Οι σάλτσες στις οποίες βασίζομαι είναι φτιαγμένες από συστατικά που έχω πάντα στη διάθεσή μου και που ταιριάζουν με οποιαδήποτε πρωτεΐνη σερβίρω. Μία από τις αγαπημένες μου είναι η σάλτσα με μέλι και σκόρδο. Φτιαγμένη με σκόρδο, μέλι, σάλτσα σόγιας και ξύδι, προσθέτει νοστιμιά σε κάθε τι, από φτερούγες κοτόπουλου μέχρι γαρίδες, σολομό, τόφου και άλλα.
Αν θέλετε να την κάνετε πικάντικη, προσθέστε κόκκινο πιπέρι. Αν την προτιμάτε πιο πυκνή, μπορείτε να προσθέσετε κορν-φλάουρ.
Το ξύδι μπορεί να είναι μηλόξυδο, ρυζιού ή αποσταγμένο λευκό ξύδι. Ή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι ή μοσχολέμονο (λάιμ).
Σάλτσα με μέλι και σκόρδο
Για 4 άτομα
Υλικά
- 1/4 φλιτζανιού μέλι
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας ή ταμάρι
- 2 κ.γλ. μηλόξυδο, ξύδι ρυζιού ή αποσταγμένο λευκό ξύδι
- 1/4 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Για πύκνωση (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζάνι νερό
- 2 κ.γλ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι και το μπούκοβο σε ένα μικρό μπολ.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λαμπυρίσει. Σωτάρετε το σκόρδο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το μείγμα του μελιού.
Αν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πυκνή, ανακατέψτε 1/4 φλιτζάνι νερό και 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ και προσθέστε το στη σάλτσα σε αυτό το σημείο.
Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσει να βράζει γρήγορα και ο αφρός να σκουρύνει ελαφρώς, για 1-2΄.
Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για τέσσερις ημέρες.
Της Patty Catalano