Τετάρτη, 03 Δεκ, 2025
(Stephanie Frey/Shutterstock)

Σκόρδο + μέλι: Ένα σκεύασμα καλό για την κουζίνα, το έντερο και το ανοσοποιητικό

Για αιώνες, οι παραδοσιακοί θεραπευτές συνδυάζουν δύο βασικά προϊόντα της κουζίνας για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό φάρμακο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ένα από τα αγαπημένα προϊόντα της γαστρονομίας. Το σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση σε μέλι είναι πλούσιο σε πρεβιοτικές και προβιοτικές ουσίες, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για την υγεία του εντέρου και τη γενική υγεία.

Η μετατροπή του σκόρδου και του μελιού σε «υγρό χρυσάφι» είναι εύκολη. Με μερικά απλά κόλπα που κάνουν τη διαδικασία ασφαλή και αποτελεσματική, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το προϊόν σε μόλις δύο εβδομάδες.

Όταν η μαγειρική και η ιατρική χρήση συγχωνεύονται

Το σκόρδο εκτιμάται παλαιόθεν για την ικανότητά του να καταπολεμά τα μικρόβια και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το σκόρδο συνθλίβεται, απελευθερώνει αλικίνη, μια ένωση που λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι καταπολεμά ακόμα και ανθεκτικά στα φάρμακα βακτηρίων. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων.

Δεν χρειάζεται να τρώτε το σκόρδο ωμό για να επωφεληθείτε. Η προσθήκη του στα μαγειρεμένα γεύματα όχι μόνο ενισχύει τη γεύση τους, αλλά προσφέρει στο σώμα σας επιπλέον υποστήριξη κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ζύμωση σκελίδων σκόρδου σε μέλι είναι μια άλλη επιλογή. Η διαδικασία μεταμορφώνει τη γεύση χωρίς να μειώνει τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές και είναι εκπληκτικά απλή.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μέλι

Το ωμό μέλι παρέχει τα ευεργετικά βακτήρια και τους ζυμομύκητες που απαιτούνται για τη ζύμωση. Η χαμηλή οξύτητα και η υγρασία του βοηθούν στην πρόληψη της αλλοίωσης και αναστέλλουν την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών. Το μέλι προσφέρει επίσης φυσικά σάκχαρα που τρέφουν τους ζυμομύκητες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πλούσιο σε προβιοτικά και πρεβιοτικά. Όταν συνδυάζεται με σκόρδο, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Το τελικό προϊόν έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα, αλλά έχει τραβήξει και την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο Food Science & Nutrition εξέτασε τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου σε διαφορετικές μορφές: ωμό, ζυμωμένο και πεπαλαιωμένο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ζύμωση και η παλαίωση αυξάνουν ορισμένες φυτικές ενώσεις του σκόρδου, που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του οργανισμού εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες — τα ασταθή μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα με την πάροδο του χρόνου.

Άλλα μέσα ζύμωσης που δοκιμάστηκαν ήταν η αιθυλική αλκοόλη και το ξίδι φρούτων, αλλά μετά από έξι μήνες, το ζυμωμένο μέλι κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε αντιοξειδωτική δράση.

Ενώ το ωμό σκόρδο παραμένει ασύγκριτο ως προς τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το ζυμωμένο σκόρδο είναι ο πρωταθλητής των αντιοξειδωτικών και ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σκόρδο ζυμωμένο με μέλι

Τόσο το μέλι όσο και το σκόρδο εκτιμώνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα εξυμνεί για τις θερμαντικές και ενισχυτικές του ανοσοποιητικού τους ιδιότητες, ενώ μέλι βρέθηκε ακόμη και στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. Μαζί, οι αρχαίες χρήσεις του μελιού και του σκόρδου έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Υλικά

  • 20 έως 30 σκελίδες σκόρδου
  • 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστο μέλι
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο (ή άλλο ξίδι) ανά φλιτζάνι μείγματος μελιού και σκόρδου, για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων

(Οι μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση. Όποιο μέγεθος βάζου και αν επιλέξετε, γεμίστε το με σκόρδο και καλύψτε τις σκελίδες εντελώς με ακατέργαστο μέλι.)

Παρασκευή

Επιλέξτε ένα μικρό βάζο, περίπου 150 γρ..

Ξεφλουδίστε τις σκελίδες του σκόρδου και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρές. Τοποθετήστε τις στο βάζο.

Ρίξτε αρκετό ακατέργαστο μέλι, ώστε οι σκελίδες να καλυφθούν πλήρως. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστο μέλι — το παστεριωμένο μέλι θερμαίνεται για να παραταθεί η ζωή του και να μειωθεί ηκρυστάλλωση, ωστόσο η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλά από τα ευεργετικά συστατικά του.

Σφραγίστε το βάζο και αφήστε το να ζυμωθεί.

ZoomInImage
Βάζα με πεπαλαιωμένο σκόρδο, ζυμωμένο σε μέλι. (Ευγενική παραχώρηση της Alexandra Roach από το Holistic-Ways)

 

Η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως έναν ή δύο μήνες. Το σκόρδο μπορεί να γίνει πολύ ενεργό και «αφρώδες». Εάν συμβεί αυτό, απελευθερώστε την πίεση από το βάζο ανοίγοντας και κλείνοντας το για λίγη ώρα, έως και δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Το μέλι θα γίνει πιο ρευστό και θα σκουρύνει σταδιακά — αυτό είναι φυσιολογικό. Μόλις η ζύμωση επιβραδυνθεί και το μείγμα πάψει να αφρίζει, το βάζο μπορεί να αποθηκευτεί σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για έως και ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Οι σκελίδες σκόρδου θα μαλακώσουν και θα αποκτήσουν μια πιο ήπια γεύση, και μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε σε ψητό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε πιάτο ωφελείται από μια πινελιά γλύκας. Το μέλι μπορεί να περιχύνεται πάνω σε σύκα και κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι, ταχίνι ή όπου αλλού νομίζετε.

Τα οφέλη του σκόρδου που έχει υποστεί ζύμωση σε μέλι για την υγεία του εντέρου

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά τροφίμων που προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά είναι μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Το σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση σε μέλι περιέχει και τα δύο.

Τα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια προέρχονται από το μη παστεριωμένο μέλι, ενώ το σκόρδο προσφέρει αντιοξειδωτικά και ολιγοσακχαρίτες — μικροσκοπικές αλυσίδες υδατανθράκων που λειτουργούν ως πρεβιοτικά. Μαζί, δημιουργούν ένα ισχυρό μείγμα που είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό για το έντερο.

Προφυλάσσοντας το σκεύασμα από αλλαντίαση

Η υψηλή οξύτητα και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη του μελιού συνήθως εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Ωστόσο, επειδή το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια στην επιφάνεια του μείγματος.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum και τη νευροτοξίνη του. Είναι πιο επικίνδυνη για τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επειδή το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει ίχνη αυτού του βακτηρίου, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί.

Για να είστε σίγουροι, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας ξίδι ανά φλιτζάνι ζύμωσης. Το ξίδι αυξάνει την οξύτητα σε ένα επίπεδο όπου το βακτήριο Clostridium botulinum δεν μπορεί να επιβιώσει. Οποιοδήποτε pH ίσο με ή χαμηλότερο από 4,6 θεωρείται ασφαλές. Ένας μετρητής pH θα επιβεβαιώσει το τελικό προϊόν σας.

Με σωστή προετοιμασία και αποθήκευση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση σε μέλι ως ένα γευστικό και θρεπτικότατο συστατικό της κουζίνας σας.

Της Alexandra Roach

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε