Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και θα επικεντρωθεί τώρα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, σηματοδοτώντας ότι η στρατηγική της Μόσχας μπορεί να αλλάξει λόγω των στρατιωτικών απωλειών και της αδιέξοδης εκστρατείας.
Η δήλωση έγινε σε ενημέρωση από τον Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής υπηρεσίας του ρωσικού γενικού επιτελείου, ο οποίος δήλωσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας «της πρώτης φάσης της επιχείρησης έχουν γενικά επιτευχθεί», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που, το τονίζω για άλλη μια φορά, επιτρέπει να επικεντρωθούμε στις κύριες προσπάθειες για την επίτευξη του κύριου στόχου … [της] απελευθέρωσης του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Ρουντσκόι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την πρωτεύουσα, το Κίεβο, ή άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν βαλτώσει σε όλη τη χώρα.
Η ανακοίνωση της Παρασκευής φάνηκε να δείχνει ότι το Κρεμλίνο μπορεί να στραφεί σε πιο περιορισμένους στόχους. Ο Ρουντσκόι δήλωσε ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ελέγχουν πλέον το 93% της περιοχής Λουχάνσκ της Ουκρανίας και το 54% της περιοχής Ντονέτσκ που αποτελούν και οι δύο το Ντονμπάς.
Τμήματα του Ντονμπάς στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, μετά τη λεγόμενη επανάσταση του «Μαϊντάν», η οποία υποστηρίχθηκε δημοσίως από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κιέβου.
Η αεράμυνα και η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί σχεδόν πλήρως κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, υποστήριξαν επίσης Ρώσοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Interfax. Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει εκδώσει δημόσιο σχόλιο.
«Το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει πάψει να υπάρχει», δήλωσε επίσης ο Ρουντσκόι κατά την ενημέρωση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα μαχητικά αεροσκάφη από χώρες του ΝΑΤΟ, αν και τα αιτήματά του έχουν απορριφθεί. Έχει επίσης ζητήσει αντιαεροπορικά και ανθυποβρυχιακά οπλικά συστήματα.
Ο Ρουντσκόι δήλωσε ότι 1.351 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση, ενώ 3.825 τραυματίστηκαν. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πεθάνει σε μάχες μέχρι στιγμής.
Την Πέμπτη, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό μεταγωγικό πολεμικό πλοίο -το Ορσκ- σε ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, δημοσιεύοντας βίντεο με μια έκρηξη και φωτιά.
Οι δυτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου συμφώνησαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη και να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το βράδυ της Παρασκευής ένα στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στην πόλη Βίννιτσα, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι στο Κίεβο. Είπαν ότι δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί.
«Σήμερα, γύρω στις 4.30 μ.μ., οι Ρώσοι κατακτητές εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο έδαφος της διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βίννιτσα», έγραψε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο Telegram, λέγοντας ότι οι πύραυλοι έπληξαν «πολλά κτίρια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές».
Τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια ενημέρωση, ανέφεραν ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με πολλούς να κατευθύνονται προς την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες κοντινές χώρες.