Πέμπτη, 21 Νοέ, 2024
Βουδιστικά λείψανα (σαρίρα) της Αυτού Αγιότητάς του Ανώτατου Πατριάρχη της Ταϊλάνδης στο Γουάτ Κουνγκ Ταπχάο, Μπαν Κουνγκ Ταπχάο, υποπεριφέρεια Κουνγκ Ταπχάο, Μουέανγκ Ουταραντίτ, επαρχία Ουταραντίτ, Ταϊλάνδη. (Tevaprapas Makklay/CC BY-SA 3.0)

Σαρίρα: μια άφθαρτη, μυστηριώδης ουσία

Στην κομητεία Γινγκ, στην επαρχία Σανσί της Κίνας, υπάρχει η παλαιότερη και ψηλότερη (67, 31 m) ξύλινη παγόδα στον κόσμο, που χτίστηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα καρφί. Σύμφωνα με αρχαία βουδιστικά κείμενα, η παγόδα χτίστηκε το 1056. Σε πείσμα των αιώνων, των σεισμών και των πολέμων, η παγόδα επιβιώνει μέχρι σήμερα, έχοντας χρειαστεί  μέχρι τον 20ο αιώνα μόλις δέκα μικρές επισκευές. Η χρήση της είναι ιδιαίτερη: σε αυτή φυλάσσονται σημαντικά βουδιστικά ιερά λείψανα.

Κατά την πιο πρόσφατη ανακαίνιση της παγόδας, το 1974, η οποία κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας των βλαβών που είχαν προκληθεί στον ναό κατά τον Β΄ σινοϊαπωνικό πόλεμο (1937-1945), ανακαλύφθηκαν επτά ιερά κειμήλια, μεταξύ των οποίων δύο δόντια του Βούδα Σακιαμούνι, ιδρυτή των βουδιστικών διδασκαλιών, ο οποίος έζησε πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Η σύγχρονη τεχνολογία επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν τα δόντια του Βούδα αρκετά προσεκτικά.

Άλλο κειμήλιο που βρέθηκε στην εν λόγω παγόδα ήταν σφαιρίδια σαρίρας, υλικού που μοιάζει με μαργαριτάρι και το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις στάχτες αποτεφρωμένων Βουδιστών δασκάλων και μοναχών. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα και είναι άφθαρτο.

Η λέξη προέρχεται από τα σανσκριτικά, όπου σημαίνει «σώμα». Στα αρχαία βουδιστικά κείμενα χρησιμοποιείται συνήθως στον πληθυντικό και με την έννοια «λείψανα».

Η τελευταία εξέταση σαρίρας πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο της American Gem Society στην Αμβέρσα. Εξετάζοντας τα σφαιρίδια με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, οι επιστήμονες είδαν κάτι που τους έκανε να αναφωνήσουν: «Αποκλείεται!»

Τι ήταν αυτό που τους ξάφνιασε τόσο; Σε μεγέθυνση 1000x, έγινε διακριτή η εικόνα ενός καθιστού Βούδα περιτριγυρισμένου από τέσσερεις μικρότερους Βούδες. Επιπλέον, η ηλικία του υλικού αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία των δοντιών του Βούδα: όχι 2500 χρόνια, αλλά 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει την ασυνήθιστα υψηλή θερμική αγωγιμότητα της σαρίρας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ αυτή του διαμαντιού. Η δοκιμή πίεσης έδειξε ότι μπορεί να αντέξει εύκολα 2000 τόνους. Επίσης, η υπέρυθρη ακτινοβολία επιβεβαίωσε ότι αυτή η ουσία δεν είναι τεχνητή. Αποτελείται κατά 98,07% από άνθρακα, με το υπόλοιπο μέρος να συνίσταται σε θείο, ψευδάργυρο, αντιμόνιο και τελλούριο. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η σαρίρα είναι η πιο σκληρή ουσία που γνωρίζουμε και ότι είναι άφθαρτη. Και ότι, παρόλο που βρέθηκε στη Γη, είναι απίθανο να είναι γήινης προέλευσης.

undefined
Η παγόδα Σακιαμούνι του ναού Φογκόνγκ στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας. (Charlie fong/CC BY-SA 4.0)

 

Στον Βουδισμό, γενικά, πιστεύεται για τη σαρίρα ότι εμπεριέχει τη γνώση, τη διδασκαλία και την ουσία των Βουδιστών δασκάλων. Όσο ανώτερο το επίπεδο του δασκάλου τόσο ωραιότερα και τα κομμάτια της σαρίρα που απομένουν μετά την αποτέφρωσή του. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι δάσκαλοι άφησαν πίσω τους τη σαρίρα επί τούτου για τους προσκυνητές.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανακαίνιση του ναού Φογκόνγκ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976) στην Κίνα, ενώ καταστρέφονταν ανελέητα τα αρχαία βουδιστικά μνημεία σε όλη τη χώρα. Από αυτό το γεγονός θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι πρόκειται για μία ιερή και προστατευμένη τοποθεσία.

Του Χάβα Τορ 

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε

* H εικόνα της επικεφαλίδας προέρχεται από το αρχείο του Tevaprapas στο Creative Commons.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε