Μία μοναδική μουσική εμπειρία αναμένεται την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής θα παρουσιάσει, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου βιολονίστα Σούνσκε Σάτο, τις Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι και σπάνιες μπαρόκ μελωδίες, με όργανα εποχής.
Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το αριστούργημά του από τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και δημιούργησε, μέσα από την ακραία δεξιοτεχνική γραφή του για τα έγχορδα, αξέχαστες μουσικές εικόνες. Ο Σάτο επέλεξε να πλαισίωση το έργο του Βιβάλντι με έργα σπουδαίων συνθετών του μπαρόκ.
Στο ευφάνταστο Καπρίτσιο του Κάρλο Φαρίνα, δοκιμάζονται τα τεχνικά όρια των οργάνων που ανήκουν στην οικογένεια του βιολιού, προκαλώντας τα να μιμηθούν τον ήχο άλλων οργάνων αλλά και διάφορων ζώων.
Η μουσική του Τζοβάννι Λεγκρέντσι ανήκει στην περίοδο του ώριμου μπαρόκ. Η Έκτη Σονάτα για τέσσερις βιόλες ντα γκάμπα είναι έργο ιδιαίτερα πυκνογραμμένο, με πολύχρωμες αρμονίες, ενώ η ένδειξη «όπως σας αρέσει» στον τίτλο υποδεικνύει ότι είναι εφικτός και άλλος συνδυασμός εγχόρδων.
Η Φαντασία του βιρτουόζου βιολονίστα Γιόχαν Γκέοργκ Πίζεντελ είναι μία ορχηστρική σουίτα, στην οποία όλοι οι χοροί εκτελούνται με βάση τον χαρακτήρα και τον ρυθμό τους, ο ένας μετά τον άλλο, ως ένα ενιαίο έργο.
Σούνσκε Σάτο
Ο ιαπωνικής καταγωγής Σούνσκε Σάτο είναι βιολονίστας, μαέστρος, μουσικός δωματίου, σολίστ και δάσκαλος μουσικής και κατοικεί στην Ολλανδία. Διευθύνει και εμφανίζεται ως σολίστ με σύνολα εποχής καθώς και με συμφωνικές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ επίσης έχει ηγηθεί και σε ανεβάσματα παραγωγών.
Για τον Σάτο, η μουσική είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από τη μουσική του μεταδίδει εικόνες και συναισθήματα.
Μεγάλωσε με αγγλικά και ιαπωνικά και σπούδασε σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τη γλώσσα και τη γλωσσολογία, τη ρητορική και την προφορά.
Ο Σάτο σπούδασε στη σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, στο Κονσερβατόριο National de Région στο Παρίσι και στο Hochschule für Musik und Theater στο Μόναχο. Μερικοί από τους δασκάλους του ήταν οι: Τσιν Κιμ, Ντόροθυ Ντιλέι, Μασάο Καβασάκι, Ζεράρ Πουλέ, Αίιτσι Τσιτζίβα, και Μαρί Ούτιγκερ. Οι μέντορες του για την ορχήστρα περιλαμβάνουν τους Τζος βαν Φελντχόφεν, Χέρναν Σβάρτσμαν και Ρενέ Γκουλικέρ.
Ο Σούνσκε Σάτο έγινε μέλος του Ωδείου του Άμστερνταμ το 2013 και ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα ιστορικού βιολιού, κάποιες μεταπτυχιακές διαλέξεις και εργαστήρια. Για δέκα περίπου χρόνια υπήρξε διευθυντής της διάσημης Netherlands Bach Society, ένα κορυφαίο φωνητικό-οργανικό σύνολο διεθνούς φήμης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, παρουσίασε πολυάριθμα έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, συμπεριλαμβανομένων έργων μεγάλης κλίμακας όπως το Κατά Ματθαίον Πάθη και το Ορατόριο των Χριστουγέννων, καθώς και τη μουσική των Παθών (χριστιανική μουσική) των Καρλ Χάινριχ Γκράουν, Κρίστοφ Γκράουπνερ, και Ράινχαρντ Κέιζερ .
Επίσης, ενορχήστρωσε την Τέχνη της Φούγκας του Μπαχ, συνεργάστηκε με την Opera2Day για να συνθέσει μία όπερα που συνυφαίνει την σύγχρονη μουσική με τις συνθέσεις του Μπάχ και οπτικοποίησε σε βίντεο τη Μουσική Προσφορά του Μπαχ, όπου ειδικά εφέ αποδίδουν οπτικά τις συνθετικές δομές.
Ο Σούνσκε Σάτο προσκαλείται συχνά να διευθύνει μουσικά σύνολα όπως την Αυστραλιανή Ορχήστρα του Βραδεμβούργου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκυο, τη Residentie Orkest στη Χάγη, τη Συμφωνική Ορχήστρα Στάβανγκερ (Νορβηγία), τη Φιλαρμόνια Μπαρόκ (ΗΠΑ) και την Μπαρόκ Ορχήστρα της Σεβίλλης.
Μεταξύ των μαέστρων με τους οποίους έχει συνεργαστεί συγκαταλέγονται οι Άιβορ Μπόλτον, Ρίτσαρντ Έγκαρ, Φιλίπ Χέργουεγκ, Κρίστοφερ Χόγκγουντ, Ρενέ Τζέικομπς, Κεντ Ναγκάνο και Χαϊντέμι Σουζούκι. Προτού η ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση γίνει μέρος των δραστηριοτήτων του Σούνσκε Σάτο, έπαιξε ως σολίστ σε διάφορες διάσημες συμφωνικές ορχήστρες όπως η Γερμανική Όπερα Βερολίνου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου Βαυαρίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου Γαλλίας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα NHK.
Από το 2011, ο Σάτο συνεργάζεται στενά με το Concerto Köln (Κοντσέρτο της Κολωνίας) ως σολίστ, μαέστρος και διευθυντής. Το Κοντσέρτο της Κολωνίας είναι γνωστό για τις ερμηνείες του σε μπαρόκ και σε κλασικά έργα. Έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στη σφαίρα του 19ου αιώνα, με τις πρόσφατες δραστηριότητές του να περιλαμβάνουν το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν του Ρίχαρντ Βάγκνερ με τον Κεντ Ναγκάνο, το Dresdner Festspielorchester και το Dresdner Musikfestspiele, καθώς και συμφωνίες των Άντον Μπρούκνερ, Νικολό Παγκανίνι, Έντουαρντ Έλγκαρ και Πιοτρ Τσαϊκόφσκι. Με την εμπειρία του σε αυτό το ρεπερτόριο και τις πρακτικές απόδοσής του, ο Σούνσκε Σάτο έχει κληθεί ως σύμβουλος, συνεργάτης και σολίστ.
Πρόγραμμα
CARLO FARINA
Capriccio stravagante (Εκκεντρικό καπρίτσιο)
ANTONIO VIVALDI
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 σε μι μείζονα, έργο 8, RV 269, «Άνοιξη»
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2 σε σολ ελάσσονα, έργο 8, RV 315, «Καλοκαίρι»
GIOVANNI LEGRENZI
Σονάτα αρ. 6 για τέσσερις βιόλες ντα γκάμπα ή όπως σας αρέσει, έργο 10: ΙΙΙ/6
JOHANN GEORG PISENDEL
Fantasie: Imitation des caractères de la danse
(Φαντασία: Μίμηση των χαρακτήρων του χορού)
Πηγές
- Oι Τεσσερις Εποχες – Stravaganza Veneziana, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2025
- shunske Sato, http://www.shunskesato.com/
- Biography, Bach for all, Bachvereniging