεύσεις έρχονται εν μέσω νέας κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με τη Μόσχα να έχει εντείνει πρόσφατα τις αεροπορικές επιθέσεις της.
Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Ιουλίου, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση από την αρχή του πολέμου, εκτοξεύοντας 550 μη επανδρωμένα και πυραύλους. Η ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε την εξουδετέρωση 478 εξ αυτών, με τα αντιαεροπορικά να καταρρίπτουν 270 στόχους. Ωστόσο, η Ρωσία κατάφερε να πλήξει οκτώ περιοχές ρίχνοντας εννέα πυραύλους και 63 μη επανδρωμένα.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η πόλη Λουτσκ, κοντά στα σύνορα με Πολωνία και Λευκορωσία, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο, ενώ συνολικά έντεκα περιοχές επηρεάστηκαν. «Αυτή τη στιγμή, σε πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της ρωσικής επίθεσης της νύχτας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X, στις 9 Ιουλίου.
Στις 7 Ιουλίου, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετου αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει νομοθεσία που προβλέπει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στις 10 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είχε απροσδόκητη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια Τραμπ για την στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.