Το σάμαλι είναι ένα σιροπιαστό γλυκό της Ανατολής. Πρωτοπαρασκευάστηκε στη Δαμασκό της Συρίας, εκεί όπου άνθιζαν τα αρωματικά τριαντάφυλλα στις κουζίνες.
Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλά της, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Στη Συρία, το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο – αλλά δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.
Την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου πήρε το σημερινό του όνομα για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το ιδιαίτερο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Όταν ήρθε στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι πωλείτο στον δρόμο, από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, αντίστοιχους με τους χαλβατζήδες και τους σαλεπιτζήδες. Υπήρξε αγαπημένο γλυκό των παιδιών, που τα χόρταινε και τους έδινε χαρά.
Για να είναι φθηνό, φτιαχνόταν με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη, αν και η κανονική συνταγή του θέλει γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι και ζάχαρη.
Αν προσθέσετε αυγά, μπορείτε να μετατρέψετε το σάμαλι σε ραβανί ή, αν βάλετε αλεύρι, θα έχετε μια υπέροχη γιαουρτόπιτα .
Η συνταγή που ακολουθεί είναι από το βιβλίο Ζαχαροπλαστικής της Βέφας Αλεξιάδου.
Σάμαλι πολίτικο
Υλικά
1 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γλ. μαστίχα Χίου
1/4 κ.γλ. βανίλια
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
25 αμύγδαλα ασπρισμένα κομμένα στη μέση
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι
2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 1/2 φλιτζ. νερό
1/3 φλιτζ. γλυκόζη
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
1/3 μαστίχα κοπανισμένη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και σε ένα άλλο το γιαούρτι με τη σόδα.
Ενώνω όλα τα υλικά, τα ανακατεύω καλά και βουτυρώνω γενναιόδωρα ένα ταψί στρογγυλό (με διάμετρο 35 εκ.) ή ορθογώνιο. Το ύψος του ταψιού πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.
Ρίχνω το μίγμα και το αφήνω 1-2 ώρες, να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι.
Το βάζω στο φούρνο για 40 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Συγχρόνως, κάνω το σιρόπι.
Μόλις βγει το γλυκό ροδοκόκκινο στην επιφάνεια το βουτυρώνω με το λιωμένο βούτυρο και ρίχνω το σιρόπι. Το στολίζω με τα αμύγδαλα και το κόβω σε κομματάκια.
Καλή επιτυχία!
Πηγές: Τα γιούλια, Secret Kitchen and Travel
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε