Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
(NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)

Ρωσία: Η Ουκρανία να αποδεχτεί τις νέες εδαφικές πραγματικότητες

Η Ρωσία απέρριψε σήμερα μια πρόταση ειρήνης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θα περιελάμβανε μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λέγοντας πως το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί νέες “πραγματικότητες” επί του εδάφους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτές οι πραγματικότητες περιλαμβάνουν την προσθήκη στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ως “νέων υποκειμένων” της — προσαρτήσεις τις οποίες ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο αλλά οι περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει ως παράνομες.

Απαντούσε σε ένα αίτημα του Ζελένσκι προς τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών χθες, Δευτέρα, για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, υποστήριξη για οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα, και υποστήριξη για μια ειρηνική λύση που θα ξεκινούσε με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αρχής γενομένης τα Χριστούγεννα.

«Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», είπε ο Πεσκόφ.

«Η ουκρανική πλευρά πρέπει να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν αναπτυχθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για την προταθείσα αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Και αυτές οι πραγματικότητες δείχνουν πως νέα υποκείμενα έχουν εμφανιστεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα δημοψηφισμάτων που έλαβαν χώρα σε αυτές τις περιοχές. Χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες πραγματικότητας, κανένα είδος προόδου δεν είναι δυνατό.»

«Δεν υπάρχει θέμα» η Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί σύμμαχοί της απέρριψαν ως παράνομα τα “δημοψηφίσματα” στα οποία αναφέρθηκε ο Πεσκόφ που διεξήχθησαν σε τέσσερις περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που κατέχει εν μέρει η Ρωσία, λέγοντας ότι διεξήχθησαν υπό την απειλή όπλου.

Αφότου ανακοίνωσε τις προσαρτήσεις, η Ρωσία έχασε σημαντικό έδαφος στη νότια και ανατολική Ουκρανία και μιλά πιο συχνά για την προθυμία της να διεξαγάγει συνομιλίες ειρήνης.

Όμως λέει πως δεν βλέπει η Ουκρανία και η Δύση, που παρέχει όπλα στον Κίεβο, να είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες το ότι μιλά για διπλωματία είναι μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να επιτρέψει στις εξαντλημένες δυνάμεις της να ανασυνταχθούν έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες πολέμου και μια σειρά από ήττες και υποχωρήσεις.

Η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της και να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, και ο Ζελένσκι κάλεσε χθες τους ηγέτες της G7 να υποστηρίξουν την ιδέα του για τη σύγκληση μια ειδικής Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη.

Η σύνοδος θα μπορούσε να επικεντρώσει στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου δέκα σημείων του Κιέβου που επιμένει, μεταξύ άλλων, στην αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και σε καμία εδαφική παραχώρηση εκ μέρους του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία δεν έχει τοποθετήσει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία παραμένει σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ– IAEA), που προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον σταθμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε