Αυτή η σαλάτα είναι ελαφριά και δροσιστική και μπορεί να σερβιριστεί ως ελαφρύ κυρίως πιάτο, πρώτο πιάτο ή μετά το ορεκτικό. Η βάση είναι τα βελγικά αντίδια (βελγικό αντίβ), που συνομιλούν με ενδιαφέροντα τρόπο με την τραγανή γλυκιά γεύση του μήλου και τα καβουρδισμένα καρύδια. Τα αποξηραμένα σύκα δίνουν στη βινεγκρέτ σώμα και φρουτώδη πλούσια γεύση.
Μπορείτε ακόμη να συνδυάσετε τα βελγικά αντίδια με κρέμα τυριού και γαρίδες. Ή να προσθέσετε ξινή κρέμα και να γαρνίρετε με ψιλοκομμένο καπνιστό σολομό και λίγο άνηθο. Το μόνο που σας περιορίζει είναι η φαντασία σας. Τα κομψά κοτσάνια του αντιδιού αποτελούν μια νόστιμη βάση για πολλές σαλάτες, αρκετά ευπαρουσίαστες ακόμη και για ένα γιορτινό τραπέζι.
Μικρές συμβουλές
Επιλέγοντας αντίδια: Προτιμήστε τα τραγανά, σφιχτά βελγικά αντίδια λευκού ή ανοιχτού κίτρινου χρώματος. Το κόκκινο αντίδι πρέπει να έχει έντονο χρώμα χωρίς ζαρωμένα φύλλα. Αν το αντίδι είναι πολύ πράσινο, μπορεί να είναι πικρό.
Για να το καθαρίσετε: Σκουπίστε τα εξωτερικά φύλλα με υγρό χαρτί. Αφαιρέστε τυχόν σκισμένα ή κατεστραμμένα φύλλα, κόψτε το κάτω μέρος και χρησιμοποιήστε τα όπως προτείνει η συνταγή.
Παραλλαγές: Αντικαταστήστε τα μήλα με αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα ή πορτοκάλια. Τα πεκάν είναι ένα καλό υποκατάστατο των καρυδιών. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κατσικίσιο τυρί ή μπλε τυρί.
Για πιο πηχτό ντρέσινγκ: Αν σας αρέσει το ντρέσινγκ να είναι πηχτό, ανακατέψτε όλα τα συστατικά του σε ένα μπλέντερ ή σε ένα μίξερ τροφίμων μέχρι να γίνουν πουρές.
Σαλάτα με μήλα, καβουρδισμένα καρύδια και βινεγκρέτ σύκου
Για 6 άτομα
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
- 10 βελγικά αντίδια, κομμένα κάθετα σε λωρίδες
- 2 μήλα Fuji, Envy ή Pink Lady, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε μπαστουνάκια
Για το ντρέσινγκ
- 1 .γλ. μουστάρδα Ντιζόν
- 1 κ.σ. λευκό βαλσάμικο ξίδι
- 2 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
Παρασκευή
Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τα καρύδια και ανακατέψτε απαλά πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά και να μυρίζουν, περίπου 2-3 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα μπολ σαλάτας ανακατέψτε τις λωρίδες αντιδιού και μήλου και πασπαλίστε με τα καρύδια.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη μουστάρδα, τα ξίδια, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το λάδι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέστε τα αποξηραμένα σύκα και ανακατέψτε. Δοκιμάστε για να ελέγξετε το αλάτι.
Προσθέστε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε πιάτα σαλάτας.
Μπορείτε να προετοιμάσετε τη σαλάτα έως και δύο ώρες πριν το σερβίρισμα. Προχωρήστε μέχρι το 3ο βήμα, σκεπάστε την καλά με πλαστική μεμβράνη (για να μην μαυρίσουν τα μήλα) και φυλάξτε τη στο ψυγείο. Ανακατέψτε με το ντρέσινγκ λίγο πριν το σερβίρισμα.








