Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του δείπνου τους στο Κρεμλίνο της Μόσχας, στη Ρωσία, στις 21 Μαρτίου 2023. (Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Σι προς Πούτιν: Ρωσία και Κίνα οδηγούν την αλλαγή «που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια»

Ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το καθεστώς του και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν συνεργάζονται για να προωθήσουν μια «αλλαγή» που δεν έχει παρατηρηθεί στην παγκόσμια σκηνή εδώ και έναν αιώνα.

Ο Πούτιν φιλοξενούσε τον Σι στη Μόσχα ως επίτιμο προσκεκλημένο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δύο αυταρχικές δυνάμεις συνεχίζουν να δεσμεύονται για την αύξηση της διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Καθώς ο Σι έφευγε από το Κρεμλίνο στις 22 Μαρτίου, στράφηκε προς τον Πούτιν και είπε χαμογελώντας: «Αυτή είναι ακριβώς, αυτή τη στιγμή, η αλλαγή που δεν έχει συμβεί εδώ και 100 χρόνια».

«Και είμαστε εμείς, μαζί, που προωθούμε αυτές τις αλλαγές».

Ο Πούτιν απάντησε: «Συμφωνώ».

«Σε παρακαλώ, να προσέχεις, αγαπητέ φίλε», είπε ο Σι πριν οι δύο τους δώσουν τα χέρια.

Στη συνέχεια ο Πούτιν ευχήθηκε στον Σι ασφαλές ταξίδι και αποχαιρέτησε τον Κινέζο ηγέτη από το πεζοδρόμιο καθώς ο Σι αποχωρούσε με το κρατικό του αυτοκίνητο.

Η αποχαιρετιστήρια ανταλλαγή των δύο ηγετών καταγράφηκε από την κάμερα των μέσων ενημέρωσης.

Κίνα, Ρωσία ορκίζονται να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων

Η δήλωση έρχεται μία ημέρα μετά την ανοιχτή δέσμευση των ηγετών να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή τάξη προς το συμφέρον τους, με τον Πούτιν να λέει ότι η Κίνα και η Ρωσία θα δημιουργήσουν μια πιο δίκαιη «πολυπολική παγκόσμια τάξη» που θα αντικαταστήσει τους «κανόνες» της σημερινής διεθνούς τάξης.

Η αναφορά του Σι σε μια αλλαγή που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα μπορεί να αποτελεί υπαινιγμό για την εδραίωση της σύγχρονης διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και άρχισε να διαμορφώνεται μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναδεικνύονται τελικά σε υπερδύναμη.

Επίσης, πριν από περίπου έναν αιώνα ιδρύθηκε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά σήμερα την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος. Χρόνια νωρίτερα, οι Μπολσεβίκοι νίκησαν τα τελευταία απομεινάρια του Λευκού Στρατού και εδραίωσαν τη Σοβιετική Ένωση, στην οποία ο Πούτιν θα υπηρετούσε αργότερα ως αντισυνταγματάρχης της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του στρατού.

Ο Σι και ο Πούτιν διακήρυξαν για πρώτη φορά μια συνεργασία «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, εβδομάδες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την απόπειρα κατάκτησης εδαφών της Ουκρανίας.

Η φιλοξενία του Σι αυτή την εβδομάδα ήταν η πιο μεγάλη διπλωματική χειρονομία που έχει πραγματοποιήσει ο Πούτιν από τότε, δεδομένης της απομόνωσης της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Πούτιν και ο Σι, οι οποίοι αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλον ως «αγαπητό φίλο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, υποσχέθηκαν την Τρίτη αυξημένη οικονομική και στρατηγική συνεργασία, υπογράφοντας κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των εθνών.

Οι συμφωνίες ενισχύουν περαιτέρω την de facto συμμαχία του Πεκίνου και της Μόσχας, η οποία έχει αυξηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κομμουνιστική Κίνα έχει γίνει ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας στο εμπόριο και τη διπλωματία, βοηθώντας τη Μόσχα να συνεχίσει εν μέσω κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις κινεζικές εταιρείες που προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις δυτικές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού που θα μπορούσε να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Κίνα, δήλωσε ο Πούτιν.

Παρομοίως, μια ανακοίνωση του ΚΚΚ ανέφερε ότι τα δύο έθνη «μοιράζονται την άποψη ότι αυτή η σχέση έχει ξεπεράσει κατά πολύ το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία για το παγκόσμιο τοπίο και το μέλλον της ανθρωπότητας».

Φόβοι για κινεζική υποστήριξη της ρωσικής εισβολής

Η αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου έχει πολλούς εθνικούς ηγέτες σε εγρήγορση για τους φόβους ότι το καθεστώς του ΚΚΚ θα μπορούσε να παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας έτσι τη σύγκρουση και ενδεχομένως επεκτείνοντας τον πόλεμο σε άλλα έθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει σταθερά ότι το ΚΚΚ θα μπορούσε να παρέχει όπλα ή πυρομαχικά στον ρωσικό στρατό και τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς δεν έχει βγάλει μια τέτοια συμφωνία από το τραπέζι.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αναγνωρίσει ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν υποστηρίξει άμεσα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έχουν σταματήσει να λένε ότι η υποστήριξη αυτή ισοδυναμεί με θανατηφόρα βοήθεια.

Όταν ο Λευκός Οίκος εξέδωσε κυρώσεις σε πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, στοχοθέτησε επίσης κινεζικές οντότητες που κατηγορήθηκαν ότι υποστήριζαν την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, βοηθώντας ουσιαστικά το καθεστώς να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Η Κίνα είχε προηγουμένως παραποιήσει ναυτιλιακά έγγραφα προκειμένου να μεταμφιέσει στρατιωτικό αεροπορικό εξοπλισμό που προοριζόταν για τη Ρωσία ως μη στρατιωτικού χαρακτήρα και χρησιμοποίησε μεσάζοντες στα ΗΑΕ για να παραδώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη διπλής χρήσης στη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση του Φεβρουαρίου από το γερμανικό μέσο ενημέρωσης Der Spiegel.

Το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΚ ετοιμάζει επί του παρόντος αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Ομοίως, μια έκθεση του ιαπωνικού Kyodo News που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι κινεζικά πυρομαχικά έχουν βρεθεί σε πεδία μάχης στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ΚΚΚ πούλησε τα πυρομαχικά απευθείας στη Ρωσία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε