Τετάρτη, 16 Απρ, 2025
Πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών συνοδεύει την εφαρμογή των νέων τελωνειακών δασμών των ΗΠΑ. (Epoch TV)

Σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης η Ευρώπη λόγω των νέων δασμολογικών μέτρων των ΗΠΑ

Τζόρτζια Μελόνι: «Η λέξη 'κρίση' είναι ελληνική και σημαίνει επιλογή, απόφαση»

Με τους νέους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ να τίθενται από σήμερα ευρέως σε εφαρμογή, οι ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται άμεσα αναζητούν τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης των οικονομικών και όχι μόνο συνεπειών, είτε επικροτούν είτε όχι τα μέτρα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ είναι προτεραιότητα για τις περισσότερες χώρες, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να έχει προγραμματίσει συνάντηση μέσα στον Απρίλιο με τον Αμερικανό πρόεδρο, με κύρια επιδίωξή της τον αμοιβαίο μηδενισμό των δασμών.

Στη Γερμανία, το AfD εμφανίζεται διχασμένο ως προς τη στάση του απέναντι στους δασμούς, όπως αυτή εκφράζεται από τις δηλώσεις των δύο ηγετών του.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, κάνει κινήσεις προς τη σύναψη συμμαχιών προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της.

Δηλητήριο ή αναγκαίο φάρμακο;

Οι δύο πρόεδροι του AfD, η Αλίσε Βάιντελ και ο Τίνο Χρουπάλα, φαίνεται πώς έχουν διαφορετικές απόψεις για τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν στις διεθνείς εμπορικές τους σχέσεις, με την πρώτη να τα καταδικάζει και τον δεύτερο να εκφράζει την κατανόησή του.

Για την Αλίσε Βάιντελ, οι δασμοί «αποτελούν θεμελιωδώς δηλητήριο για το ελεύθερο εμπόριο», όπως δήλωσε, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την υποστήριξη και τον θαυμασμό της.

«Το θέμα δεν είναι εάν οι δασμοί είναι δικαιολογημένοι ή κατανοητοί, αλλά η αποτροπή της επιβολής τους, όπου είναι εφικτό», έκρινε η κα Βάιντελ και τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλες χώρες να αποδείξουν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ότι θα ήταν καλύτερο και για τις δύο πλευρές να συναφθεί συμφωνία.

Ο συμπρόεδρός της Τίνο Χρουπάλα εξέφρασε αντιθέτως την «κατανόησή» του για την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, «παρότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD)», όπως διευκρίνισε, «είναι επί της αρχής υπέρ του ελεύθερου εμπορίου».

«Κάποιες φορές όμως πρέπει να περιορίσεις το ελεύθερο εμπόριο για να προστατεύσεις την οικονομία σου και ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να αναγκάσει άλλα κράτη να διαπραγματευτούν ώστε να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ και να τονώσει την βιομηχανία και αυτό είναι κατανοητό», δήλωσε ο κος Χρουπάλα στην Bild.

Η ηγεσία της AfD έχει το τελευταίο διάστημα επιδιώξει ευθέως πιο στενή προσέγγιση με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο η κα Βάιντελ έχει περιγράψει ως «πρότυπο» αφοσίωσης ενός ηγέτη στα εθνικά συμφέροντα. Η Αλίσε Βάιντελ είχε προσκληθεί στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ενώ προεκλογικά ο Έλον Μασκ είχε εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του.

Στόχος το ‘μηδέν επί μηδενός’

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι γωνστοποίησε επικείμενη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 17 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική του αμοιβαίου μηδενισμού των δασμών.

«Η πρόκληση που επιλέγουμε – ήμασταν από τους πρώτους που το αναφέραμε και [τη Δευτέρα] το επανέλαβε και η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν – είναι η δυνατότητα να μηδενιστούν οι αμοιβαίοι εμπορικοί δασμοί επί των βιομηχανικών προϊόντων, με τη φόρμουλα  ‘μηδέν επί μηδενός’», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Στο θέμα αυτό θεωρώ ότι από μέρους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα εμπορίου, ο οποίος έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση, υπάρχει θετική διάθεση», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας της, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τυχόν «οικονομικό ντόμινο» που μπορεί να προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί.

Όπως διέρρευσε από τη συνάντηση, η κυβέρνηση της Ρώμης προτίθεται να χρησιμοποιήσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ, από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και πόρους που έχουν ήδη εγκριθεί, για να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης των δασμών. Ειδικότερα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξήγησε ότι 14 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας της, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της οικονομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς η Μελόνι υπογράμμισε ότι «ο στόχος της κυβέρνησής της είναι να χρησιμοποιήσει την κρίση για να μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστικό το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα της χώρας». Πρόσθεσε δε:

«Οι κρίσεις, ας μην το ξεχνάμε, αποτελούν πάντα μια ευκαιρία. Εγώ υπενθυμίζω πάντα σε όλους ότι η λέξη κρίση είναι ελληνική και σημαίνει επιλογή, απόφαση. Η κρίση επιβάλλει να τεθούν προτεραιότητες στις διάφορες επιλογές.»

Συμμαχία με το Βιετνάμ

Το Ανόι επισκέφθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ανατολική Ασία που θα ολοκληρωθεί στο Πεκίνο την Παρασκευή, προκειμένου να αναβαθμίσει τους δεσμούς της χώρας του με το Βιετνάμ στο επίπεδο της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Φαμ Μιν Τσιν, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους και την αμυντική τους συνεργασία και εξέφρασαν τη διάθεσή τους να υποστηρίξουν το ελεύθερο εμπόριο καθώς αμφότερες οι χώρες τους πλήττονται από τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αγαθά, με τα βιετναμέζικα να φορολογούνται κατά 46% και τα ισπανικά κατά 25%.

«Σχετικά με την παρούσα παγκόσμια κατάσταση, όσο δυσκολότερη είναι και όσο μεγαλύτερη η πρόκληση τόσο περισσότερο χρειάζεται να συνεργαστούμε και να τονίσουμε τις πολυμερείς σχέσεις», δήλωσε ο Τσιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σάντσεθ.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του πιστεύει στο άνοιγμα της οικονομίας και αντιτίθεται στις εμπορικές συγκρούσεις.

«Η Ισπανία υποστηρίζει μία βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη, το ελεύθερο εμπόριο και το άνοιγμα της οικονομίας, και πιστεύει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν ωφελούν κανέναν, αλλά βλάπτουν τους πάντες», σημείωσε ο Σάντσεθ.

Η Ισπανία επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία στο Βιετνάμ, ιδίως στον τομέα των σιδηροδρομικών υποδομών, όπου η Μαδρίτη θα μπορούσε να μοιραστεί τεχνογνωσία κατασκευάζοντας το δικό της σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Το Βιετνάμ επιδιώκει να αυξήσει την επένδυσή του στο γερασμένο σιδηροδρομικό του δίκτυο, περιλαμβάνοντας ένα σχέδιο κατασκευής  σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, μήκους 1.541 χιλιομέτρων, που θα συνδέει το Ανόι με την πόλη-επιχειρηματικό κόμβο Χο Τσι Μιν, καθώς και σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κίνα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βιετνάμ αυτή την εβδομάδα εξαιτίας «των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων», ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ανόι.

Ο Σέφκοβιτς επρόκειτο να φθάσει αύριο Πέμπτη στο Βιετνάμ και να παρακολουθήσει την Παρασκευή εκδήλωση με διοργανωτή το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο, όπως προκύπτει από τις προσκλήσεις που έστειλαν οι διοργανωτές.

«Δεδομένων των πιο πρόσφατων διεθνών εξελίξεων, ο επίτροπος θα πραγματοποιήσει αργότερα την επίσκεψή του, ίσως τον Ιούλιο», ανέφερε σε δήλωσή της προς το Reuters η αντιπροσωπεία της ΕΕ αναφερόμενη στους αμερικανικούς δασμούς που τίθενται σήμερα σε ισχύ.

Το ενδιαφέρον της ΕΕ να βελτιώσει τις εμπορικές ροές με το Βιετνάμ παραμένει σταθερό, σημειώνει η αντιπροσωπεία. Η ΕΕ και το Βιετνάμ υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2019.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε