Το προξενείο της Κίνας στην Οδησσό υπέστη ζημιές για δεύτερη φορά από ρωσικό βομβαρδισμό, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στα συντρίμμια των μη επανδρωμένων σκαφών που χρησιμοποιήθηκαν εντοπίστηκαν εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το βράδυ της 3ης Ιουλίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου, στο πλαίσιο νέου μεγάλου κύματος ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων σε πόλεις όπως το Κίεβο και η Οδησσός, στον τρίτο χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τις αρχές, το γενικό προξενείο της Κίνας στην Οδησσό επλήγη από την επίθεση, με φθορές σε τοίχους και τζάμια του κτιρίου. Ήταν η δεύτερη φορά από τον Ιούλιο του 2023 που το προξενείο δέχθηκε πλήγμα από ρωσική επίθεση. Παρόλα αυτά, η Κίνα, η οποία θεωρείται σύμμαχος και βασικός υποστηρικτής της Μόσχας, δεν προχώρησε σε δημόσια καταδίκη της ενέργειας.
Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, στις 4 Ιουλίου, ότι οι ουκρανικές αρχές εντόπισαν εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής στα συντρίμμια των μη επανδρωμένων τύπου Shahed-136 ή Geran-2, τα οποία προέρχονται από Ιράν αλλά χρησιμοποιούνται εκτενώς από τη Ρωσία. Επεσήμανε ότι τα εξαρτήματα είχαν παραδοθεί πρόσφατα, ενώ αναφέρθηκε και στις ζημιές στο κινεζικό προξενείο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μεταφορά στην πράξη της κλιμάκωσης του πολέμου από τον Πούτιν, με εμπλοκή τρίτων – από Βορειοκορεάτες στρατιώτες και ιρανικά όπλα μέχρι Κινέζους κατασκευαστές».
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης στις 4 Ιουλίου ότι εξαρτήματα με την ένδειξη «Made in China» βρέθηκαν στα συντρίμμια των drone που κατέπεσαν στο Κίεβο. Τα εξαρτήματα προέρχονταν από την κινεζική εταιρεία Suzhou Ecod Precision Manufacturing Co., Ltd., με έδρα στην επαρχία Τζιανγκσού.
Στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η δραστηριότητα κινεζικών εταιρειών που προμήθευσαν τη Ρωσία με εξαρτήματα για μη επανδρωμένα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, Όλεχ Ιβασένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα το έτος ότι το Πεκίνο παρείχε στη Μόσχα μηχανολογικό εξοπλισμό, χημικά, πυρίτιδα και κρίσιμα εξαρτήματα. Υποστήριξε επίσης ότι, στις αρχές του 2025, το 80% των βασικών ηλεκτρονικών μερών των ρωσικών μη επανδρωμένων ήταν κινεζικής προέλευσης.
Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται ύποπτες για υποστήριξη του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.
Ο αντιφρονών νομικός και συγγραφέας Γιουάν Χονγκμπίνγκ, μιλώντας στην εφημερίδα The Epoch Times στις 6 Ιουλίου, χαρακτήρισε τα κινεζικά εξαρτήματα που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια «απτή απόδειξη της υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Μόσχα».
Ο Σεν Μινγκ-σι, διευθυντής του Τμήματος Ερευνών Εθνικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών της Ταϊβάν, υποστήριξε ότι η συνεχής υποστήριξη της Κίνας καθιστά αδύνατη για τη Ρωσία την αποδοχή κατάπαυσης του πυρός. Όπως ανέφερε, η αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από εξωτερική βοήθεια, σε συνδυασμό με την παροχή κρίσιμων εξαρτημάτων από την Κίνα, δείχνει ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει εξελιχθεί από τακτική υποστήριξη σε συστημική ενσωμάτωση. Κατά την εκτίμησή του, πρόκειται πλέον για «ολοκληρωμένο έργο υποστήριξης» που καλύπτει από εξαρτήματα όπλων και επιμελητειακό εξοπλισμό μέχρι πληροφορίες μάχης.
Τα συμφέροντα του ΚΚΚ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Ο ίδιος ανέφερε ότι ενδεχόμενη επιτυχία της Ρωσίας με την κινεζική υποστήριξη – ακόμη και κατάληψη επιπλέον ουκρανικών εδαφών – θα ενθάρρυνε το Πεκίνο να προβεί σε προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα ή στα Στενά της Ταϊβάν, με τη Μόσχα να προσφέρει αντίστοιχη βοήθεια. Τόνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αναγκάσει Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ να διαχειριστούν δύο μεγάλες συγκρούσεις ταυτόχρονα, στην Ουκρανία και τον Ινδο-Ειρηνικό, κάτι που, κατά την άποψή του, θα συνιστούσε σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Τσουνγκ Τσι-τουνγκ, ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο, χαρακτήρισε το πλήγμα κατά του κινεζικού προξενείου «φιλικά πυρά» και όχι ένδειξη ρήξης των σινορωσικών σχέσεων. Κατά την άποψή του, η ενέργεια αναδεικνύει τη διαχρονική προμήθεια διπλής χρήσης στρατιωτικού και πολιτικού υλικού από την Κίνα προς τη Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία έχει εξελιχθεί σε «ημι-στρατιωτική συμμαχία», με τη Ρωσία να εξαρτάται από την Κίνα για τη διατήρηση της μαχητικής της ικανότητας και το Πεκίνο να αξιοποιεί τη ρωσική εμπλοκή για να δοκιμάσει τεχνολογίες και να αποκτήσει επιχειρησιακή εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, φέρεται να δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, στις 3 Ιουλίου, ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να αποδεχθεί ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο, διότι αυτό θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να στρέψουν πλήρως την προσοχή τους στην Κίνα. Η δήλωση, που χαρακτηρίστηκε σπάνια, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τον ρόλο και τα συμφέροντα της Κίνας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Ο Γιουάν εκτίμησε ότι η υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα εκτείνεται από τη διπλωματία και την οικονομία έως τον στρατιωτικό τομέα. Όπως ανέφερε, η στρατηγική του ΚΚΚ είναι να στηρίξει τη Ρωσία σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή και τους πόρους των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη ανάφλεξη στα Στενά της Ταϊβάν. Υποστήριξε επίσης ότι «η στρατηγική κόκκινη γραμμή του ΚΚΚ είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα της Ρωσίας».
Με τη συμβολή των Li Jing και Luo Ya