Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Αγρότες θερίζουν σιτάρι, καθώς ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Βουχλεχίρσκ καίγεται στο βάθος μετά από βομβαρδισμό, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην περιοχή Ντονμπάς, Ουκρανία 13 Ιουλίου 2022. REUTERS/Gleb Garanich

Ρωσία και Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, λένε Τουρκία και ΟΗΕ

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν σε μια συμφωνία για την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και στελέχη του ΟΗΕ.

Μια γενική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα θα τεθεί σε γραπτή μορφή και θα υπογραφεί από όλα τα μέρη στις 22 Ιουλίου στα γραφεία του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανακοίνωση της 21ης Ιουλίου.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της συμφωνίας από τη Μόσχα ή το Κίεβο.

«Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θα υπογραφεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Προέδρου Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. [Αντόνιο] Γκουτέρες μαζί με την ουκρανική και τη ρωσική αντιπροσωπεία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν σε ένα tweet.

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν άμεσα σαφείς, πριν από τον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών, οι διαπραγματευτές είχαν επιδιώξει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και των δικών της αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας. Επιπλέον, η Ρωσία πιστεύεται ότι ζήτησε εγγυήσεις ότι η Τουρκία θα επιθεωρούσε τα πλοία για λαθραία όπλα, τα οποία το Κρεμλίνο φοβάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα ουκρανικά πλοία θα πρέπει να κατευθύνουν τα πλοία με σιτηρά μέσα και έξω από τα λιμάνια, τα οποία έχουν ναρκοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο πέρυσι- η Ουκρανία ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη. Τα δύο έθνη αντιπροσώπευαν 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές σιταριού το 2021, ή περίπου το 21,6 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου.

Από την έναρξη τον Φεβρουάριο της εισβολής της Ρωσίας και του επακόλουθου πολέμου με την Ουκρανία -τον οποίο η ρωσική ηγεσία χαρακτηρίζει ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση- αυτό το παροιμιώδες «καλάθι με ψωμιά» έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων και κατακόρυφα υψηλότερες τιμές.

Επί του παρόντος, δεκάδες πλοία με σιτηρά έχουν εγκλωβιστεί σε όλη την περιοχή- εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Οδησσού στη νοτιοδυτική Ουκρανία.

Ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να αποφευχθεί η καταστροφή για όσους υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων.

«Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο με έντονες παρασκηνιακές συνομιλίες με αμέτρητα κινούμενα μέρη», δήλωσε ο Χακ, σύμφωνα με το ABC.

«Μπορούμε δυνητικά να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως εκατομμύρια ανθρώπους, από το να μην έχουν τρόφιμα σε τιμές που είναι απρόσιτες για αυτούς».

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε