Μία σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά και νουντλς ρυζιού σαν βάση αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα. Σε αυτήν τη συνταγή τη συνδυάζουμε με σολωμό ψημένο στο γκριλ, με μία ελαφριά επάλειψη με κάρυ και μέλι.
Για τη σαλάτα ετοιμάστε ένα ντρέσινγκ από γάλα καρύδας και κουρκουμά, αρωματισμένο με χυμό λάιμ/λεμονιού, σάλτσα ψαριού, φρέσκο τζίντζερ και μέλι. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και κρεμώδες, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και δροσιστικό.
Βασικά συστατικά
Ρύζι: Χρησιμοποιήστε μεσαίου ή λεπτού πάχους ξηρά νουντλς ρυζιού, πιο ελαφριά από τα νουντλς σιταριού ή άλλα ζυμαρικά.
Λαχανικά: Τα αγγούρια, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια προσθέτουν ποικιλία στην υφή της σαλάτας.
Μυρωδικά: Ο κολίανδρος, η μέντα και ο βασιλικός προσθέτουν μια νότα φρεσκάδας και πράσινου αρώματος. Χρησιμοποιήστε ένα ή περισσότερα φρέσκα βότανα.
Γάλα καρύδας: Το γάλα καρύδας αποτελεί την κρεμώδη βάση του ντρέσινγκ, την οποία θα εμπλουτίσετε με χυμό λάιμ, σάλτσα ψαριού και τζίντζερ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα καρύδας για να έχετε πιο πλούσιο και στιβαρό ντρέσινγκ.
Κουρκουμάς: Προσθέτει μια ζωντανή χρυσή απόχρωση στη σάλτσα καρύδας.
Σολωμός: Αλείψτε τον με ένα μείγμα πάστας κάρυ ή και μελιού ή σιροπιού αγαύης, και ψήστε τον για λίγα λεπτά στο γκριλ.
Παραλλαγές
Ζυμαρικά: Δοκιμάστε σόμπα, σπαγγέτι, ράμεν ή ριζότο αντί για νουντλς ρυζιού
Λαχανικά: Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένο κανονικό ή Napa λάχανο, ραπανάκια, πιπεριές, μπιζέλια, ντοματίνια, φρέσκο καλαμπόκι και κρεμμυδάκια.
Πρωτεΐνη: Σοταρισμένες γαρίδες, τραγανό τόφου, ψητό κοτόπουλο, φασόλια ή ψητό φιλέτο, αντί του σολωμού
Σάλτσα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάλτσα φιστικιού, σάλτσα ταχίνι, μία βινεγκρέτ ή οποιοδήποτε άρτυμα της αρεσκείας σας.
Μυρωδικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε διαθέσιμο ή προτιμάτε – όλα είναι κατάλληλα.
Ξηροί καρποί: Χρησιμοποιήστε ψημένα και αλατισμένα αμύγδαλα ή καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού αντί για κάσιους και φιστίκια.
Επιπλέον, αν προσθέσετε ένα στοιχείο, όπως ψητή μελιτζάνα, αβοκάντο, λαχανικά τουρσί, κάππαρη ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους, το πιάτο γίνεται πραγματικά ξεχωριστό. Αν δεν είστε σίγουροι, προσθέστε κάτι τραγανό.
Σαλάτα με νουντλς ρυζιού και σολωμό
Για 2 άτομα
Υλικά
Για τη σάλτσα
- 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη ή κρέμα καρύδας
- 1 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ (από 1 μέτριο λάιμ) ή λεμονιού και πλέον, αν χρειαστεί
- 1 κ.σ. σάλτσα ψαριού, και επιπλέον αν χρειαστεί
- 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο, ξεφλουδισμένο φρέσκο τζίντζερ (από ένα κομμάτι 1,25 εκ.)
- 1 κ.γλ. μέλι ή νέκταρ αγαύης
- 1/2 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα και τον σολωμό
- 2 κ.σ. ταϊλανδέζικη κόκκινη πάστα κάρυ ή sambal oelek
- 2 κ.γλ. μέλι ή νέκταρ αγαύης
- 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ.γλ. μαλακό αλάτι
- 2 φιλέτα σολωμού (με ή χωρίς πέτσα)
- 170 γρ. αποξηραμένα νουντλς ρυζιού, μέτριου πλάτους ή λεπτά
- 2 μέτρια αγγούρια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και σε λεπτές φέτες κατά πλάτος (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι)
- 1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια (περίπου 3/4 φλιτζάνι)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κολίανδρο, μέντα ή φύλλα βασιλικού, ή ένα μείγμα από αυτά.
- 1/3 φλιτζάνι καβουρδισμένα αλατισμένα κάσιους ή φιστίκια, ελαφρώς θρυμματισμένα
- 1/4 φλιτζάνι (2 μεσαία) τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράστε νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα ή ένα μικρό κατσαρολάκι. Τοποθετήστε μία σχάρα στον φούρνο 15 εκ. από το γκριλ και μία δεύτερη στη μέση του φούρνου. Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ. Καλύψτε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού, 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο, ξεφλουδισμένο φρέσκο τζίντζερ, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε ένα μεσαίο μπολ. Δοκιμάστε και προσθέστε μαύρο πιπέρι, περισσότερο χυμό λάιμ και σάλτσα ψαριού, αν χρειάζεται.
Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας ταϊλανδέζικη κόκκινη πάστα κάρυ, 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι και 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε ένα μικρό μπολ. Αλατίστε 2 φιλέτα σολωμού (170 γρ. το καθένα) με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μετά αλείψτε τα με το μείγμα κάρυ. Τοποθετήστε τα με την πέτσα προς τα κάτω στο ταψί.
Ψήστε στο πάνω ράφι μέχρι να ροδίσουν στην κορυφή αλλά να παραμείνουν ροζ στο εσωτερικό, για 6-8 λεπτά. (Προσέχετε τον σολωμό και μετακινήστε τον στο μεσαίο ράφι αν ροδίζει πολύ γρήγορα.) Εν τω μεταξύ, προσθέστε 170 γραμμάρια αποξηραμένα νουντλς ρυζιού στο βραστό νερό και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε και ξεπλύνετε με κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν, στη συνέχεια στραγγίστε ξανά καλά.
(Αν βάλετε κρεμμύδια) Κόψτε σε λεπτές φέτες δύο μεσαία κρεμμύδια (περίπου 3/4 φλιτζάνι). Καλύψτε ένα πιάτο με χαρτοπετσέτες. Βάλτε τα κρεμμυδάκια και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο τηγάνι. Τσιγαρίστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 12 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τα κρεμμυδάκια στο πιάτο και αλατίστε τα ελαφρά.
Μοιράστε τα νουντλς σε δύο πιάτα ή μπολ. Γαρνίρετε με δύο λεπτές φέτες αγγούρι, ένα μέτριο καρότο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μακρόστενα κομμάτια, ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βοτάνων. Προσθέστε τον σολωμό και περιχύστε με τη σάλτσα. Γαρνίρετε με 1/3 φλιτζάνι ελαφρώς θρυμματισμένα καβουρδισμένα και αλατισμένα κάσιους και 1/4 φλιτζάνι τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια.
Παρατηρήσεις
Η σάλτσα μπορεί να παρασκευαστεί έως και δύο ημέρες νωρίτερα και να φυλαχθεί στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Ανακατέψτε ξανά πριν τη χρήση. Τα αγγούρια, τα καρότα και τα κρεμμύδια μπορούν να κοπούν έως και μία ημέρα νωρίτερα και να φυλαχθούν στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.