Υλικά
300 γρ. μανιτάρια (πλευρώτους, πορτσίνι, πόρτο μπέλο) κομμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κσ σκόρδο
250 γρ. ρύζι αρμπόριο
1/2 κούπα λευκό κρασί
3 κσ ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
800 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
50 γρ. παρμεζάνα 40 γρ. καπνιστό Μετσόβου
Αλάτι, πιπέρι
Θυμάρι φρέσκο
Τρούφα τριμμένη
Σπαράγγια 150γρ.
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών ή κότας μέχρι να καλυφθεί το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και τα σπαράγγια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο δηλαδή να είναι κρεμώδες αλλά και Al dente.
Προσθέτουμε το φρέσκο τριμμένο θυμάρι.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, την παρμεζάνα και το καπνιστό τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το ριζότο μας.
Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Το αφήνουμε 2-3 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στο τέλος τρίβουμε λίγη φρέσκια τρούφα από πάνω για να δώσουμε άρωμα και γεύση.
Το μενού του Γιώργου Ξυνού θα μπορείτε να το δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι στο εστιατόριο του North Villas στην Σαντορίνη.