Η σαλάτα Tergum-Cha είναι μία κορεάτικη σαλάτα με φύτρα από φασόλια mung – ή ροβίτσα, στα ελληνικά. Εκτός από νόστιμη και δροσερή, είναι και εξαιρετικά θρεπτική χάρις στις πολλές βιταμίνες και μικροστοιχεία που περιέχει.
Σήμερα, θα σας πω πώς να φυτρώσετε τα φασόλια και πώς να ετοιμάσετε αυτήν τη σαλάτα.
Υλικά (για 6 μερίδες)
1 ποτήρι φασόλια ροβίτσα
2 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε δακτυλίους
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
100 g φυτικό λάδι
1 κ. γλ. ξύδι
1 κ.σ. καρυκεύματα της αρεσκείας σας
Χυμός 1 λεμονιού, κολίανδρος ή μαϊντανός ή/και φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Ετοιμάζοντας τα φύτρα
Ξεπλύνετε καλά τα φασόλια και βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό για να μουλιάσουν. Αφήστε τα όλη τη νύχτα, για τουλάχιστον 6-8 ώρες.
Το πρωί, πλύντε τα φασόλια και τοποθετήστε τα σε ένα υγρό πανί – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάζα διπλωμένη πολλές φορές ή μια βαμβακερή πετσέτα. Όταν έχει πολύ ζέστη, είναι προτιμότερη η πετσέτα, γιατί διαφορετικά το υγρό εξατμίζεται πολύ γρήγορα και το ύφασμα πρέπει να είναι πάντα υγρό.
Σκεπάζουμε τα φασόλια και δεν ξεχνάμε να βρέχουμε την πετσέτα (ή τη γάζα ή ό,τι έχουμε χρησιμοποιήσει), ώστε να διατηρείται υγρή. Προσέξτε να μη γεμίσει με νερό, αλλά ούτε και να αρχίσει να στεγνώνει.
Μια μέρα μετά, τα φύτρα πρέπει να αρχίσουν να εμφανίζονται. Αν δεν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι στην επεξεργασία των φασολιών χρησιμοποιήθηκαν χημικά και δεν πρόκειται να φυτρώσουν.
Μόλις εμφανιστούν τα φύτρα, ποτίζετέ τα ελαφρά πρωί και βράδυ, όπως τα λουλούδια του σπιτιού.
Όταν έχουν περάσει 48 ώρες (εκτός από τις 6-8 ώρες μούλιασμα), μπορούμε να σταματήσουμε, καθώς αυτή τη στιγμή οι ροβίτσες περιέχουν όλες τις ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας. Ορισμένοι προτιμούν να μουλιάζουν τις ροβίτσες για 5 ημέρες. Ώστοσο, δεν θα το συνιστούσα αυτό, καθώς σε αυτή την περίπτωση χάνουν πολλές από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να φυτρώσετε σόγια, ρεβίθια, σιτάρι, αρακά κλπ. Αλλά, από τα φασόλια μόνο η ροβίτσα είναι κατάλληλη!
Τέλος, πρέπει να απαλλαγούμε από την πράσινη φλούδα, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Πλένοντας τα φυτρωμένα φασόλια και τρίβοντας, σιγά σιγά η φλούδα αποσπάται. Τα παιδιά ευχαρίστως βοηθούν σε αυτό το σημείο και, γενικά, θα συμβούλευα να εμπλακούν τα παιδιά και στη διαδικασία βλάστησης. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαίρονται τα παιδιά όταν φυτρώνουν τα φασόλια. Κάθε τόσο ανασηκώνουν την πετσέτα για να δουν τι συμβαίνει εκεί μέσα. Αργότερα, τρώνε τη σαλάτα με μεγάλη ευχαρίστηση – τελικά, είναι κάτι που καλλιέργησαν μόνα τους!
Ετοιμάζοντας τη σαλάτα
Πλένουμε τις ροβίτσες και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 1,5 – 2 λεπτά. Ύστερα, τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισούς δακτυλίους (ή σε ‘βάρκες’) και τηγανίζουμε σε φυτικό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας στο λάδι και σιγοβράζουμε για περίπου ένα λεπτό. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από τις ροβίτσες, λιώστε τις σκελίδες σκόρδου, προσθέστε ξύδι και καρυκεύματα.
Ως καρύκευμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο μείγμα για κορεάτικα καρότα ή απλά κόκκινο πιπέρι και αλάτι. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε τριμμένο κολίανδρο, το χυμό ενός λεμονιού, φρέσκα μυρωδικά ή φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδο. Όταν ετοιμάζω τη σαλάτα για παιδιά, δεν χρησιμοποιώ πιπέρι και ξύδι στην παρασκευή. Χρησιμοποιήστε αυτά τα υλικά κατά βούληση.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν για 2 ώρες. Εναλλακτικά, ανακατέψτε και αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!
Με πληροφορίες από το povarenok.ru