Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (Α) σφίγγει το χέρι με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής στο Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Τσινγκντάο της Κίνας, στις 10 Ιουνίου 2018. (Sergei Guneyev/Sputnik/AFP via Getty Images)

Σι και Πούτιν συμφωνούν σε «στρατηγικό συντονισμό» Κίνας-Ρωσίας

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κίνας έναντι της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε στις 15 Ιουνίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να συνεχίσουν να αλληλοϋποστηρίζονται στα αντίστοιχα βασικά τους συμφέροντα που αφορούν την κυριαρχία και την ασφάλεια», δήλωσε ο Σι, «καθώς και στις μείζονες ανησυχίες τους, την εμβάθυνση του στρατηγικού τους συντονισμού και την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού σε σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο μηχανισμός BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης».

Είπε επίσης ότι το ΚΚΚ είναι έτοιμο να συνεργαστεί από κοινού με τη Ρωσία για την προώθηση της δέσμευσης με τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να διαμορφωθεί η διεθνής τάξη προς όφελος των δύο χωρών.

«Η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για να προωθήσει τη σταθερή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πρακτικής διμερούς συνεργασίας», δήλωσε ο Σι.

Σε ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Σι αναγνώρισε τη «νομιμότητα των ενεργειών της Ρωσίας για την προστασία των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων της απέναντι στις προκλήσεις ασφαλείας που δημιουργούνται από εξωτερικές δυνάμεις». Η δήλωση ήταν πιθανόν μια αναφορά στη ρωσική προπαγάνδα ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν ήταν υπό εξέταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο και θα αρνιόταν την ένταξη αυτή με βάση το ότι οι υποψήφιοι για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρούν εδαφική ακεραιότητα σε όλα τα εδάφη που διεκδικούν, κάτι που η Ουκρανία δεν κάνει.

Η εκκολαπτόμενη συμμαχία μεταξύ του ΚΚΚ και του Κρεμλίνου αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για τους δυτικούς αξιωματούχους από τότε που ο Σι και ο Πούτιν ανακοίνωσαν για πρώτη φορά μια “δίχως όρια” συνεργασία στις 4 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, ο Σι δεν έχει συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και το ΚΚΚ έχει σταθερά τη θέση ότι οι διεθνείς οικονομικές δράσεις κατά της Ρωσίας είναι άκυρες, παρέχοντας έτσι στη Ρωσία μια ζωτική οικονομική σανίδα σωτηρίας στις κινεζικές αγορές.

Το ΚΚΚ έχει επίσης δεχθεί πυρά για την προφανή υποστήριξή του προς τη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το ΚΚΚ ότι σκέφτεται να παράσχει στη Ρωσία στρατιωτική υποστήριξη για τον πόλεμο και, ομοίως, μια έκθεση από την Ουκρανία έδειξε ότι χάκερς που συνδέονται με το ΚΚΚ εξαπέλυσαν μια μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία την ημέρα πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή.

Προς το παρόν, το ΚΚΚ συνεχίζει να λογοκρίνει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός της ηπειρωτικής Κίνας και αρνείται να τον αναφέρει ως πόλεμο, αναπαράγοντας τη ρωσική θέση ότι πρόκειται για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει την υποστήριξή του στις αξιώσεις του ΚΚΚ για την Ταϊβάν και έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στις διεθνείς προσπάθειες να επηρεάσει τα τρέχοντα γεγονότα στην Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι η συνεργασία ΚΚΚ-Κρεμλίνου είναι πιθανό να βαθύνει την επόμενη δεκαετία και ότι αυτή η νέα στρατηγική κατάσταση θα έχει βαθιές επιπτώσεις στη γεωστρατηγική, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν ταυτόχρονα δύο σχεδόν ισότιμους πυρηνικούς αντιπάλους.

«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να μοιραζόμαστε πολύ περισσότερο τον πυρηνικό μας σχεδιασμό και τις πυρηνικές επιχειρήσεις και το πώς θα καταφεύγαμε στα πυρηνικά όπλα, όχι μόνο τη συμβατική αποτροπή, αλλά και τους ρόλους που θα έπαιζαν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ σε μια κρίση», δήλωσε τον Απρίλιο ο Ντέιβιντ Σαντόρο, πρόεδρος του Pacific Forum, ενός think tank εξωτερικής πολιτικής.

«Δυστυχώς, ξέρετε, μερικές φορές μιλάμε για στρατηγική σταθερότητα ως οργανωτική αρχή μεταξύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Κίνας. Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε σταθερότητα αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ κακή κατάσταση και με τις δύο».

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Σι και του Πούτιν πραγματοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ απείλησε να ξεκινήσει πόλεμο για το ζήτημα της de facto ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Σι ανακοίνωσε ένα σαρωτικό σύνολο 59 νέων κανονισμών που αποσκοπούν στην προετοιμασία της στρατιωτικής πτέρυγας του ΚΚΚ για “μη πολεμικές” στρατιωτικές δράσεις.

Δεν υπήρξε άμεση διευκρίνιση ως προς το τι χαρακτηρίζεται ως “μη πολεμική” στρατιωτική δράση στη σκέψη του ΚΚΚ. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παρουσιάζει μια πιθανή ερμηνεία, δεδομένου ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα αναγνωρίζουν τη σύγκρουση ως πόλεμο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε