Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η συχνή νυχτερινή ούρηση (νυκτουρία), οι εμβοές και η οστεοπόρωση είναι πιθανά σημάδια ανεπάρκειας των νεφρών. Αν και συχνά συνδέεται με τους άνδρες, οι γυναίκες άνω των 50 ετών είναι επίσης ευάλωτες σε αυτή την κατάσταση. Η ενσωμάτωση διατροφικών προσαρμογών και τεχνικών βελονισμού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νεφρικής ανεπάρκειας και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας των νεφρών.
Επιβλαβείς για την υγεία των νεφρών συνήθειες
Η κινεζική ιατρική υπογραμμίζει τη σημασία της θρέψης των νεφρών, καθώς το νεφρικό μας τσι (ζωτική ενέργεια) μοιάζει με ένα περιορισμένο απόθεμα καυσίμων. Η υπερβολική χρήση του χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση.
Δύο από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες για την υγεία των νεφρών είναι το ξενύχτι και η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα. Το ξενύχτι εξαντλεί την ουσία των νεφρών, ενώ η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα είναι σαν μια μπαταρία που αδειάζει γρήγορα και εξαντλεί την ουσία των νεφρών. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε αυτές τις συνήθειες για να προστατεύσετε τα νεφρά σας.
Προειδοποιητικά σημάδια ανεπάρκειας των νεφρών
Τα νεφρά παίζουν ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία. Στη συμβατική ιατρική, θεωρούνται ως όργανα εντός του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, στην κινεζική ιατρική, η έννοια των νεφρών εκτείνεται πολύ πέρα από αυτό. Πιστεύεται ότι διέπουν ένα πλήθος σωματικών συστημάτων, όπως το αναπαραγωγικό, το σκελετικό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Ως εκ τούτου, οι νεφροί θεωρούνται ως ένα κεντρικό σύστημα που επηρεάζει βαθιά την υγεία ολόκληρου του σώματος.
Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, οι νεφροί ρυθμίζουν το μεταβολισμό των υγρών στο σώμα και υποστηρίζουν την υγεία των οστών και την παραγωγή του μυελού των οστών. Επιπλέον, πιστεύεται ότι συνδέονται με τα αυτιά, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της ακοής. Επομένως, συμπτώματα όπως η συχνουρία, οι εμβοές και η οστεοπόρωση μπορεί να υποδηλώνουν μειωμένη νεφρική λειτουργία.
Τροφές για τη μείωση της νυχτερινής ούρησης
Η συχνουρία ορίζεται γενικά ως ‘ούρηση περισσότερες από οκτώ φορές την ημέρα’ ή ως ‘ξύπνημα για ούρηση περισσότερες από δύο φορές τη νύχτα’. Πρόσθετα συμπτώματα, όπως η ακράτεια ούρων ή η επιτακτική ούρηση, μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενα νεφρικά προβλήματα.
Η νυκτουρία συνδέεται συχνά με νεφρική ανεπάρκεια. Για να ελαχιστοποιήσετε τις διαταραχές από τις συχνές νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα, σκεφτείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές. Συμβάλλουν στη θρέψη του τσι των νεφρών και μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα της νυχτερινής ούρησης.
Φασόλια
Μια διασταυρούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φασολιών, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των μαύρων φασολιών, των ψιλοφάσουλων και των φακών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ειδικότερα, η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη φασολιών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και πρωτεϊνουρίας, δηλαδή υψηλού επιπέδου πρωτεΐνης στα ούρα.
Μαύρο σουσάμι
Το μαύρο σουσάμι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο υποστηρίζει τη σταθερότητα του νευρικού συστήματος και τη λειτουργία των μυών, μειώνοντας έτσι τη νυχτερινή ούρηση. Μια μελέτη έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση σησαμελαίου συνέβαλε στην προστασία από τη χρόνια νεφρική νόσο σε αρουραίους, αναστέλλοντας την ίνωση των νεφρών.
Αποξηραμένα βατόμουρα
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διαπίστωσε ότι μεταξύ γυναικών με υπερδραστήρια κύστη, η καθημερινή πρόσληψη σκόνης κράνμπερι μείωσε την ημερήσια συχνότητα ούρησης κατά 16,4%, τα επεισόδια επείγουσας ανάγκης κατά 57,3% και την αντίληψη των ασθενών για την κατάσταση της κύστης κατά 39,7% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, μια μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων αποξηραμένων κράνμπερι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε ευαίσθητες γυναίκες.
Φυσικοί τρόποι πρόληψης της οστικής απώλειας
Η μείωση της νεφρικής λειτουργίας επιταχύνει την οστική απώλεια, ενώ το ανεπαρκές τσι των νεφρών σημαίνει απώλεια της δύναμης και της υποστήριξης των οστών, συμβάλλοντας στην οστεοπόρωση. Η κατάσταση αυτή αποδυναμώνει τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη της οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν:
Υγιεινή διατροφή
Η ενσωμάτωση του γάλακτος, των σταυρανθών λαχανικών (μποκ τσόι, χόρτα μουστάρδας και λάχανο νάπα) και των ζελατινώδων τροφών (μανιτάρια ‘αυτιά ξύλου’ και φύκια) στη διατροφή σας σας παρέχει φυσικό ασβέστιο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών οστών και την υποστήριξη της οστικής πυκνότητας. Μια μετα-ανάλυση αποκάλυψε ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος.
Η δυσλιπιδαιμία (μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα) είναι μια συχνή επιπλοκή σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, ενώ η υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη) μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα μανιτάρια ‘αυτιά ξύλου’ διαθέτουν αντι-υπερλιπιδαιμικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, η διατροφική παρέμβαση με μανιτάρια ‘αυτιά ξύλου’ μείωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής» χοληστερόλης) σε υπερλιπιδαιμικούς αρουραίους κατά περίπου 44% και 66%, αντίστοιχα.
Μια άλλη μετα-ανάλυση υπογράμμισε ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου και της αλβουμινουρίας (περίσσεια πρωτεϊνικής αλβουμίνης στα ούρα). Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μια τέτοια διατροφή συνήθως ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, ενώ περιορίζει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, το νάτριο και τα ζαχαρούχα ποτά.
Έκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στο ηλιακό φως πριν από τις 10 π.μ. ή μετά τις 3 μ.μ. βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Τακτική άσκηση
Δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, τα καθίσματα, οι κάμψεις και η πεζοπορία διεγείρουν το σχηματισμό και την αποκατάσταση των οστών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας με την πάροδο του χρόνου.
Του Naiwen Hu
Ο Naiwen Hu είναι γιατρός παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στο Shanghai Tong Te Tang στην Ταϊπέι της Ταϊβάν και καθηγητής στο Nine Star University of Health Sciences, στο Σάνυβεϊλ της Καλιφόρνια. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής βιοεπιστημών στο Standford Research Institute. Στα άνω των 20 χρόνια της πρακτικής του, έχει φροντίσει περισσότερους από 140.000 ασθενείς. Έγινε γνωστός για την επιτυχή θεραπεία του πέμπτου ασθενούς με μελάνωμα στον κόσμο με τη χρήση παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Ο Hu φιλοξενεί σήμερα ένα πρόγραμμα υγείας στο YouTube που έχει 900.000 συνδρομητές. Είναι επίσης γνωστός για το δημοφιλές road show του για την υγεία και την ευεξία που πραγματοποιείται σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times. Η Epoch Times υποστηρίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση.