Αρχές της Γαλλίας κατηγορούν για πρώτη φορά ανοιχτά μια διαβόητη μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών για πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο γαλλικούς φορείς.
Όπως ανακοίνωσε μέσω των κοινωνικών δικτύων ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, «η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει επιθετικές κυβερνοεπιχειρήσεις, γνωστές ως APT28, κατά της Γαλλίας, στοχεύοντας περίπου 10 γαλλικούς οργανισμούς από το 2021 και μετά».
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη απόδοση ευθύνης από τη Γαλλία απευθείας στο ρωσικό κράτος για τέτοιες ενέργειες, βασιζόμενη σε στοιχεία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
Η ομάδα APT28, γνωστή και ως «Fancy Bear», συνδέεται σταθερά με τη GRU και έχει αποκτήσει φήμη για τις στοχευμένες επιθέσεις της. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις της περιλάμβαναν επιθέσεις ενάντια τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις όσο και σε αθλητικό σωματείο που συνδέεται με τους επικείμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Παρισιού το 2024.
Σημαντική είναι η υπενθύμιση ότι οι ίδιες μέθοδοι είχαν εφαρμοστεί και στη γνωστή επίθεση του 2015 κατά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde, όταν χάκερς ανήρτησαν προπαγάνδα τζιχαντιστών και εκτόξευσαν απειλές προς το γαλλικό στράτευμα.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης αναφερθεί εκτενώς στις μαζικές κυβερνοεπιθέσεις που βίωσε η προεκλογική του εκστρατεία το 2017, όταν ευαίσθητα έγγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα διέρρευσαν μετά από χάκερς, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές του για στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης από ρωσικά μέσα έναντίον του.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γαλλίας εξέδωσε πρόσφατα αναλυτική έκθεση για τις απειλές της APT28, με έμφαση στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, όπως εκστρατείες phishing και επιθέσεις «brute force» σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.
Με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η γαλλική κυβέρνηση κλιμακώνει τα μέτρα θωράκισης των κρίσιμων υποδομών από ψηφιακές απειλές, ενώ επανειλημμένα τονίζει το απαράδεκτο της ρωσικής κυβερνο-επιθετικότητας που αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο.
H Epoch Times ζήτησε σχόλιο από την ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση έως τη στιγμή της δημοσίευσης.